Καρίμ Αντεγέμι: Το next big thing του γερμανικού ποδοσφαίρου

Metrosport Team02 Νοεμβρίου 2021

Επιμέλεια: Κωστής Παναγιώτου

Η Σάλτσμπουργκ εδώ και χρόνια αποτελεί μια ομάδα παραγωγής επιθετικών, που συστήνονται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με τη φανέλα της και στη συνέχεια λάμπουν σε μεγαλύτερους συλλόγους. Ο Καρίμ Αντεγέμι έχει όλα τα φόντα να συνεχίσει την παράδοση και να ακολουθήσει μετά τους Έρλινγκ Χάλαντ, Σάιντο Μανέ και πιο πρόσφατα από όλους τον Πατσόν Ντάκα.

Ο 19χρονος Γερμανός διανύει μια εκπληκτική σεζόν με τη Σάλτσμπουργκ τόσο στο εγχώριο πρωτάθλημα, όσο και στο Champions League. Έχει μπει ήδη στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων και το όνομα του ακούγεται στους «διαδρόμους» του ευρωπαϊκού ποδόσφαιρου ως το επόμενο next big thing, όχι μόνο της Γερμανίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Το λάθος της Μπάγερν που εκμεταλλεύτηκαν οι Αυστριακοί και το «όχι» στη Τσέλσι

Ο Αντεγέμι είναι γέννημα θρέμμα Μονάχου, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2002 και σε ηλικία μόλις 8 ετών πέρασε την πόρτα των ακαδημιών της Μπάγερν Μονάχου. Άλλωστε από μικρός θαύμαζε τον Άριεν Ρόμπεν, ο οποίος αγωνιζόταν τότε στη γερμανική ομάδα. «Η ντρίμπλα του, το τελείωμά του…πάντα ήθελα να γίνω σαν τον Ρόμπεν», είχε πει χαρακτηριστικά.

Δύο χρόνια αργότερα οι Βαυαροί τον άφησαν ελεύθερο, εξαιτίας διαφωνιών που υπήρχαν για το συμβόλαιό του, καταλήγοντας στην ομάδα που ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα, την Φόστερνιντ.

Το καλοκαίρι του 2012 μετακομίζει στην Ουντερχάχινγκ, έναν τοπικό σύλλογο που αγωνίζεται στις χαμηλές κατηγορίες του γερμανικού ποδοσφαίρου. Το ταλέντο του τον έφερε να αγωνίζεται με παιδιά μεγαλύτερα ηλικιακά από εκείνον. Τη σεζόν 2017/18 αγωνιζόμενος στην U-17 πραγματοποίησε κορυφαίες εμφανίσεις, σημειώνοντας 15 γκολ σε ισάριθμες αναμετρήσεις, δίνοντας του δυνατότητα να αγωνιστεί με την U-19 της γερμανική ομάδας. Παρότι η Τσέλσι ενδιαφέρθηκε για εκείνον, ο Καρίμ πήρε την απόφαση να μείνει στην Ουντερχάχινγκ . Το όνομά του έφτασε στα αυτιά των ανθρώπων της Σάλτσμπουργκ, αναγκάζοντάς τους τον Ιούλιο του 2018 να δαπανήσουν 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν τον, τότε, 16χρονο Αντεγέμι. Στις πρώτε του δηλώσεις ως παίκτης του αυστριακού συλλόγου είπε: «Το πιο σημαντικό για τους γονείς μου και εμένα είναι να γίνω μέλος μιας ομάδας που έχει συγκεκριμένο πλάνο για το μέλλον μου και η Σάλτσμπουργκ είναι μια τέτοια περίπτωση».

Την επόμενη, κιόλας, χρονιά δείχνει πως τα λεφτά που έβγαλαν από τα ταμεία τους οι Αυστριακοί δεν θα πεταχτούν στον κάδο των αχρήστων, πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις με την U-19 στον UEFA Youth League, σκοράροντας 3 φορές και δίνοντας 7 τελικές πάσες στους συμπαίκτες του, βοηθώντας στα μέγιστα την ομάδα του να φτάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο τότε προπονητής της ομάδας και νυν της Λειψία, Τζέσι Μαρς, βλέποντας τα κατορθώματά του τον εντάσσει στην πρώτη ομάδα. Το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Σάλτσμπουργκ δεν άργησε και στις 20 Φεβρουαρίου 2020 περνάει ως αλλαγή στην αναμέτρηση με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης για τη φάση των «32» του Europa League. Το επίσημο ντεμπούτο του στο αυστριακό πρωτάθλημα ήρθε στις 3 Ιουνίου στο παιχνίδι με τη Ραπίντ Βιέννης, δίνοντας και ασίστ για το δεύτερο τέρμα της ομάδας του. 

