Επιτροπή Δεοντολογίας: Αναβολή ο Κούγιας, κατέθεσε ο Βασάρας

Metrosport Team06 Ιουλίου 2020

Συνεχίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας η πειθαρχική δίκη της συμμορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Σήμερα κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής της ΚΕΔ, Κύρος Βασάρας, ενώ ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε κώλυμα και αποφασίστηκε να καταθέσει στις 9 Ιουλίου. Την Τετάρτη θα καταθέσουν οι Μώραλης, Παπαδάκος. 

Θυμηθείτε τι είχε καταγγείλει ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην προηγούμενη εκδίκαση. 

Επίσης τι είχε πει ο Γιάννης Αλαφούζος αλλά και ο Ζήσης Βρύζας. 

Η διαδικασία ξεκίνησε με την πρόεδρο να αναγιγνώσκει τη λίστα με τους κατηγορούμενους. 

Τα σημαντικότερα σημεία της κατάθεσης Βασάρα:

«Το 2009-10 δεν ήμουν μέλος της ΚΕΔ. Το 2010-11 ήμουν μέλος της ΚΕΔ με Μπριάκο και Δούρο. Κάναμε τη διαδικασία και είδαμε έναν, έναν τους διαιτητές, πριν κάνουμε την επιλογή των διαιτητών. Το 2009 μας είχε πάρει έξι ώρες, την επόμενη χρονιά δύο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ζήτησα να κάνουμε το ίδιο, να δούμε τον πίνακα, να τα συζητήσουμε. Όπως είπα, στη διαδικασία αυτή, δεν υπήρχε χώρος για συζήτηση. Αυτοί είπαν πως αυτοί είναι οι πίνακες και δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Ήμουν παρών στη διαδικασία. Ήμουν στη μέση δύο παρατάξεων, μια ζωή ήμουν έντιμος. Όταν δύο αποχωρούν για να μην υπάρχει ψεγάδι πίεσης παραταξιακής, μείναμε 3 άτομα. Ήμουν σε δύσκολη θέση, δεν δέχθηκα να πάω πουθενά άλλου. Τους είπα να έρθουν να κάνουμε τις πίνακες, ήρθαν τα 2 μέλη και ξεκινήσαμε».

Και συνεχίζει:

«Αν δεν συμμετείχα, δεν υπήρχε απαρτία. Ειπώθηκε από τον κ. Σάββα ότι έκανα κωλοτούμπα, εγώ ήμουν εκεί, κάθισα εκεί, είπα τις απόψεις μου. Εξέφρασα τις αντιρρήσεις μου. Από αυτούς (τους διαιτητές) που σήμερα είναι κατηγορούμενοι, δεν διαφώνησα για κανέναν. Ο Μπριάκος το 2011 μου πρότεινε έναν διαιτητή που δεν είχε τα προσόντα για τον πίνακα. Έπρεπε να δούμε λοιπόν, έναν έναν τους διαιτητές. Δεν υπήρχε διάθεση όμως, να συζητήσουμε στη συνάντηση με τους άλλους δύο. Δεν είπα ποτέ ότι οι πίνακες είναι παράνομοι. Ήμουν ένας από τους τρεις που διαφωνούσε. Το 2010 η συμπεριφορά τους δεν ήταν παρόμοια. Δεν ξέρω τι άλλαξε».

Ο Κύρος Βασάρας υπογραμμίζει:

«Στις 20 Αυγούστου μου δόθηκε η λίστα των διαιτητών που αναρτήθηκε στις 13 του μήνα και την υπέγραψα. Οι πίνακες βγήκαν με πλειοψηφία, δεν είχα κανένα πρόβλημα, δεν ήθελα ποτέ να δημιουργήσω πρόβλημα στην ΕΠΟ. Τους υπέγραψα στις 20 Αυγουστου. Οι διαιτητές - κατηγορούμενοι ξεκίνησαν από χαμηλά και ανέβηκαν από κάποιους άλλους ανθρώπους της ΚΕΔ. Εγώ δεν είχα κάποιο πρόβλημα, δεν τους είχα παρακολουθήσει, ξέρω ότι κανένας από αυτούς στη διάρκεια των αξιολογήσεων δεν είχε πρόβλημα. Και στις δικές μου αξιολογήσεις από καλοκαίρι 2011 μέχρι Γενάρη 2012 δεν μου δημιούργησαν ποτέ πρόβλημα και είχαν πάρα πολύ καλές διαιτησίες. Ποτέ δεν δέχθηκα κανένα τηλεφώνημα να βάλω κάποιο διαιτητή ούτε μου είπε κάτι, κάποιος από την ΚΕΔ. Ποτέ δεν ειπώθηκε ότι αυτοί οι πίνακες ήταν προεργασία του Σαρρή και του Σάββα, η προεργασία θεωρώ ότι είχε γίνει ανάμεσα σε Δούρο και Μπριάκο».

Η κατάθεση παρουσιάζει ενδιαφέρον:

«Τρεις φορές η ΕΠΟ έστειλε αίτημα στην ΟΥΕΦΑ άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο μου. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχα κάποια ιδιότητα στην ΕΠΟ. Μπορεί να είναι και μοναδικό γεγονός στον κόσμο, μια Ομοσπονδία να ζητάει από έναν άνθρωπο που την τίμησε, να φύγει από την ΕΠΟ γιατί δεν είχε ιδιότητα. Δεν ήμουν ποτέ πρόεδρος στην ΚΕΔ, κάποιοι ήθελαν να το περάσουν έτσι. Επέστρεψα το 2015 για δύο χρονια».

