Κανονισμός διαιτησίας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Metrosport Team20 Νοεμβρίου 2020

Η επιτροπή διαιτησίας Αχαΐας σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης διαιτητών αναρτά σε τακτά χρονικά διαστήματα μια ερώτηση Κανονισμού του Παιχνιδιού. Η διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων έχει ενδιαφέρον καθώς αναφέρεται σε θέματα που βρίσκουμε μπροστά μας με μεγάλη συχνότητα στους αγώνες ποδοσφαίρου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί ο τερματοφύλακας να σημειώσει γκολ στο αντίπαλο τέρμα πετώντας τη μπάλα με τα χέρια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ δεν μπορεί. Σύμφωνα με τον Κανονισμό εάν ο τερματοφύλακας ρίξει τη μπάλα με τα χέρια, την οποία είχε μπλοκάρει, απευθείας στο αντίπαλο τέρμα χωρίς να την αγγίξει άλλος παίκτης, ο διαιτητής καταλογίζει από τέρματος λάκτισμα (άουτ) για την αντίπαλη ομάδα. (Κανόνες του Παιχνιδιού 2020/21- Κανόνας 10)

ΚΟΡΝΕΡ, αντί για γκολ, μετά από εκτέλεση φάουλ;

Παίκτης εκτελεί ένα άμεσο ελεύθερο λάκτισμα (φάουλ) λίγο έξω από την περιοχή πέναλτι της ομάδας του. Ξαφνικά αποφασίζει να το εκτελέσει προς τον τερματοφύλακά του ο οποίος, όμως, σαστίζει από την ενέργεια αυτή του συμπαίκτη του και αφήνει τη μπάλα να μπει κατευθείαν στο τέρμα του.

Ο διαιτητής πρέπει να καταλογίσει κόρνερ για την αντίπαλη ομάδα, ποτέ όμως γκολ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό γκολ επιτυγχάνεται απευθείας, μετά από εκτέλεση άμεσου ελεύθερου λακτίσματος (άμεσου φάουλ), ΜΟΝΟΝ στο αντίπαλο τέρμα…

ή με άλλα λόγια: Αν ένα άμεσο ή έμμεσο (=διπλό) ελεύθερο λάκτισμα (φάουλ) λακτισθεί απευθείας μέσα στο τέρμα του ποδοσφαιριστή που το εκτέλεσε, καταλογίζεται ΚΟΡΝΕΡ.

Ποια είναι η διαδικασία εκτέλεσης ενός, από τέρματος, λακτίσματος (άουτ);

  • Η μπάλα τοποθετείται σε οποιοδήποτε σημείο της περιοχής τέρματος ανεξάρτητα από που βγήκε η μπάλα. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές ότι η μπάλα τοποθετείται στη γωνία της περιοχής, αυτό δεν είναι απαραίτητο.
  • Το από τέρματος λάκτισμα (άουτ) μπορεί να το εκτελέσει ο τερματοφύλακας ή ένας συμπαίκτης του.
  • Η μπάλα είναι στο παιχνίδι όταν λακτισθεί και ξεκάθαρα κινηθεί. Δεν είναι πλέον ανάγκη η μπάλα να βγει από την περιοχή πέναλτι για να παίζει.
  • Οι συμπαίκτες αυτού που εκτελεί το άουτ, μπορούν να βρίσκονται μέσα στη περιοχή.
  • Όλοι οι αντίπαλοι πρέπει να βρίσκονται έξω από την περιοχή μέχρι η μπάλα να λακτισθεί και κινηθεί, οπότε και μπορούν να μπουν στην περιοχή. Άρα, αν αντίπαλος βρεθεί μέσα στη περιοχή, όταν το από τέρματος (το άουτ) εκτελείται, αυτό πρέπει να επαναληφθεί. Δεν χρειάζεται να επαναληφθεί αν ο αντίπαλος ήταν μέσα αλλά δεν είχε το χρόνο να βγει, ο διαιτητής επιτρέπει τη συνέχιση του παιχνιδιού.
  • Εάν ένας παίκτης μπαίνει στην περιοχή πριν η μπάλα να είναι στο παιχνίδι (δηλαδή ΠΡΙΝ λακτισθεί και κινηθεί ξεκάθαρα) κι είτε ο ίδιος κάνει φάουλ, είτε δεχθεί φάουλ, το από τέρματος λάκτισμα (το άουτ) επαναλαμβάνεται και ο παραβάτης (είτε ο ίδιος, είτε αυτός που του έκανε φάουλ), ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, δέχεται κίτρινη ή κόκκινη κάρτα.

