Καρέλης: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το γκολ στον τελικό του 2014, προβάδισμα όποιος βάλει πρώτο γκολ»

Πέτρος Χαριζακλής20 Μαΐου 2022

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός αναμετρώνται το Σάββατο (21/5) στο ΟΑΚΑ στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, μερικές ημέρες μετά τον τελευταίο αγώνα τους για τα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ 1. Οκτώ χρόνια μετά οι δύο μονομάχοι επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος, με διαφορετικά ρόστερ, διαφορετικούς προπονητές και διαφορετική δυναμική. Ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το Κύπελλο Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια φάση ανασύνταξης καθώς επιστρέφει σε τελικό μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια.

Ενας από τους ποδοσφαιριστές που έζησαν εκείνο το βράδυ της 26ης Απριλίου του 2014, είναι ο Νίκος Καρέλης. Ο 30χρονος Ελληνας επιθετικός πέτυχε ένα γκολ (το 0-3 του Παναθηναϊκού), βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην κατάκτηση του τροπαίου από τους «πράσινους». Ο νυν επιθετικός του Παναιτωλικού, ο οποίος έχει περάσει και από τον ΠΑΟΚ, μίλησε στο Metrosport.gr για εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ, αποκαλύπτει πως έζησε την διάρκεια του αγώνα και τους πανηγυρισμούς στη συνέχεια, εξηγεί τι έχει αλλάξει στις δύο ομάδες από τότε, σχολιάζει την απουσία δεινού σκόρερ στις δύο ομάδες ενώ αναφέρεται και στο ποια ομάδα είναι το φαβορί για να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας.


-Πριν από οκτώ χρόνια βρέθηκες στον πρώτο τελικό της καριέρας σου, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ. Τι θυμάσαι από εκείνη τη μέρα; Πως το έζησες;

«Ηταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, δεν είχα κάτι ζήσει κάτι παρόμοιο, ήμουν 21 και βρισκόμουν για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου παίζοντας στον Παναθηναϊκό με μεγάλες προσδοκίες. Ηταν πολύ μεγάλη χαρά που θα ζούσα τον τελικό με τόσο κόσμο, είχα μεγάλο άγχος για να ανταπεξέλθω στις προσδοκίες της ομάδας και του κόσμου. Τελικά τα καταφέραμε, δεθήκαμε εκείνη την χρονιά, ήταν ένα φοβερό παιχνίδι, δικαιωθήκαμε. Η βροχή που έπεφτε και τα συνθήματα από τους φιλάθλους από τις δύο ομάδες, είναι δύο πράγματα που θυμάμαι, ένα βουητό από τις κερκίδες. Ηταν πολύ σημαντική βραδιά και για τον Μπεργκ και για την ομάδα, ένα δυνατό και έντονο παιχνίδι, με τη φάση του Σαλπιγγίδη αγχωθήκαμε πολύ αλλά πέρασε. Το έζησα έντονα και είχα άγχος όπως και το προηγούμενο βράδυ, είχα αρκετούς έμπειρους γύρω με βοήθησαν, δουλέψαμε με τον κόουτς».


-Ο τελικός ήταν νικηφόρος για σένα, πέτυχες και ένα γκολ. Αυτό έκανε ακόμη μεγαλύτερη τη χαρά σου;

«Το γκολ μου σιγούρεψε τη νίκη της ομάδας μου. Μου έδωσε ακόμη περισσότερη χαρά που βοήθησα την ομάδα για να καταφέρει να πάρει αυτόν τον τίτλο. Είναι από τα γκολ που δεν θα ξεχάσω στην καριέρα μου, όπως και ο πανηγυρισμός, δεν θα τα ξεχάσω ποτέ».


-Σε έναν τελικό υπάρχει μεγαλύτερο άγχος από ένα απλό ντέρμπι;

«Σαφέστατα υπάρχει άγχος σε έναν τελικό γιατί παίζεις για έναν τίτλο, αυτό τo κάνει πιο σημαντικό, για την ομάδα, τους παίκτες, τους οπαδούς, το βλέπουν διαφορετικά».

