Καταστροφικές αντιλήψεις και εμμονές πέρα από εθνικότητες, χρώματα και θρησκείες

Στέλιος Γρηγοριάδης21 Μαρτίου 2020

Αγαπητό Metrosport.gr,

Η ηλιθιότητα ξεπερνάει εθνικότητες, χρώματα και θρησκείες. Και εξακολουθεί να αποτελεί παγκοσμίως τον υπ' αριθμόν ένα σύμμαχο του κορωνοϊού.

Το θέμα φιλοξενείται στο έγκυρο BBC. Διαβάστε και θα καταλάβετε ότι δυστυχώς θα καθυστερήσει η ριζική αντιμετώπιση του φονικού ιού επειδή δεν πάψουν να υπάρχουν αυτοί που δεν καταλαβαίνουν.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, λέει το ρεπορτάζ, συγκεντρώθηκαν στο Μπαγκλαντές για μια ομαδική προσευχή, αψηφώντας τις οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό. Ο Tota Miah, επικεφαλής των τοπικών αρχών είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσων ότι 10.000 μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ρέιπουρ για να προσευχηθούν μαζί απαγγέλλοντας «θεραπευτικούς στίχους» από το Κοράνι. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι συγκεντρωθέντες ήταν τουλάχιστον 30.000.

Η νέα θρησκευτική συγκέντρωση έρχεται να προστεθεί σε μια παρόμοια εκδήλωση στη Μαλαισία, που επιβεβαιώθηκε ως πηγή για περισσότερα από 500 κρούσματα κορωνοϊού. Εκείνη η θρησκευτική τελετή, στην οποία συμμετείχαν 16.000 άνθρωποι, οδήγησε επίσης σε κρούσματα στις γειτονικές χώρες Μπρουνέι, Σιγκαπούρη και Καμπότζη. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας απαγόρευσε αργότερα όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις στη χώρα και έκλεισε επίσης τα σύνορά της προκειμένου να εμποδίσει περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Παρόμοια θρησκευτική συγκέντρωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και στην Ινδονησία, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αλλά τελικά ματαιώθηκε για να αποφευχθεί παρόμοια έκρηξη κρουσμάτων”.

Διαβάστε τώρα πώς και γιατί έγινε αυτή η συγκέντρωση των 30.000 ανθρώπων στο Μπαγκλαντές. “Η θρησκευτική εκδήλωση στη Ρέιπουρ, συνεχίζει το ρεπορτάζ, πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στη χώρα από κορωνοϊό. Περίπου 17 άνθρωποι στη χώρα έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής θετικοί, παρόλο που ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο Tota Miah είπε ότι οι διοργανωτές δεν είχαν πάρει άδεια από τις αρχές για να κάνουν την τελετή, αν και τέτοιου είδους συγκεντρώσεις στο Μπαγκλαντές πολύ συχνά δεν ζητούν καν επίσημη άδεια. Αλλά ο ανταποκριτής του BBC στη Βεγγάλη, Akbar Hossain, μίλησε με ντόπιους που είπαν ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από έναν θρησκευτικό ηγέτη, ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στην πόλη και κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί μαζί του ώστε να προστατευτούν από τον ιό, ενώ αμέσως μετά τους... διαβεβαίωσε: Τώρα είστε ελεύθεροι από τον κορωνοϊό!».

Ο δημοσιογράφος εξήγησε ότι το νότιο μέρος του Μπαγκλαντές είναι πολύ πιο θρησκευόμενο, με ανθρώπους που πιστεύουν με πάθος ότι ισλαμικά κηρύγματα και προσευχές μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους. Σύμφωνοι, αλλά μόνο στο Μπαγκλαντές και μόνο για το ισλάμ υπάρχουν από θρησκευόμενους αυτές οι αντιλήψεις. Δυστυχώς, όχι. Δεν είναι θρησκείας. Είναι θέμα ανθρώπινης βλακείας.

ΥΓ. Ενωμένοι, με συνείδηση αλληλεγγύης και υπευθυνότητα, συνεχίζουμε τη μάχη.

Στέλιος Γρηγοριάδης

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (20/3)

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.