Κάτι μεταξύ του παλιού και του νέου ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός13 Ιανουαρίου 2022

Εχοντας δει τον φετινό ΠΑΟΚ να γκελάρει με τον ΠΑΣ και τον Βόλο στην Τούμπα και λίγες εβδομάδες αργότερα με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι μετά από διακοπές αγωνιστικής δράσης λόγω Εθνικών ομάδων, προφανώς δεν μπορεί κανείς να μην υπογραμμίσει με έντονα γράμματα το γεγονός ότι στο πρώτο ματς του 2020 και μετά από παρατεταμένη αναστολή αγωνιστικής δράσης, ο Δικέφαλος έφυγε αλώβητος.

Η ομάδα του Λουτσέσκου επιβλήθηκε με 2-0 του Παναιτωλικού, ωστόσο, και πάλι δεν κατάφερε να αποφύγει το άγχος, αφού μέχρι να σκοράρει ο Ζαμπά κρατούσε σε αγωνία τους φίλους της. Φλέρταρε, μάλιστα, με την γκέλα στην φάση που ο Μιχαηλίδης, από την υπερβολική σιγουριά της ικανότητας που του δίνει το αριστερό του πόδι, έκανε ένα χοντρό λάθος που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο, τον έσωσε, όμως, με την απόλυτη συγκέντρωσή του και την προσήλωσή του ο Λύρατζης. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης, την δεδομένη περίοδο, είναι ο παίκτης που έχει περισσότερο ίσως από κάθε άλλο ενεργό παίκτη του ΠΑΟΚ, την δυνατότητα να εξελιχθεί σε παίκτη διεθνούς καριέρας, αλλά για να το πετύχει πρέπει πρώτα απ' όλα να πείσει τον εαυτό του ότι οφείλει να δώσει πολύ μεγάλη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια του παιχνιδιού.


Ο Ζαμπά πρέπει να κερδίσει το στοίχημα εντός και εκτός γηπέδου

Το αγχωτικό παιχνίδι, βέβαια, έδωσε μεγαλύτερη αξία στο ωραίο φινάλε που επιφύλαξε στην επιστροφή του στην Τούμπα ο Λέο Ζαμπά. Ο 23χρονος παίκτης, αλλά και ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να πούνε ένα «ευχαριστώ» στον Λέο Μάτος για την δεύτερη ευκαιρία που έδωσε στην σχέση τους, βάζοντας πλάτη για να πάει ο συμπατριώτης του στην Τούμπα. Κάποια στιγμή, ίσως, θα πρέπει ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης να αποκαλύψει την συμβολή του Μάτος στο συγκεκριμένο θέμα, γεγονός που συνιστά και σημαντική απόδειξη για το πόσο δεμένος είναι με τον ΠΑΟΚ και το πόσο προσπαθεί να τον βοηθά με κάθε τρόπο.

Ο Ζαμπά πανηγύρισε το γκολ με την ψυχή του (το κατάλαβε πολύ καλά πρώτος ο Λουτσέσκου που βρέθηκε στο έδαφος), σίγουρα παίρνει ώθηση για την συνέχεια, αλλά πρέπει να πείσει ότι δεν ήταν θα είναι απλά μία μικρή παρένθεση αυτό που συνέβη. Για να το πετύχει, πρέπει να κερδίσει δύο στοιχήματα. Το ένα είναι το αγωνιστικό και σε αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι ήρθε εμφανώς βελτιωμένος στην σωματική του εικόνα, κάτι που σημαίνει ότι η εξτρά δουλειά που έκανε και συνεχίζει να κάνει με τους δύο εργοφυσιολόγους που έφερε μαζί του από την Βραζιλία τον έχουν βάλει στον σωστό δρόμο. Το δεύτερο, είναι το στοίχημα της εξωγηπεδικής ζωής και δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω. Ο ίδιος γνωρίζει που έσφαλε και που αδικήθηκε από υπερβολική κριτική και άρα τι πρέπει να κάνει για να αποφύγει λάθη του παρελθόντος.