-Τότε είχες προπονητή τον Αναστασίου που τον έχεις και τώρα στον Παναιτωλικό. Είχε μεγάλο μερίδιο στην κατάκτηση του Κυπέλλου ή απλά η διαφορά ποιότητας ήταν μεγάλη;

Ο κ.Γιάννης μας είχε βοηθήσει πάρα πολύ, ήταν ο πρώτος του χρόνος στον Παναθηναϊκό με μια νέα ομάδα, δεν υπήρχε χρόνος προσαρμογής για να διαμορφώσει ενδεκάδα, όλοι δουλεύαμε ο ένας για τον άλλον, μας το είχε περάσει από την αρχή. Μια διαφορετική νοοτροπία που είχε εμφανίσει στην Ελλάδα, να πρεσάρουμε ψηλά, την ταχύτητα μέσα στο παιχνίδι, τον ρυθμό, μας βοήθησε πολύ και το πόσο εύκολα το αφομοιώσουμε οι παίκτες. Σε έναν τελικό οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά, ο προπονητής λέει την ιδέα του πριν το παιχνίδι, σίγουρα ότι βάλαμε τέσσερα γκολ έδειξε την ποιότητα, μεγάλο μερίδιο είχε ο Αναστασίου στην κατάκτηση του τροπαίου».

«Ηξερες τι να περιμένεις από τον Μπεργκ, πιο έμπειρος ο ΠΑΟΚ»



-Τι διαφορά υπάρχει μεταξύ εκείνου με αυτόν τον τελικό;

«Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από μια κατάσταση με πολλά χρόνια χωρίς τίτλο, έχει δημιουργήσει πολλές προσδοκίες για το παιχνίδι. Εκείνη την περίοδο ήμασταν μια αρκετά νέα ομάδα, ο Παναθηναϊκός πρέπει να παλεύει για τίτλους και να παίζει στην Ευρώπη, δεν περίμεναν πολλά τότε από εμάς γιατί υπήρχαν πολλά προβλήματα στην ομάδα, αν και θεωρείται αυτονόητο να φτάσει στον τελικό μια ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός. Οι οπαδοί το ήθελαν αλλά δεν περίμεναν πως μια νέα ομάδα με νέο προπονητή θα κατακτήσει τόσο γρήγορα τον τίτλο.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί άλλη μια φορά σε έναν τελικό, είναι τα τελευταία χρόνια ο κατακτητής. Αυτή είναι η διαφορά, αντιμετωπίζει τον τελικό με διαφορετική εμπειρία, με έναν προπονητή που έχει κατακτήσει ήδη τίτλους με τον ΠΑΟΚ και ξέρει από τέτοια παιχνίδια».



-Ο φετινός Παναθηναϊκός δεν έχει Μπεργκ. Πιστεύεις πως παίζει ρόλο η απουσία ενός τόσο δεινού σκόρερ;

«Από τον Μπεργκ ήξερες τι θα περιμένεις, ήξερες ότι θα σου δώσει το γκολ από ανύποπτη φάση, από παντού. Τώρα ναι δεν έχει Μπεργκ, έχει διαφορετικού στυλ επιθετικούς, έχει παίκτες με ποιότητα στην επίθεση και μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις, έχουν βοηθήσει στο σκοράρισμα οι Ιωαννίδη και Καρλίτος, και ο Βιγιαφάνιες είναι πολύ σημαντικός για τον Παναθηναϊκό. Δεν θα παίξει τόσο μεγάλο ρόλο η απουσία ενός Μπεργκ, έχει συνηθίσει φέτος να παίζει έτσι».

-Ο φετινός ΠΑΟΚ προέρχεται από μια καταπληκτική χρονιά στην Ευρώπη, τελευταία δείχνει κάπως κουρασμένος αλλά έχει την εμπειρία των τελευταίων ετών με τις κατακτήσεις Κυπέλλου. Τι από όλα αυτά θα τον επηρεάσει;

«Η εμπειρία θα παίξει καθοριστικό ρόλο, ο ΠΑΟΚ έχει έμπειρους παίκτες και έναν προπονητή που ξέρει να αντιμετωπίζει τέτοια παιχνίδια, η κούραση παίζει ρόλο αλλά παίζουν για έναν τίτλο και όταν μπαίνεις μέσα στο γήπεδο τα ξεχνάς όλα. Θα είναι ένας τελικός με αρκετούς φιλάθλους και από τις δύο ομάδες, θα μπουν μέσα και θα τα ξεχάσουν όλα, ειδικά ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια ξέρει να αντιμετωπίζει τελικούς».

