Κανένα VAR και κανένας ξένος διαιτητής δεν είναι πανάκεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Δημήτρης Κανελλάκης27 Ιανουαρίου 2021

Εκπλήσσομαι με όσους απορούν και εξίστανται. Δεν πιστεύω στα μάτια μου διαβάζοντας άρθρα εκείνων που πανηγύριζαν γιατί... “ξανακέρδισαν τις Κυριακές τους” όταν άλλαξε η διοίκηση στην ΕΠΟ, όταν στάλθηκαν στο πυρ το εξώτερο οι Ελληνες διαιτητές για να έρθουν οι ξένοι, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του VAR και τώρα κατακεραυνώνουν τους ίδιους που αποθέωναν.

Αστειεύομαι... Ούτε εκπλήσσομαι, ούτε άναυδος μένω. Διότι ξέρω το κίνητρο. Ξέρω ότι κανένας από αυτούς που κάνουν τη φασαρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι μεταξύ αυτών που θέλουν πραγματικά, άδολα, με την ψυχή τους, να δούνε ένα... άλλο ποδόσφαιρο στη χώρα μας.

Αυτοί που κάνουν τη φασαρία, είναι, κατά κύριο λόγο, αυτοί που έχουν συμφέροντα. Ανάλογα, λοιπόν, με το ποια είναι τα συμφέροντά τους, είναι και η άποψή τους.

Οταν εξυπηρετούνται οι στόχοι τους, όλα είναι καλώς καμωμένα. Οταν δεν εξυπηρετούνται οι στόχοι τους, όλοι τούς... κυνηγάνε.

Γνωστές ιστορίες... Οι οποίες επαναλαμβάνονται, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, τα τελευταία 40 χρόνια, τουλάχιστον, που προσωπικά θυμάμαι...

Σε ό,τι με αφορά, το έχω πει και το έχω γράψει, από την περίοδο ακόμη που όλοι πίστευαν ότι η αλλαγή διοίκησης στην ΕΠΟ θα αρκούσε για να εξυγιανθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και να νικήσει όλες τις παθογένειές του, ότι καλό είναι να μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες, να μην βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών, να μην φανταζόμαστε πράγματα που δεν είναι τόσο απλά...

Διότι κανένας ξένος αρχιδιαιτητής, κανένας ξένος διαιτητής, κανένα VAR δεν είναι πανάκεια. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί το απόλυτο 50-50. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα γίνονται “μόνο ανθρώπινα λάθη”. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε για το VAR.

Διότι, όπως πολύ καλά το έχουμε καταλάβει, πλέον, από την στιγμή που υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας, από την στιγμή που παίζει ρόλο η υποκειμενικότητα της κρίσης των χειριστών αλλά και του ίδιου του διαιτητή, παύει και το VAR να είναι το εργαλείο που θα αποδώσει δικαιοσύνη κατά τρόπο ώστε ουδείς να μην μπορεί να το αμφισβητήσει.

Θα το επαναλάβω κι ας γίνομαι κουραστικός: το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ηρεμήσει, θα γίνει θέαμα και διασκέδαση, μόνο όταν οι ομάδες εμπιστευτούν -άνευ όρων- όσους απονέμουν δικαιοσύνη και θάψουν το τσεκούρι του πολέμου...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.