Ο Τσόλακ πείθεται ότι μπορεί κι ο ΠΑΟΚ να είναι ευκαιρία του

Υπήρχε και δεύτερο πρόσωπο που απασχόλησε έντονα στο χθεσινό παιχνίδι κι ας μην ήταν βασικός. Ο λόγος για τον Αντόνιο Τσόλακ που, η αλήθεια είναι ότι, θα μπορούσε να είχε πετύχει εκείνος το γκολ σου σημείωσε ο Ζαμπά, αν υποδεχόταν λίγο καλύτερα την μπάλα στο λάθος του αμυντικού του Παναιτωλικού. Ο Κροάτης έδειξε ότι δεν κάνει αγγαρεία, περιμένοντας απλά την επόμενη μεταγραφή. Μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με διάθεση να τρέξει, να κυνηγήσει μπάλες, να δημιουργήσει και, αν του δινόταν η ευκαιρία, να εκτελέσει. Ακούγοντας και τον Λουτσέσκου να μιλάει για εκείνον, αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο καλή δουλειά κάνει ο Ρουμάνος τεχνικός μαζί του στο ψυχολογικό κομμάτι του. Ο Κροάτης μοιάζει να πείθεται ότι και ο ΠΑΟΚ μπορεί να είναι ευκαιρία εξέλιξης στην καριέρα του κι ας τον είχε ξεγράψει λίγους μήνες πριν. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βρεθεί κάποια ομάδα που θα καταθέσει πρόταση που θα ικανοποιεί τον ίδιο και τον ΠΑΟΚ.


Δεν φτάνει να... φύγει ο εγωισμός

Αφήνοντας στην άκρη τα πρόσωπα, ας σταθούμε και λίγο στην συνολική εικόνα του ΠΑΟΚ. Κακά τα ψέματα, η ομάδα που είδαμε χθες ήταν ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ του 2021 κι ας είχε ορισμένα νέα πρόσωπα. Οι αδυναμίες του... παλιού ΠΑΟΚ είναι δεδομένες. Η άμυνα του δεν πείθει. Χθες, ο Βέργος είχε δοκάρι, απειλώντας και πάλι από αέρος (θυμηθείτε τι είχε κάνει και στο ματς στο Αγρίνιο), ενώ η επιρρέπεια στο ατομικό λάθος είναι εμφανής. Το ίδιο και το έλλειμμα ποιότητας στην μεσοεπιθετική γραμμή, ειδικά όταν απουσιάζουν παίκτες όπως ο Αντρίγια (τιμωρημένος) και ο Μπίσεσβαρ (ο Λουτσέσκου αποκάλυψε στις δηλώσεις του, όπως και για τον Βαρέλα, ότι είναι μεταξύ των θετικών κρουσμάτων). Ο προπονητής του ΠΑΟΚ καυτηρίασε τον ατομισμό (εγωισμό το είπε, αλλά είναι το ίδιο πράγμα), των παικτών του στην τελική προσπάθεια και σίγουρα αυτή η κακή συνήθεια πρέπει να εκλείψει αν ο ΠΑΟΚ θέλει πραγματικά να προοδεύσει. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από έναν τουλάχιστον παίκτη υψηλής ποιότητας στην γραμμή πίσω από τον φορ. Είναι και αυτός ένας βασικός λόγος που οι φορ του δεν σκοράρουν με την συχνότητα που θα έπρεπε. Αν θέλετε ένα επιχείρημα υπέρ αυτής της άποψης, θυμηθείτε μόνο ότι έπρεπε να φτάσουμε στο 73', τρία λεπτά μετά την είσοδο του Ζαμπά στο παιχνίδι για να δούμε έναν εξτρέμ του ΠΑΟΚ να κάνει την βασική δουλειά αυτής της θέσης (πέταξε την μπάλα μπροστά, επιχειρώντας να αποφύγει τον αντίπαλο, κερδίζοντας φάουλ).

Κοντολογίς, βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, έχουν μπει δύο νέα πρόσωπα, μπαίνει και ο Σάστρε, όμως χρειάζονται και άλλες προσθήκες για να πούμε ότι αλλάζει κάτι ουσιαστικό στον Δικέφαλο σε σχέση με αυτό που βλέπαμε ως τώρα.

Υ.Γ. Αποχωρεί και ο Ροντρίγκο. Κανείς δεν μπορεί να του προσάψει, ούτε ότι δεν σεβάστηκε τον σύλλογο, ούτε ότι δεν ήταν ένας πιστός στρατιώτης του ΠΑΟΚ όσο φορούσε τα χρώματά του. Εδειξε και χαρακτήρα χθες, συμμετέχοντας στο ματς ενώ είχε συμφωνήσει να φύγει. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι, ως ο πρώτος δεξιός μπακ στη μετά Μάτος εποχή, η σκιά του συμπατριώτη του αποδείχθηκε πολύ βαριά.  


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.