Ο Μαρς είχε δηλώσει τότε: «Ο Καρίμ έχει, σχεδόν, όλα όσα χρειάζεται ένας επιθετικός. Η ποιότητα και η ταχύτητά του είναι βάναυσα για τις αντίπαλες άμυνες. Όλοι βλέπουν ότι έχει τεράστιες δυνατότητες. Η στάση του είναι εκείνη που θα καθορίσει τι θα κάνει στη συνέχεια της καριέρας του».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποίησε και την πρώτη του συμμετοχή με τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας στο παιχνίδι με την Αρμενία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στα 18 λεπτά που αγωνίστηκε, κατάφερε να σημειώσει και το πρώτο του τέρμα με τα «πάντσερ».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας, Χάνσι Φλικ, μίλησε με τα καλύτερα λόγια μετά το ντεμπούτο του: «Παίζει με πολλή αυτοπεποίθηση και έχει τη ψυχραιμία όταν βρίσκεται απέναντι από το τέρμα να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει και μέχρι στιγμής την κάνει πολύ καλά».

Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα για τον Καρίμ. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος είχε πέσει θύμα ρατσισμού αρκετές φορές στη ζωή του, αλλά αυτό τον πείσμωσε και έγινε πιο δυνατός. «Ήμουν αντιμέτωπος με τον ρατσισμό πολύ συχνά ως παιδί. Η μητέρα μου υπέφερε περισσότερο. Ίσως, αυτές οι εμπειρίες με έκαναν πιο δυνατό», είχε τονίσει σε αυστριακή εφημερίδα.

Φέτος, πιο ώριμος πλέον, διανύει μια τρομερή σεζόν, έχοντας βρει δίχτυα 14 φορές σε 20 αγώνες. Στην αναμέτρηση με την Λιλ για τους ομίλους του Champions League έγινε ο νεότερος Γερμανός που πετυχαίνει δύο γκολ σε αγώνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Χορός «μνηστήρων» για την απόκτηση του

Όπως είναι λογικό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων συλλόγων τη Ευρώπης. Η Λίβερπουλ θεωρείται ως ο πιο πιθανός προορισμός του Αντεγέμι, σύμφωνα με το Sky Germany.Οι Άγγλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν τον νεαρό ποδοσφαιριστή άμεσα. Στη λίστα των ονομάτων έχουν μπει και η Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Βέβαια, οι Μαδριλένοι έχουν το πάνω χέρι σε σχέση με τους Καταλανούς, οι οποίοι έχουν πολλά οικονομικά προβλήματα.

Έξω από τον χορό δεν θα μπορούσε να μείνει η Μπάγερν Μονάχου, η οποία είδε να χάνει μέσα από τα χέρια της και θέλει να επανορθώσει το λάθος της. Δημοσίευμα της Goal, αναφέρει ότι και η Ντόρντμουντ παρακολουθεί την περίπτωσή του, έχοντας μάλιστα καλές σχέσεις με τη Σάλτσμπουργκ. Στην εξίσωση μπαίνει ακόμα ένας γερμανικός σύλλογος, η Λειψία, με τη μετακόμισή του να μοιάζει αρκετά πιθανή, καθώς οι δύο ομάδες έχουν κοινή ιδιοκτησία και ο προπονητής που τον ανέδειξε είναι πλέον στην άκρη του πάγκου της γερμανικής ομάδας.

Τέλος, η Παρί Σεν Ζερμέν ρίχνει κλεφτές ματιές στον 19χρονο επιθετικό, ως αντικαταστάτη του Κίλιαν Εμπαπέ, οποίος προβάρει εδώ και καιρό τα άσπρα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι Αυστριακοί έχουν χτυπήσει «φλέβα χρυσού», όπως γνωρίζουν άλλωστε να κάνουν τα τελευταία χρόνια. Το όνομα Καρίμ Αντεγέμι θα μας απασχολήσει σίγουρα τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.