Για τον Χιου Ντάλας απαντά:

«Του δόθηκαν οι ορισμοί των αγώνων, είχε τον έλεγχο για τα παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ. Δεν μου έχει πει τίποτα για το αν πιέστηκε πουθενά στους ορισμούς. Ήταν Δεκαπενταύγουστος αλλά το πρωτάθλημα θα ξεκινούσε στις 22-23 άρα οι πίνακες έπρεπε να βγουν έγκαιρα. Δεν είχαμε περιθώριο να πάμε μετά τις 13 Αυγούστου. Ο Σαρρής είχε δηλώσει ότι δεν θα είναι γιατί δεν θα πρέπει να δείχνει ότι θα είχε επιρροή στους πίνακες εν όψει και των εκλογών.Ο Πιλάβιος μας είπε ότι δεν θα είναι ο Σαρρής. Μίλησα με τον Σάββα και μου είπε ότι δεν θα συμμετάσχει και αυτός και αποχώρησε και μείναμε οι τρεις. Ο Δούρος είχε οριστεί υπεύθυνος για την κατηγορία και έπρεπε να ελέγξει τα προσόντα του. Εκείνο το διάστημα δεν είχα επαφή με τη βάση δεδομένων, γνώριζα ότι γνώριζα μονο από αυτά που έβλεπα. Δεν ήξερα τα προσόντα τους. Τους έφεραν γραμμένους και τυπωμένους και δεν μπήκαμε στη διαδικασία να συζητήσουμε».

«Απ' ό,τι θυμάμαι δεν είχαν μεγάλες διαφορές οι πίνακες με την προηγούμενη χρονιά. O κ. Ντάλας ποτέ δεν μου είπε ότι δέχθηκε πίεση, τηλέφωνο, ότι δέχθηκε απειλή, ή ότι πιέστηκε για κάποιον ορισμό. Το διάστημα που έκανα ορισμούς, ο Σπάθας και ο Γιάχος έπαιρναν ορισμούς γιατι η απόδοσή τους ήταν πολύ καλή. Ο Ντάλας ήρθε να κάνει μια δουλειά, προσπάθησε, έδωσε το ερέθισμα σε διαιτητές να γίνουν καλύτεροι, δεν θεωρώ ποτέ ότι ηταν βιτρίνα. Ούτε μπορώ να σκεφτώ ότι είχε κάνει ορισμούς κατά παραγγελία».

Για το αν υπήρχαν υπόγειες διαδικασίες στους ορισμούς των διαιτητών:

«Τι σημαίνει υπόγειες διαδικασίες; Όταν θέλεις να σκεφτείς κάποια πράγματα τα σκέφτεσαι. Ύποπτο τι; Το θέμα είναι πολύ απλό. Δεν είπα ποτέ ότι υπήρχαν υπόγειες διαδρομες, μη έντιμοι ανθρωποι μέσα στους πίνακες, ή άνθρωποι μη νόμιμοι».

Για το αν μπορεί ο πρόεδρος της ΚΕΔ να παρεμβαίνει σε ορισμούς:

»Αν υπάρχει μια συζήτηση και υπάρχει ένα θέμα για συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο, λόγω βαθμολογίας, και ο πρόεδρος της ΚΕΔ πει βάλτε τοπ διαιτητές, αυτό δεν είναι παρέμβαση. Ποτέ όσο έκανα ορισμούς, δεν μου είπε κανείς να βάλω κάποιον συγκεκριμένο διαιτητή. Οι διαφωνίες μου είναι γραμμένες, σε καμιά από αυτές δεν αναφέρομαι σε κανέναν από τους διαιτητές που σήμερα είναι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Σπάθα».

Για τον αγώνα Αστέρα - Ολυμπιακού: 

«Δεν εχω παρακολουθήσει τον αγώνα Αστέρα - Ολυμπιακού, γνωρίζω ότι έγινε συζήτηση, στην Ελλάδα πάντα γίνεται συζήτηση. Όλοι ακούνε, στη δική μου αντίληψη δεν υπέπεσε κάτι μεμπτο για να μπορώ να κατηγορήσω κάποιο διαιτητή. Ο κ. Σάββας μας είπε ότι η άποψή του ήταν οι διαιτητές να βγουν μετά τις εκλογές. Για να συμβεί αυτό, χρειαζόταν απόφαση του ΔΣ της ΕΠΟ. Δεν είχα πρόβλημα με τον Σαρρή, ούτε με κανέναν. Την επιστολή μου την είχε ο κ. Σαρρής. Διέρρευσε μετά τις εκλογές νομίζω».

«Η συμπεριφορά Δούρου και Μπριάκου ήταν αλαζονική, εγώ δεν διαφώνησα για ονόματα. Στην Ελλάδα γίνεται πολύ ντόρος, αν ένας διαιτητής δεν κάνει λάθος είναι απλά νορμάλ. Αν κάνει λάθος όμως, μέσα στην περιοχή είναι από κακός μέχρι απατεώνας. Ο μεγαλύτερος διαιτητής να είναι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει κάνει λάθος. Όσο έπαιζα διαιτητής ποτέ κανένας δεν με πλησίασε, δεν με πίεσε».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.