«O Λουτσέσκου σε κάνει να είσαι έτοιμος 100%»



-Οι δύο ομάδες βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη φόρμα. Θα παίξει ρόλο αυτό στον τελικό;

«Οι τελευταίες εντυπώσεις είναι αυτές που μένουν, είναι σημαντική και η φόρμα. Τα θέλω του κάθε προπονητή θα παίξουν ρόλο, είναι διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με αυτό που προηγήθηκε στο πρωτάθλημα».

-Ποιο είναι το κλειδί που θα κρίνει τον νικητή;

«Αυτός που θα βάλει πρώτος το γκολ θα έχει μεγάλο προβάδισμα αλλά πρέπει να το κρατήσει μέχρι τέλους, παίζει και η τύχη μεγάλο ρόλο, ο ΠΑΟΚ είναι αρκετά δυνατός στα στημένα. Ο ΠΑΟΚ θα είναι αρκετά συμπαγής όπως μας έχει δείξει στα περισσότερα παιχνίδια, θα περιμένει τον αντίπαλο να χτυπήσει σε αντεπιθέσεις και στημένα, ο Παναθηναϊκός με τα τρεξίματα θα προσπαθήσει να χτυπήσει από τα άκρα».


-Γιοβάνοβιτς VS Λουτσέσκου. Τι διαφορές έχουν μεταξύ τους; Τι σου αρέσει στον καθένα;

«Τον έχω ζήσει τον Λουτσέσκου, ο Ραζβάν μένει πιστός στο πλάνο του, του αρέσει η ομάδα του να είναι συμπαγής, έχει σημαντικούς παίκτες που θα χτυπήσουν στα στημένα, τους Κούρτιτς και Βιεϊρίνια. Ο Λουτσέσκου ζητάει συγκέντρωση. Αυτό που μου άρεσε στον Λουτσέσκου, είναι ο τρόπος που προετοίμαζε την ομάδα όλη την εβδομάδα. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο, είναι η διαχείριση του. Ηξερες ότι αυτό που ετοίμαζε από την αρχή της εβδομάδας, αυτό θα ζητούσε, σε έκανε να είσαι έτοιμος 100% για το παιχνίδι, έκανε πολλά τετ-α-τετ για αυτό του έβγαλαν το παρατσούκλι general.

Δεν έχω συνεργαστεί με τον Γιοβάνοβιτς, ξέρουμε πως είναι καλός προπονητής, έχει διαφορετική φιλοσοφία, είχε λίγο χρόνο για να φτιάξει την ομάδα και να προσαρμόσει τα θέλω με το υλικό που είχε. Ξέρω ότι έχει φτιάξει πολύ κλίμα στην ομάδα, όλοι είναι σημαντικοί και έχει φτιάξει μια ομάδα που έχει δημιουργήσει μεγάλη χαρά στους οπαδούς και ξέρουν οι παίκτες πως θα έχουν την άνεση να κάνουν αυτά που χρειάζεται. Μπορεί να αλλάξει το σύστημα κατά τη διάρκεια του αγώνα».

-Με τους δύο φιναλίστ έχεις τη δική σου ιστορία. Με τον Παναθηναϊκό το πρώτο σου Κύπελλο, με τον ΠΑΟΚ νταμπλ με αήττητο πρωτάθλημα. Ποιον θα υποστηρίξεις;

«Θα κάτσω να δω το παιχνίδι χωρίς να υποστηρίξω κάποιον. Στον Παναθηναϊκό έμεινα περισσότερο και συνέβαλλα περισσότερο το Κύπελλο, θέλω να δούμε έναν καλό τελικό και να το χαρεί ο κόσμος».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.