Κάρολος Γ': «Έχω συνείδηση της κληρονομιάς, θα ακολουθήσω το παράδειγμα της μητέρας μου»

Metrosport Team10 Σεπτεμβρίου 2022

Επίσημα βασιλιάς ανακηρύχτηκε ο Κάρολος Γ΄ σήμερα, δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μακροβιότερης μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας και μία από τις μακροβιότερες στην παγκόσμια ιστορία, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε δεκαήμερο πένθος.

Ο μέχρι πρότινος πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος δήλωσε ότι «συνειδητοποιεί βαθύτατα» τα «καθήκοντα και τις βαριές ευθύνες» που συνδέονται με το νέο αξίωμά του, κατά την ορκωμοσία του ενώπιον του Συμβουλίου Διαδοχής.

«Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη όσον αφορά τη διάρκεια και την αφοσίωσή της (…) Έχω βαθύτατη συνείδηση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς, των καθηκόντων και της βαριάς ευθύνης που μου μεταβιβάστηκαν», είπε ο 73χρονος.

Ο νέος βασιλιάς στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως θα προσπαθήσει να ακολουθήσει το «εμπνευσμένο παράδειγμα» που του δόθηκε από την βασίλισσα στην «υποστήριξη της συνταγματικής διακυβέρνησης και να επιδιώξω την ειρήνη, την αρμονία και την ευημερία των λαών αυτών των νησιών και των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο».

Επίσης, προσευχήθηκε «για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος που ανατέθηκε σε εμένα και για το οποίο τώρα θα αφιερώσω την υπόλοιπη ζωή μου».

Η ανακοίνωση της ανακήρυξής του διαβάστηκε από το μπαλκόνι του ανακτόρου Σεντ Τζέιμς, ενώπιον της Φρουράς του Βασιλιά και εκατοντάδων πολιτών. «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά» φώναξαν οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι, πριν την υπογραφή των εγγράφων. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν η βασιλική σύζυγος Καμίλα, ο νέος διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ, θρησκευτικοί ηγέτες, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και πολλοί πρώην πρωθυπουργοί, όπως οι Γκόρντον Μπράουν, Ντέιβιντ Κάμερον, Μπόρις Τζόνσον και Τερέζα Μέι.

Ακολούθησε ο εθνικός ύμνος ενώ κανονιοβολισμοί έπεφταν σε όλη τη χώρα προς τιμή του βασιλιά. Είχε προηγηθεί τελετή στο παλάτι Σεντ Τζέιμς, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο, και η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ Β'.

Οι σημαίες, που κυμάτιζαν μεσίστιες από την Πέμπτη σε ένδειξη πένθους, θα υψωθούν και πάλι στον ιστό τους, για μικρό χρονικό διάστημα, προς τιμή του Καρόλου Γ'. η διακήρυξη της αναγόρευσής του θα διαβαστεί μέχρι αύριο δημοσίως σε όλες τις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου -στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στο Κάρντιφ της Ουαλίας- και σε άλλες πόλεις.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Καρόλου ως βασιλιά ήταν να εγκρίνει την κήρυξη δημόσιας αργίας την ημέρα που θα κηδευτεί η μητέρα του.

Πηγή:www.efsyn.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.