Πότε δέχεται κόκκινη κάρτα ο προπονητής;

Καθυστερεί την επανέναρξη του παιχνιδιού της αντίπαλης ομάδας. Για παράδειγμα κρατά τη μπάλα, την κλωτσά μακριά, παρεμποδίζει την κίνηση παίκτη της αντίπαλης ομάδας

Βγαίνει με πρόθεση από την τεχνική περιοχή (πάγκους) προκειμένου να…

… διαφωνήσει, να διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή ή στον βοηθό ή

… ενεργήσει με προκλητικό τρόπο ή επιδεινώνει και οξύνει μια ήδη εκρηκτική κατάσταση

Μπαίνει στην αντίπαλη τεχνική περιοχή (πάγκους) με επιθετικό τρόπο ή ενεργώντας με επιθετική διάθεση

Εσκεμμένα ρίχνει ή κλωτσά κάποιο αντικείμενο μέσα στον αγωνιστικό χώρο

Συμπεριφέρεται βίαια ή επιθετικά σε αντίπαλο παίκτη, αναπληρωματικό, παράγοντα ομάδας, διαιτητή, βοηθό, φίλαθλο, ball boy, κλπ.

Χρησιμοποιεί άσεμνες, προσβλητικές, υβριστικές εκφράσεις ή χειρονομίες

Δέχεται στον ίδιο αγώνα 2η κίτρινη κάρτα

Πότε δέχεται κίτρινη κάρτα ο προπονητής της ομάδας;

  • Όταν διαρκώς δεν τηρεί τα όρια της τεχνικής περιοχής της ομάδας του.
  • Όταν καθυστερεί την επανέναρξη του παιχνιδιού της ομάδας του. Για παράδειγμα κρατά τη μπάλα στα χέρια ή στα πόδια του και δεν την δίνει στον παίκτη του να εκτελέσει το πλάγιο
  • Εσκεμμένα μπαίνει στην αντίπαλη τεχνική περιοχή χωρίς, κατ’ ανάγκη, διάθεση αντιπαράθεσης
  • Με επίμονο, υπερβάλλοντα τρόπο- κινήσεις ζητά να δείξει ο διαιτητής, σε κάποιον, κίτρινη ή κόκκινη κάρτα
  • Κάνει χειρονομίες που ξεκάθαρα δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς τον διαιτητή ή τον βοηθό, για παράδειγμα κτυπά ειρωνικά παλαμάκια
  • Διαφωνεί με λόγια ή με κινήσεις- χειρονομίες, συμπεριλαμβανομένων της ρίψης ή και του λακτίσματος μπουκαλιών με νερό ή άλλων αντικειμένων

Στη περίπτωση που κάποιος παράγοντας, στο πάγκο της ομάδας του, διαμαρτυρηθεί ή βρίσει και κανένας από τον διαιτητή ή τους βοηθούς δεν τον αντιληφθεί, παρ’ όλο που τον άκουσαν, και δεν μπορούν να τον ανακαλύψουν τότε την κίτρινη ή την κόκκινη κάρτα, ανάλογα, θα τη δεχθεί ο προπονητής της ομάδας.

Ο προπονητής της ομάδας θα πρέπει να έχει υπομονή και συγκράτηση. Είναι αυτός που μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή αρνητικών συμπεριφορών ακόμα κι αν θεωρεί ότι η ομάδα του αδικείται. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Πότε παίρνει κίτρινη κάρτα ο παίκτης που πανηγυρίζει μετά την επίτευξη ενός γκολ;

_όταν πλησιάζει στο φράχτη ή σκαρφαλώνει σ’ αυτόν, με τέτοιο τρόπο που να προκαλεί θέματα σωματικής ακεραιότητας, για τον ίδιο ή τους φιλάθλους, ή θέματα ασφαλείας πχ δημιουργεί κίνδυνο να γκρεμιστεί ο φράχτης

