Καθ’ οδόν βρίσκεται το «καθολικό» εμβόλιο της γρίπης

Metrosport Team18 Σεπτεμβρίου 2023

Μια δοκιμή Φάσης Ι ενός νέου υποψηφίου καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης ξεκίνησε στο Κλινικό Κέντρο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Bethesda του Μέριλαντ. Η δοκιμή χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), του NIH και θα αξιολογήσει το υποψήφιο εμβόλιο ως προς την ασφάλεια και την ικανότητά του να προκαλεί ανοσοαπόκριση.

Τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης είναι αποτελεσματικά έναντι συγκεκριμένων στελεχών. Ωστόσο, κάθε χρόνο επαναξιολογούνται και αλλάζουν ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με τα στελέχη της γρίπης που προβλέπεται να κυριαρχήσουν στην επερχόμενη περίοδο γρίπης. Τα περισσότερα εμβόλια εποχικής γρίπης έχουν σχεδιαστεί για να εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αμύνεται έναντι 3 ή 4 διαφορετικών κοινών στελεχών, αλλά ένα «καθολικό» εμβόλιο γρίπης θα μπορούσε κάποια μέρα να προσφέρει προστασία έναντι πολλών άλλων.

Το υπό διερεύνηση υποψήφιο εμβόλιο, με την ονομασία FluMos-v2, έχει σχεδιαστεί από ερευνητές στο Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), τμήματος του NIH για να προσφέρει προστασία συνολικά από 6 στελέχη του ιού-4 της γρίπης Α και 2 του ιού της γρίπης Β-ανέφερε η υπηρεσία υγείας. Πρόκειται για μια προσαρμογή ενός προηγούμενου υποψηφίου καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης, του FluMos-v1, το οποίο άρχισε να δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 2021 και εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κλινικές δοκιμές.

«Ένα ιδανικό καθολικό εμβόλιο για τη γρίπη θα μπορούσε να λαμβάνεται λιγότερο συχνά από μία φορά το χρόνο και να προστατεύει από πολλαπλά στελέχη του ιού. Με κάθε νέο υποψήφιο εμβόλιο γρίπης και με κάθε κλινική δοκιμή, κάνουμε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο», δήλωσε στο Reuters ο Hugh Auchincloss, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).

Στη κλινική δοκιμή αναμένεται να συμμετάσχουν 24 υγιείς εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών, οι οποίοι θα χωριστούν σε δυο ομάδες των 12 ατόμων και θα λάβουν δύο ενδομυϊκές ενέσεις του υποψήφιου εμβολίου FluMos-v2 με διαφορά 16 εβδομάδων, είπε το NIH. Αρχικά, οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα θα λάβουν χαμηλότερη δόση (60 mcg ανά ένεση) και εάν δεν διαπιστωθούν ανησυχητικά δείγματα για την ασφάλειά τους θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην δεύτερη ομάδα με την υψηλότερη δόση (180 mcg ανά ένεση).

Η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Moderna δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι το εμβόλιο της κατά της γρίπης έχει ήδη δείξει μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση στα 4 στελέχη Α και Β του ιού της γρίπης σε σύγκριση με τα παραδοσιακά εμβόλια κατά της γρίπης σε μια δοκιμή τελευταίου σταδίου.

Πηγή: dnews.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.