Καράογλου: «Αποτίμηση της κατάστασης κάθε 14 ημέρες»

Metrosport Team26 Απριλίου 2020

Το στίγμα του για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία του κορωνοϊού, έδωσε μιλώντας στο Metropolis 95.5  και τον Δημήτρη Κανελλάκη ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θόδωρος Καράογλου, καλώντας τη ΕΕ σε αυτή την δύσκολη στιγμή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Σε αυτή την φάση δεν έχει λογική το αποφασίζω και διατάζω. Η Κυβέρνηση υπακούει στους ειδικούς, οι οποίοι έχουν βοηθήσει πολύ έως τώρα και αυτό είναι προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι' αυτό και έχουμε μικρό αριθμό θανάτων, μακάρι φυσικά να μην είχαμε κανέναν. Από εδώ και πέρα, αν όχι αύριο, μεθαύριο, θα έχουμε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, που θα αναφερθεί στην άρση των περιορισμών. Ήδη ξεκινούν τα Ειρηνοδικεία χωρίς ακροατήρια, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα.» είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Δεν θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα για να μην υπάρχει συνωστισμός. Θέλουμε να να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση αυτού του αόρατου εχθρού. Μετά από 14 ημέρες θα γίνει η αποτίμηση και αναλόγως θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Σε πρώτη φάση τα μαγαζιά θα ανοίξουν με περιορισμούς στον κόσμο. Επίσης, οι πωλητές θα φοράνε μάσκες. Σε σχέση με τα σχολεία αυτό που έχει αποφασιστεί είναι 11 Μαΐου να ξεκινήσει η τρίτη λυκείου, γιατί τέλη Ιουνίου τα παιδιά θα έχουν τις εξετάσεις και προς τα τέλη Μαΐου οι άλλες τάξεις.

Δε είμαι δογματικός, για να πω ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά. Δεν είναι θέματα για απόλυτη λύση αυτά. Θα πρέπει να ακούσουμε τους ειδικούς και να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με την τρίτη λυκείου. Σε συνάρτηση με το πως εξελίσσεται πάντα η πανδημία. Αν δεν ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, πάντως, δεν χάθηκε ο κόσμος, μπορούν να ανοίξουν πιο νωρίς του χρόνου ώστε να κερδηθεί το χαμένο έδαφος.»

Για τα οικονομικά μέτρα στήριξης σημείωσε: «Αν δεν υπήρχε καμία επίπτωση θα έλεγα ότι είμαστε πάρα πολύ καλά. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο για την πειθαρχία που επέδειξε, όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η παγκόσμια αυτή η κρίση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία και, ειδικά, στην χώρα μας που έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και που μόλις συνήλθε από τα μνημόνια. Υπάρχει σχεδιασμός από την Κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, αλλά και του ανέργους.

Το θετικό είναι ότι το όνομα της χώρας είναι, πλέον, καλό. Στόχος είναι να κλείσουμε με κάτω από το 10% ύφεση φέτος, γιατί από του χρόνου, όπως φαίνεται, θα έχουμε ένα παγκόσμιο οικονομικό μπουμ, γιατί οι άνθρωποι θα θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους και να ταξιδέψουν. Μπορούμε, λοιπόν, του χρόνου να επανέλθουμε και να είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Θα πρέπει, φυσικά, η ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταλάβει ότι η πανδημία έχει ανατρέψει τις οικονομίες των χωρών. Αν κάποιες χώρες ευημερούν και κάποιες λιμοκτονούν αυτό είναι αντίθετο στις αρχές αλληλεγγύης της ΕΕ.»

Ακούστε όλη την συνέντευξη στο παρακάτω ηχητικό

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.