Καθηγητής ψυχολογίας αποκαλύπτει: Γιατί προκρίθηκε η Ρεάλ στα πέναλτι! (vid)

Χρύσανθος Δοβλέτογλου19 Απριλίου 2024

Ο Γκέιρ Ζορντέ, καθηγητής ψυχολογίας και ποδοσφαίρου στη Νορβηγική Σχολή Αθλητικών Επιστημών, εκτίμησε στους Times ότι η Ρεάλ Μαδρίτης «πρέπει να έχει ένα από τα κορυφαία τμήματα ανάλυσης στον κόσμο».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η βασίλισσα επικράτησε της Μάντσεστερ Σίτι στη διαδικασία των πέναλτι και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο εκτελέσεις.

Του Μπέλιγχαμ (σκόραρε) και του Μπερνάρντο Σίλβα (αστόχησε). Και τους αντιπαραβάλλει. Σχετικά με τον παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, δώλωσε ότι «είναι ένας ποδοσφαιριστής που ελέγχει τις καταστάσεις», ενώ για τον Μπερνάρντο Σίλβα σημείωσε ότι «τον είδα να περιμένει πολλή ώρα πριν εκτελέσει το πέναλτι του και μετά να το ρίχνει κατευθείαν πάνω στον Λούνιν».

Ο Ζορντέ επισημαίνει ότι του Μπέλιγχαμ «ήταν το αγαπημένο μου πέναλτι σε όλη τη διαδικασία. Αυτό που μου αρέσει είναι ότι το κάνει σκόπιμα. Υπάρχει ξεκάθαρα ένα σχέδιο και ένας συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο ο Μπέλιγχαμ το εκτελεί. Μπορείτε να δείτε στο πρόσωπό του πόσο νευρικός είναι, αλλά ακολουθεί πιστά το σχέδιο». 

Αυτό το σουτ θύμισε στον Ζορντέ του Κριστιάνο Ρονάλντο: «Λόγω της αποφασιστικότητάς του μου θύμισε τα πρώτα πέναλτι του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Μπέλιγχαν έκανε κάτι παρόμοιο: Προσπάθησε να δείξει κυρίαρχος με τη γλώσσα του σώματός του. Προσπαθεί να έχει τον έλεγχο».

Καμία σχέση με αυτό που συνέβη με τον Μπερνάρντο Σίλβα, που υποδηλώνει την τεράστια δύναμη του ψυχολογικού παράγοντα. «Οι προσπάθειες του Σίλβα να έχει τον ίδιο έλεγχο έπεσαν στο κενό, όταν ο Λούκα Μόντριτς κλώτσησε την μπάλα στην κερκίδα αφού έχασε το πέναλτι νωρίτερα. Οι οπαδοί της Σίτι άργησαν να επιστρέψουν την μπάλα και ο Πορτογάλος μέσος έπρεπε να περιμένει. Είναι δεδομένο, ότι μόλις αναγκαστείς να περιμένεις η ψυχική σου απόδοση πέφτει. Το πέναλτι του Σίλβα είχε αυτό το χαρακτηριστικό.

Λένε ότι ο Κέπα, ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Ρεάλ, είπε στον Λούνιν ότι ο Σίλβα θα σουτάρει στη μέση. Επίσης, οι φωτογραφίες δείχνουν τον Ρούντιγκερ να του δείχνει αριστερά πριν σουτάρει ο Κόβατσιτς. Μου φαίνεται υπέροχο ότι ο Λούνιν άκουσε τη συμβουλή του Ρούντιγκερ και κατευθύνθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση και αναρωτιέμαι: Πόσους ανθρώπους απασχολεί η Ρεάλ στην ανάλυση;»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.