Καλά είναι όλα αυτά που ανακοίνωσαν για την οπαδική βία, θα τα εφαρμόσουν όμως;

Δημήτρης Κανελλάκης22 Φεβρουαρίου 2022

Ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να το αμφισβητήσει κάποιος.

Απαραίτητη ήταν η αυστηροποίηση και καλώς έγινε. Απαραίτητη ήταν η επαναφορά του ιδιώνυμου και καλώς έγινε. Απαραίτητο ήταν να υπάρχει ευθύνη των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών για την δράση των χούλιγκαν και καλώς έρχεται πάλι στο προσκήνιο κι αυτό το ζήτημα.

Όμως... Για να έχουν αποτέλεσμα όλα αυτά θα πρέπει όσοι τα αποφάσισαν να έχουν την βούληση και να τα επιβάλλουν. Όχι να νομοθετήσουν και μετά να... νίψουν τας χείρας τους. Διότι αν δεν μείνουν πάνω από το πρόβλημα, αν δεν παρακολουθούν πώς εφαρμόζεται η νομοθεσία, αν δεν ασκούν τις πιέσεις που ασκούν αυτές τις μέρες κι αν δεν τρίζουν τα δόντια όπως τα τρίζουν αυτές τις μέρες, το αποτέλεσμα θα είναι... μία από τα ίδια.

Τις περισσότερες φορές, άλλωστε, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη νόμων, αλλά ότι δεν εφαρμόζονται. Αυτό ισχύει και για την οπαδική βία. Μπορεί να χρειαζόταν παρεμβάσεις, αλλαγές, επικαιροποιήσεις. Ωστόσο, νομοθεσία υπήρχε. Απλά, δεν εφαρμοζόταν... Η αντιμετώπιση φαινομένων άκρως ανησυχητικών, επικίνδυνων, γινόταν... χαλαρά. Και από την αστυνομία και από την δικαιοσύνη.

Η αστυνομία ήξερε αλλά απλώς παρακολουθούσε, η δικαιοσύνη έστελνε, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει και κανένας πολύ σοβαρός κίνδυνος για τους παραβατικούς, ένα μήνυμα ατιμωρησίας, το οποίο, φυσικά, έκανε κάθε μέρα και χειρότερα τα πράγματα.

Θα είναι, από δω και πέρα, πιο αυστηρή και αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο η αστυνομία; Θα είναι άτεγκτη η δικαιοσύνη; Θα παρακολουθεί η πολιτική ηγεσία την εφαρμογή των νόμων και θα παρεμβαίνει όταν κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους;

Αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει, έχουμε πολλές πιθανότητες να μην ξαναθρηνήσουμε για το χαμό κάποιου νέου ανθρώπου.

Προσωπικά, πάντως, επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής, θα μου επιτρέψετε να κρατήσω τις επιφυλάξεις μου...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.