«Καλάβρυτα 1943»: Καταγγελία για προπαγάνδα περί καλού Ναζί σε σκηνή της ταινίας

Metrosport Team02 Νοεμβρίου 2021

Καταγγελία για παραποίηση ιστορικών γεγονότων και προσβολή της μνήμης των εκατοντάδων θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων από τους υπευθύνους της κινηματογραφικής ταινίας "Καλάβρυτα 1943" που πρόκειται να κάνει πρεμιέρα σε λίγες ημέρες έκανε η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ενωσης Χαράλαμπο Ερμείδη που μίλησε στο ethnos.gr από το τρέιλερ της ταινίας "είναι φανερή η παραχάραξη ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς" ενώ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά αφού δει την ταινία η οποία θα κάνει πρεμιέρα σε λίγα 24ωρα.

Η σκηνή που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων είναι αυτή που προβάλλεται στο τρέιλερ και αναβιώνει το μύθο περί του δήθεν "καλού" Αυστριακού Ναζί, που με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει τάχα την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να "σώσει" τα γυναικόπαιδα.

Προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών

"Είναι πέρα από την πραγματικότητα αυτή η σκηνή και προσβάλλει τη μνήμη των προγόνων μας που μαρτύρησαν. Δεν χρειάζεται να σας πω τίποτα εγώ. Πηγαίνετε στο μουσείο του Ολοκαυτώματος που αναφέρονται με κάθε λεπτομέρια όλα τα γεγονότα. Τα βεβαιώνει και ο Γιώργος Δημόπουλος που είναι ακόμα στη ζωή. Τα έχουμε καταγράψει και από μαρτυρίες πολλών ακόμα που επέζησαν της τραγωδίας", λέει ο Χαράλαμπος Ερμείδης.

Έσπασαν την πόρτα όσοι ήταν κλειδωμένοι στο σχολείο

"Μέσα στο δημοτικό σχολείο είχαν κλειδωθεί από τους Γερμανούς τα γυναικόπαιδα αριστερά και οι άνδρες δεξιά. Πυρπόλησαν το σχολείο. Μέσα το σχολείο ήταν κατάμεστο από κόσμο και οι πόρτες άνοιγαν από έξω προς τα μέσα. Οι έγκλειστοι με όσες δυνάμεις είχαν και στην προσπάθεια τους να βγουν έξω χτυπούσαν μέσα έξω την πόρτα με δύναμη μέχρι που αυτή άνοιξε. Αυτή είναι η αλήθεια που προκύπτει από πολλές μαρτυρίες. Στην οικογένεια μου μου το είχε βεβαιώσει και ο πεθερός μου. Ολα τα υπόλοιπα για "καλό" Αυστριακό που τάχα έσπασε την αλυσίδα και τους απελευθέρωσε ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς".

Τους είχαμε στείλει και επιστολή αλλά μας αγνόησαν

Μάλιστα ο Χαράλαμπος Ερμείδης τόνισε πως είχε σταλεί και επιστολή στην παραγωγή επισημαίνοντας να μην συμπεριλάβουν την σκηνή του καλού Αυστριακού ναζί που σώνει τους Καλαβρυτινούς που ήταν κλειδωμένοι στο φλεγόμενο δημοτικό σχολείο: "Μας υποσχέθηκαν πως δεν θα περάσουν τη σκηνή με τον Αυστριακό που σαν φήμη υπήρχε μέχρι κάποια περίοδο. Μόλις είδαμε το τρέιλερ είχε τη σκηνή του καλού Αυστριακού στρατιώτη να σπάει την αλυσίδα. Οχι και έτσι. Είναι ξεκάθαρη παραχάραξη της ιστορίας. Μας προσβάλλουν και δεν ξέρουμε πλέον τι άλλο θα έχουν μέσα στην ταινία. Μάλιστα τους είχαμε στείλει και επιστολή και είχαμε επισημάνει πως εάν προσβάλλουν τη μνήμη των πεσόντων θα πάμε στα δικαστήρια".

Από το 2017 έγιναν τα γυρίσματα

Ο Χαράλαμπος Ερμείδης είπε πως σκηνές της συγκεκριμένης ταινίας γυρίστηκαν στα Καλάβρυτα το 2017 και το 2018, αλλά στο μεταξύ μεσολάβησε ένα διάστημα που αναζητούνταν χρηματοδότες: "Δεν ξέρω τι μεσολάβησε και καθυστέρησαν την ταινία αλλά πολλά βάζουμε με το νου μας. Για μας είναι ξεκάθαρη προπαγάνδα.

Εμείς από την αρχή ήμασταν πολύ θετικοί στην παραγωγή και είχαμε ζητήσει μόνο ένα πράγμα. Είδαμε πως είναι καλή παραγωγή. Το μόνο που τους είπαμε είναι να είναι προσεκτικοί οι παραγωγοί για τα γεγονότα και να ενημερωθούν από τις ιστορικές τεκμηριωμένες ιστορικές πηγές που υπάρχουν όλες στο μουσείο. Δεν έχει σημασία τι λέω εγώ. Σημασία έχει τι λένε τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες. Το μουσείο του Ολοκαυτώματος έγινε μετά από τεράστια έρευνα, τεκμηριωμένη εργασία, διασταύρωση στοιχείων και μαρτυριών από αυτούς που είχαν επιζήσει της συμφοράς. Κατά καιρούς πολλοί προσπάθησαν να εκμεταλευτούν το Ολοκαύτωμα αλλά η αλήθεια είναι μία και οτιδήποτε άλλο προσβάλλει τη μνήμη των πεσόντων".

Ο Γερμανός έκανε τη δουλειά του το 1985

Το 1993 ήμουν αντιδήμαρχος. Το 1995 έγινε το μουσείο αφού καταγράφηκαν όλα τα γεγονότα. Δεν σας κρύβω πως και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου αλλά και στη διάρκεια της χούντας επιχειρήθηκε παραποίηση των πραγματικών γεγονότων αλλά βάλαμε τα πράγματα σε μία σειρά και συμπληρώσαμε τα πραγματικά γεγονότα της τραγωδίας με μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Ολα τα άλλα είναι ψέμματα. Μάλιστα το 1985 ένας Γερμανός δημοσιογράφος ο Εμπερχαρτ Ροντχόλς είχε έρθει εδώ και είχε γυρίσει μία εξαιρετική ταινία. Πριν την προβάλει μας την είχε στείλει μήπως υπάρχει κάποια ανακρίβεια. Δηλαδή, ο Γερμανός έκανε αυτό που έπρεπε το 1985 και σήμερα κάνουμε και λέμε ότι θέλουμε; Ούτε μας ενημέρωσε κανείς, ούτε έχουμε δει την ταινία".

Σύντομα η προβολή

Η κινηματογραφική ταινία «Καλάβρυτα 1943» θα αρχίσει να προβάλλεται σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες και είναι συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από πλευράς ελληνικού κράτους με τις Foss Productions, CosmoteTV και Tanweer.

Κανείς δεν λογοδότησε

Στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων χάθηκαν τουλάχιστον 700 ψυχές και πιθανότατα πάνω από 1.000-1.500 νεκροί συνολικά. Αποτελεί την πιο βαριά περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα, κατά την κατοχική περίοδο. Από τους υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών δεν λογοδότησε κανείς στη Δικαιοσύνη μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμιά απολύτως αποζημίωση από τη Γερμανία.

Πηγή: ethnos.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.