Καταγγελία Μπεκατώρου: Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στον αθλητισμό

Metrosport Team31 Ιανουαρίου 2021

Οι καταγγελίες στον χώρο του αθλητισμού για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό δίνουν και παίρνουν τον τελευταίο καιρό. Με την Σοφία Μπεκατώρου να κάνει την αρχή, μέρα με την μέρα οι καταγγελίες πληθαίνουν, θέτοντας το ερώτημα αν όντως ο χώρος αποπνέει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την άθληση, αν όχι απαραίτητη, σημαντικό παράγοντα στη ζωή όλων.

Σαν «καταιγίδα εν αιθρίω» μπορεί να χαρακτηριστεί η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης, περιέγραψε την ασέλγεια εις βάρος της από άτομο της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Το περιστατικό που περιγράφει η Σοφία Μπεκατώρου έγινε το 1998, μετά την πρόκριση της εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ. Όπως λέει η ίδια, δεν θέλησε να μιλήσει σε κάποιον τότε για αυτό, διότι φοβήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα δίχαζε την ομάδα, δεν υπήρχε κάποιος που μπορούσε να την βοηθήσει ψυχολογικά και επειδή πίστεψε πως, αν το μάθαιναν οι γονείς της, δεν θα της επέτρεπαν να συνεχίσει το άθλημα.

Αυτό που δεν γνώριζε τότε η Ελληνίδα αθλήτρια είναι, ότι σχεδόν 23 χρόνια αργότερα η καταγγελία της θα δώσει βήμα και σε άλλες γυναίκες του αθλητισμού, που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση ή βιασμό, να μιλήσουν. Ανάμεσα στις φωνές που βρήκαν πάτημα στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, είναι οι Νίκη Μπακογιάννη, Μαρίνα Ψυχογιού, Ραμπέα Ιατρίδου και Μάνια Μπικόφ.

Η Νίκη Μπακογιάννη, ασημένια Ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος, αποκάλυψε τη δική της εμπειρία. Σε συνάντησή της με αρκετά μεγαλύτερο ηλικιακά παράγοντα του ΣΕΓΑΣ, δήλωσε πως αυτός ο άνδρας είχε άλλες προθέσεις γι’ αυτήν που δεν είχαν να κάνουν με τον αθλητισμό.

Το νυν στέλεχος της Word Sailing και τέως πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, Μαρίνα Ψυχογιού, σε ανάρτησή της στο Facebook, κάνει λόγο για σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από μέλος της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, το άτομο αυτό προσφέρθηκε να την γυρίσει σπίτι μετά από προπόνηση, με την αθλήτρια να θεωρεί ανιδιοτελή αυτή την κίνηση και να δέχεται. Όμως στο αυτοκίνητο, ο άνδρας αυτός «απλώθηκε» κι έκανε κίνηση να την φιλήσει. Τότε η Μαρίνα Ψυχογιού βγήκε σαστισμένη από το αυτοκίνητο και επιβιβάστηκε σε λεωφορείο. Το συμβάν αυτό έλαβε χώρα την άνοιξη του 1993, με την πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας να είναι 20 ετών.

Οι Ραμπέα Ιατρίδου και Μάνια Μπικόφ, περιγράφουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook παρόμοιες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης από γιατρούς. Στα πλαίσια αποθεραπείας από τραυματισμό, και οι δύο αθλήτριες δήλωσαν πως ο γιατρός της καθεμίας προέβη σε άσκοπη εξέταση, ζητώντας είτε να κατεβάσει το παντελόνι της η μία και να σκύψει μπροστά του είτε να κατεβάσει το μαγιό της, ενώ υπήρχε τραυματισμός στον ώμο.

Ο «χορός των καταγγελιών» δεν σταματάει εδώ. Παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας, σε δηλώσεις της στο Star, γνωστοποίησε πως προπονητές της την παρενόχλησαν σεξουαλικά, κάνοντας απρεπείς χειρονομίες εναντίον εκείνης, της αδερφής της αλλά και συναθλητριών τους. Μετά από αυτήν την καταγγελία, ο πρόεδρος της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας έθεσε σε διαθεσιμότητα τους δύο προπονητές.

Μετά την κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου για την περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης που υπέστη, σάλο προκάλεσε η αποκάλυψή της από κοινού με τον Νίκο Κακλαμανάκη από κοινού με τον Νίκο Κακλαμανάκη, για βιασμό ανήλικης πριν από μερικά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, 38χρονος προπονητής ιστιοπλοΐας φέρεται να βίασε 11χρονη αθλήτρια του πριν από 9 χρόνια. Εν αντιθέσει με την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, σ’ αυτή δεν υπάρχει περίπτωση παραγραφής, διότι αποτελεί πρόσφατο γεγονός. Στην κατάθεση της, η ανήλικη, τότε, αθλήτρια, που σήμερα είναι 21 ετών, δήλωσε πως επρόκειτο για «βιασμό με όλο το νόημα». Μάλιστα, η 21χρονη αθλήτρια δεν «θυμήθηκε» τώρα το γεγονός. Το 2013 κατήγγειλε το γεγονός, με τον διοικητή της αστυνομίας να φέρεται να τους συμβούλεψε να μη μπουν στη διαδικασία των μηνύσεων. Το παράδοξο είναι πως ο 30χρονος τότε προπονητής απολύθηκε από τον όμιλο που εργαζόταν, χωρίς να γίνει επίσημη καταγγελία.

Σε δηλώσεις του, ο πρώην προπονητής ιστιοπλοΐας προσπάθησε να αντικρούσει τα επιχειρήματα της πρώην αθλήτριάς του, ισχυριζόμενος συναίνεση εκ μέρους αυτής και της μητέρας της. Επίσης, συνέχισε λέγοντας πως υπήρχε σχέση μεταξύ αυτού και της 11χρονης και πως πήγαιναν για γάμο. Ακόμη μέχρι και σήμερα την περίμενε στη Σάμο όπου διαμένει, για να παντρευτούν, όπως δηλώνει. Μεταξύ άλλων, ο 38χρονος κατηγορείται ότι απειλούσε την ζωή της ανήλικης και ότι υποσχόταν πως θα καταστρέψει αυτήν και την οικογένειά της. Τέλος, επιμένει ότι το κορίτσι δεν ήταν 11 ή 12 ετών, αλλά μεγαλύτερη. Όχι ενήλικη.

Ίσως παρόμοιες υποθέσεις παρενόχλησης ή βιασμού βρίσκονται, προς το παρόν, στη σκιά. Οι καταθέσεις των θυμάτων έρχονται σ’ αυτήν την περίπτωση να ανοίξουν το φως και ταυτόχρονα τα μάτια όλων, για το τι πραγματικά συμβαίνει στον αθλητισμό. Στην προσπάθεια τους αυτή, οι αθλήτριες και οι αθλητές χρειάζονται σύμμαχο στο πλευρό τους τον κόσμο, να καταγγείλει και να στηλιτεύσει τέτοιες ειδεχθείς πράξεις που το μόνο που καταφέρνουν είναι να υποσκάψουν τα ιδεώδη και τις αξίες του αθλητισμού.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.