_πανηγυρίζει με τρόπο προκλητικό, χλευαστικό, χειρονομεί

_καλύπτει το κεφάλι ή το πρόσωπο μ’ ένα αντικείμενο πχ μια μάσκα που ίσως έχει κρυμμένη πάνω του ή του τη δίνει κάποιος

_βγάζει τη φανέλα ή ανασηκώνει τη φανέλα και καλύπτει το κεφάλι του

Υπάρχει περίπτωση παίκτης να δεχθεί, στον ίδιο αγώνα, δυο κίτρινες κάρτες και να μην αποβληθεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, μόνον στις περιπτώσεις που ο αγώνας «απαιτεί» παράταση και πέναλτι (πχ αγώνας Κυπέλλου) και δεχτεί ο παίκτης τη δεύτερη κάρτα στη διαδικασία των πέναλτι. Διότι σύμφωνα με τον Κανονισμό όλες οι προειδοποιήσεις και οι ΚΙΤΡΙΝΕΣ κάρτες που δείχτηκαν στα 120’ (στον κανονικό αγώνα και τη παράταση), δεν μεταφέρονται στη διαδικασία των πέναλτι.

Παράδειγμα: Ο Νο 8 παίκτης της Α ομάδας δέχεται στο 20’ του αγώνα κίτρινη για ριψοκίνδυνο μαρκάρισμα σε αντίπαλο. Ο αγώνας φτάνει στη διαδικασία των πέναλτι και εκεί ο ίδιος παίκτης διαμαρτύρεται στον διαιτητή όπου του δείχνει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα. ΔΕΝ αποβάλλεται.

Η κόκκινη κάρτα, με δυο κίτρινες, στα 90 ή και τα 120 λεπτά ισχύει.

Ένας αναπληρωματικός κλωτσά μια επιπρόσθετη (δεύτερη) μπάλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο ενώ το παιχνίδι παίζεται.

Με τη ενέργεια αυτή καταφέρνει να σταματήσει μια υποσχόμενη επίθεση της αντίπαλης ομάδας καθώς η επιπρόσθετη (δεύτερη) μπάλα χτυπά τη μπάλα του παιχνιδιού με αποτέλεσμα η αντίπαλη ομάδα να χάσει τη κατοχή της μπάλας και φυσικά την υποσχόμενη επίθεση. Ποια πρέπει να είναι η απόφαση του διαιτητή;

Σταματά το παιχνίδι, παρατηρεί με κίτρινη κάρτα τον αναπληρωματικό και καταλογίζει, για την αντίπαλη ομάδα, ένα άμεσο φάουλ εκεί που επιπρόσθετη χτύπησε την μπάλα του παιχνιδιού.

Αν αυτό συμβεί μέσα στη περιοχή πέναλτι της ομάδας του αναπληρωματικού, ο διαιτητής πρέπει να σφυρίξει πέναλτι

Εκτελείται από τέρματος λάκτισμα (άουτ) και η μπάλα καταλήγει απευθείας

στο αντίπαλο τέρμα. Το γκολ είναι κανονικό

… στο δικό του τέρμα. Καταλογίζεται κόρνερ.
… σε συμπαίκτη, που βρίσκεται σε θέση offside, και σημειώνει γκολ. Το γκολ είναι κανονικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με το πνεύμα του Κανονισμού του Παιχνιδιού, η επιτιθέμενη ομάδα δεν μπορεί να βάλει γκολ με τα χέρια, ούτε ο τερματοφύλακας όταν την πετά με τα χέρια του από την περιοχή πέναλτι της ομάδας του.

Παράδειγμα: Ο τερματοφύλακας έχει μπλοκάρει τη μπάλα με τα χέρια του, ύστερα από σουτ αντιπάλου, και την πετά με δύναμη με τέτοιο τρόπο που η μπάλα καταλήγει κατευθείαν στο αντίπαλο τέρμα, το γκολ ΔΕΝ μετρά. Η ομάδα που δέχθηκε το «γκολ» εκτελεί από τέρματος λάκτισμα (άουτ).

Είναι δυο διαφορετικές ενέργειες. Στη μεν, του άουτ, η μπάλα λακτίζεται, ενώ στη δε η μπάλα ρίχνεται με τα χέρια

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.