Καλαμαριά: Αρωγή από τον δήμο Θεσσαλονίκης για το πρόβλημα των σκουπιδιών

Metrosport Team27 Απριλίου 2024

Αρωγή στον δήμο Καλαμαριάς, που αντιμετωπίζει χιλιάδες προβλήματα λόγω των εργασιών του FlyOver, προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης για το πρόβλημα των σκουπιδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δήμοι αναμένεται να υπογράψουν το επόμενο διάστημα προγραμματική σύμβαση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Καλαμαριάς να χρησιμοποιούν στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης. 

Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται χωρίς πρόβλημα το δεύτερο δρομολόγιο της αποκομιδής, που οριακά προλάβαινε ανοιχτό τον ΣΜΑ Ευκαρπίας, εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην περιφερειακή οδό.

Όπως έγινε γνωστό, το ζήτημα είχε θέσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της η νέα δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, επισημαίνοντας ότι το μποτιλιάρισμα που επικρατεί σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στον περιφερειακό έχει διπλασιάσει τον χρόνο που χρειάζονται τα απορριμματοφόρα για να πάνε και να επιστρέψουν στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία ή στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. 

Στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη, είχε εκφράσει την ανησυχία της ότι τυχόν επιδείνωση του κυκλοφοριακού θα έχει ως αποτέλεσμα το δεύτερο δρομολόγιο που απαιτείται για την αποκομιδή, ώστε να καθαρίσει η πόλη, να μην προλαβαίνει να αδειάσει τα σκουπίδια.

Την ίδια στιγμή, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών λεπτών και με προφορική συνεννόηση τα τελευταία χρόνια δεχόταν κάποια ελάχιστα απορρίμματα από την Καλαμαριά, έχει κλείσει τις πόρτες του, παρότι η τέταρτη χοάνη του κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με σκοπό να εξυπηρετεί και τον όμορο δήμο. Αυτό συνέβη καθώς νόμος του 2022 έδωσε τη δυνατότητα σε δήμους με πληθυσμό άνω των 150.000 το δικαίωμα να λειτουργούν αυτόνομα ΣΜΑ α’ τύπου, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος σταθμός να φύγει από την αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ.

Η δήμαρχος είχε κάνει ειδική αναφορά στο πρόβλημα που προέκυψε με τα απορρίμματα από τις δύο λαϊκές αγορές που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και Σάββατο, τα οποία μαζεύονται στις 3 το μεσημέρι και δεν προλαβαίνουν να φτάσουν τον ΣΜΑ Ευκαρπίας. Μάλιστα, είχε τονίσει πως υπάρχει και ζήτημα ασφάλειας, δεδομένου ότι πρόκειται και για οργανικά απορρίμματα που δεν μπορούν να μένουν εκτεθειμένα, καθώς σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Καλαμαριάς, Μαίρη Τσιραμπίδου, η προγραμματική συμφωνία για το έργο «Μεταφόρτωση απορριμμάτων οικιακού τύπου του Δήμου Καλαμαριάς στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης» έχει περάσει από τη δημοτική επιτροπή και το νομικό τμήμα και επίκειται η υπογραφή.

 «Με την υπογραφή της συμφωνίας θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλον τον ΣΜΑ. Αυτό θα μας λύσει τα χέρια. Είναι ένα στοίχημα που είχαμε βάλει με τη δήμαρχο από την αρχή που αναλάβαμε», σημείωσε η κα. Τσιραμπίδου τόνισε πως εκτός του ότι τα απορριμματοφόρα δεν προλάβαιναν να κάνουν τα δύο δρομολόγια, το οχήματα καταπονούνταν, ενώ ο δήμος αναγκαζόταν να πληρώνει υπερωρίες στο προσωπικό.

Η αντιδήμαρχος επισήμανε παράλληλα πως η συμφωνία θα διευκολύνει και την αποκομιδή των βιοαποβλήτων, η οποία γίνεται ήδη πιλοτικά και θα αρχίσει κανονικά από τις 2 Μαΐου.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.