Καβάλα: Το φαινόμενο που κάνει τη θάλασσα να υποχωρεί - Τα αίτια

Metrosport Team20 Μαρτίου 2022

Το φαινόμενο της άμπωτης καταγράφηκε στην ακτογραμμή της Καβάλας, στο ύψος της περιοχής Παληό. Όπως καταγράφουν και οι σχετικές εικόνες από την περιοχή, η θάλασσα έχει υποχωρήσει ακόμη και 30 μέτρα από την ακτή.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα GRTimes ο καθηγητής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών (ΤΩΘΒΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βασίλης Ζερβάκης, το φαινόμενο λαμβάνει χώρα, καθώς οι ατμοσφαιρικές πιέσεις φτάνουν ακόμη και τα 1035 mb, ενώ η βοριάδες που πνέουν στην περιοχή είναι έντονοι. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι η ηλιακή παλίρροια έρχεται σχεδόν σε πλήρη συμφωνία με τη σεληνιακή, γι' αυτό και καταγράφονται τα ελάχιστα ύψη στη στάθμη της θάλασσας».

Όσο για το πόσο θα διαρκέσει, ο κ. Ζερβάκης σημειώνει ότι «το φαινόμενο έχει μια περιοδικότητα ανά 12 περίπου ώρες, αλλά θα διαρκέσει όσο πνέουν οι έντονοι βοριάδες στην περιοχή».

«Το είδαμε πέρυσι το Φεβρουάριο, το βλέπουμε και φέτος, πάλι μετά από πανσέληνο. Η θάλασσα 20-30 μέτρα μέσα και μισό μέτρο κάτω. Πάλι καλά που δεν περπατάμε μέχρι τη Θάσο για βουτιά!», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Χρήστος Κρυσταλλίδης της εφημερίδας «Καβάλα».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.