«Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου»

Metrosport Team21 Νοεμβρίου 2020

Κάτι παραπάνω από οριακή περιέγραψε την κατάσταση με τον κορωνοϊό ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος μίλησε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του Open και υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να κρατηθεί ο αριθμός των θυμάτων σε διψήφια επίπεδα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Καπραβέλος:

Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: «Δεν ξημέρωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ξεκινάμε σήμερα εφημερία στο «Παπανικολάου» με μία ετοιμότητα διάθεσης απλών κλινών Covid, περιορίζοντας όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες. Έχουμε 44 κλίνες ΜΕΘ με πάνω από 25 εξειδικευμένους γιατρούς που φαίνονται ελάχιστοι και εξουθενώμενοι, με 70-90 νοσηλεύτριες στην πρώτη γραμμή, εξουθενωμένες και αυτές και πολύ λίγες. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού! Δεν βγαίνω για να τρομάξω με τους αριθμούς. Η δυναμική είναι διαφορετική. Ήταν η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Ήδη τρεις ασθενείς έχουν βελτιωθεί και περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή τη μεταφορά τους ώστε να διαθέσουμε κλίνες στη ΜΕΘ. Πλέον πάρα πολλοί νοσηλεύονται 7-10 μέρες και δεν τα καταφέρνουν. Είναι τραγική η κατάσταση σήμερα. Ξεκινάει και ο χειμώνας στη Θεσσαλονίκη. Το επόμενο βήμα είναι το νοσοκομείο μας να γίνει όλο Covid».

Για τη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα: «Είναι καλοδεχούμενη αλλά και μικρή σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να πάρουν κι αυτοί κάποια μέτρα, να κάνουν μια προετοιμασία γιατί δεν είναι εύκολος ο ιός, χρειάζονται κάποιες μέρες. Είναι πολύτιμη η βοήθειά τους. Ζητάμε ΜΕΘ και δεν τις έχουμε. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, περιμένουμε ποιος θα χάσει τη ζωή του. Κρατάμε με νύχια και με δόντια τον διψήφιο αριθμό θανάτων. Η λύση που βλέπουμε είναι η ένταξη όλου του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα υγείας και συστράτευση. Όσο αργούμε χάνουμε χρόνο. Οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν μάθει να λειτουργούν σε καθεστώς τέτοιων ακραίων καταστάσεων. Χρειάζονται εκπαίδευση που έπρεπε ήδη να είχε γίνει! Μας θεριεύει αυτή η κατάσταση, δεν κατεβάζουμε τα όπλα. Αλλά υπάρχουν και κάποια όρια και αν ξεπεραστούν, όλοι θα χάσουμε».

Για το αν δουλεύουν γιατροί που έχουν κορωνοϊό και είναι ασυμπτωματικοί: «Στον χώρο της εντατικής δεν παίζουμε. Ήδη έχω μία απώλεια εκλεκτού συναδέλφου, που στην προσπάθειά της μολύνθηκε με συμπτωματολογία. Κι εμείς κάνουμε τεστ γιατί αν αρρωστήσουμε εμείς, κατέρρευσε το σύστημα».

Ολοκληρώνοντας, τόνισε: «Όλοι οι συνάδελφοι δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν το σύστημα. Περιμένουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες. Όμως και από την πολιτεία, δεν αρκεί το χειροκρότημα. Περιμένουμε πιο αποφασιστικά μέτρα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.