Καμία θέση στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός με τον Μαρινάκη στο σκαμνί

Metrosport Team06 Μαρτίου 2020

Άλλος ένας βρώμικος πόλεμος από το ερυθρόλευκο κατεστημένο με εκτελεστικό όργανο την ΕΕΑ (δύο μέλη της οποίας αντικαταστάθηκαν παρανόμως από τον Αυγενάκη στο παρά πέντε της εκδίκασης), κρίνει το Πρωτάθλημα. Η χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου της Super League και η αφαίρεση των επτά βαθμών από τον Δικέφαλο, ανοίγει πλέον έναν μονόδρομο για τον ΠΑΟΚ. Να κυνηγήσει την ανομία του Ολυμπιακού στα αρμόδια πειθαρχικά ευρωπαϊκά όργανα με αφορμή την εμπλοκή της ομάδας του Πειραιά σε στημένα παιχνίδια και τα ανοικτά δικαστικά μέτωπα του υπόδικου Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος είναι ένας από τους 28 κατηγορούμενους στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από τη στιγμή που στην Ελλάδα για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε πως ο Ολυμπιακός είναι πολύ ισχυρός στο παρασκήνιο, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πρέπει (και οφείλει) να στρέψει το βάρος της στην αποβολή των ερυθρόλευκων από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση, έχοντας ως βασικό όπλο της ένα δεδικασμένο. Την τιμωρία της τουρκικής Φενέρμπαχτσε και τον αποκλεισμό της από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση τη σεζόν 2011-12. Τότε η τουρκική ομάδα είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε έξι στημένα παιχνίδια την περίοδο 2011-12 (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος), όταν κατέκτησε το Πρωτάθλημα και με τις καταγγελίες αρχικά είχε ασχοληθεί η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Ακριβώς το αντίθετο από την εν Ελλάδι πρακτική, που προηγείται η δίκη των αξιωματούχων. Από τη στιγμή λοιπόν που κατηγορούνται για πλημμέλημα (σύσταση συμμορίας), ή/και κακούργημα (αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων), αξιωματούχοι τεσσάρων συλλόγων (μεγαλομέτοχοι νυν και τέως, γενικοί αρχηγοί και διοικητικοί ηγέτες), μεταξύ αυτών και ο Μαρινάκης, ένα ερώτημα που εύλογα τίθεται, είναι κατά πόσο επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις ή πειθαρχικά μέτρα σε βάρος ομάδων των οποίων οι αξιωματούχοι είναι κατηγορούμενοι σε εν εξελίξει έρευνες ή δίκες και κατά πόσο είναι προτέρα απαίτηση η οριστική καταδίκη των φυσικών προσώπων.

Η ευθύνη της ΕΠΟ και της UEFA

Το ερώτημα μάλιστα απευθύνεται προς δύο πλευρές: στην ΕΠΟ, αλλά και την UEFA, εφόσον οι ομάδες μετέχουν ή πρόκειται να μετάσχουν σε διασυλλογικές διοργανώσεις (Champions και Europa League).

Ομως, στα δύο αυτά ερωτήματα οι παγκόσμιες ομοσπονδίες δίνουν απαντήσεις. Στο πρώτο εμμέσως, καλώντας τις εθνικές ομοσπονδίες να υιοθετήσουν τα διοικητικά και πειθαρχικά μέτρα, που οι ίδιες επιβάλλουν. Στο δεύτερο απευθείας, εφαρμόζοντας τον εκάστοτε τρέχοντα κανονισμό του Champions League (σήμερα UCLR 2018/2021) και ειδικά το άρθρο 4 «Admission Criteria and procedure». Η UEFA όντας ιδιαίτερα αυστηρή στο ζήτημα της χειραγώγησης αγώνων (match-fixing activities), εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το CAS δεν δικαίωσε τη Φενέρ και ανάγκασε την Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να εφαρμόσει τον κανονισμό. Η απόφαση της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας εγκρίθηκαν από την UEFA και το CAS, που επικύρωσαν και ως αντικαταστάτρια ομάδα στο Champions League την Τραμπζονσπόρ.

Αυτό είναι το “κλειδί” της υπόθεσης

Το σημείο κλειδί λοιπόν στην υπόθεση είναι το τι θα κάνει η ΕΠΟ. Αν θα μιμηθεί τους χειρισμούς της τουρκικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Αλλά και πάλι υπάρχει “παραθυράκι” ώστε να προσπεραστεί αυτό το… εμπόδιο. Η UEFA μπορεί να ανοίξει τις δικές της πειθαρχικές διαδικασίες κατά του συλλόγου (είτε τώρα ή τους επόμενους μήνες). Μία ενδεχόμενη κύρωση είναι πιθανόν να είναι πιο αυστηρή, ιδιαίτερα εάν ο σύλλογος κριθεί ένοχος, λέγοντας ψέματα όταν συμπλήρωνε το Έντυπο Admission Criteria πως δεν εμπλέκεται σε match-fixing δραστηριότητες. Μετά όλων αυτών εγείρεται καίριο ερώτημα. Θα αναλάβουν η UEFA και η ΕΠΟ ανάλογη δράση στην Ελλάδα και τι πρέπει να ισχύσει τελικά; Η απάντηση έχει δοθεί από την UEFA, το CAS και τον πρόεδρο της FIFA, ως το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση της Φενέρμπαχτσε, λόγω της γνωστής επιστολής του. Με την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας, τεκμηριώνεται ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις και η UEFA εφαρμόζει τουλάχιστον το άρθρο 4.02 ως διοικητικό μέτρο (μη συμμετοχή του εμπλεκόμενου συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για μία μόνο αγωνιστική περίοδο). Εφόσον υπάρξει οριστική καταδίκη των αξιωματούχων, εφαρμόζεται το άρθρο 4.03 και πειθαρχικά μέτρα, που είναι η αποβολή για πέντε έτη και μπορεί να φθάσει μέχρι και 10, αν η παράβαση θεωρηθεί υποτροπιάζουσα σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 19 του πειθαρχικού κώδικα της UEFA.

* Στοιχεία από την υπόθεση της Φενέρ και τους χειρισμούς της UEFA, η “Μ” ως πηγή πήρε το εξαιρετικό άρθρο του Μάκη Γαλανόπουλου όπως δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου στο makthess.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.