ΕΠΣΜ: Και τώρα τι; Covid-19

Metrosport Team04 Νοεμβρίου 2020

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
κάτοχος διπλώματος UEFA A Προπονητής ποδοσφαίρου

«Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό είτε αυτός είναι ερασιτεχνικός είτε επαγγελματικός ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και το μέλλον θα μας δείξει, τις όποιες επιπτώσεις, θα έχουν οι παίκτες, βγαίνοντας από αυτή την δοκιμασία. 

Το βασικότερο μέλημα των γυμναστών και των προπονητών είναι να κρατήσουν τους παίκτες «ζωντανούς» 

1) στην φυσική κατάσταση 

2) στον τεχνικό τακτικό τομέα 

3) στην διατήρηση της ψυχολογίας.

Ένα δύσκολο τρίπτυχο που θέλει να διαθέτεις αρκετές γνώσεις για να το αντιμετωπίσεις σωστά και αποτελεσματικά.Δυστυχώς η αερόβια ικανότητα είναι η πιο ευαίσθητη στην αποχή από τις προπονήσεις και ότι έχουν κερδίσει οι παίκτες σε 2 μήνες χάνεται μέσα σε 3-4 βδομάδες.

Η αερόβια ικανότητα μειώνεται γρηγορότερα από ότι η δύναμη και άλλες ιδιότητες και αυτό έχει να κάνει με την μείωση των τριχοειδών αγγείων και των μιτοχονδρίων. Παράλληλα μειώνονται τα οξειδωτικά ένζυμα των μυών με αποτέλεσμα να μειώνεται η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου VO2 max (αντοχή).Βασικό μέλημα των προπονητών θα πρέπει να είναι οι παίκτες τους να αρχίσουν να τρέχουν με σύστημα και στόχο την διατήρηση της αερόβιας τους ικανότητας.

Αυτό επιτυγχάνεται όταν τρέχουμε μέσα στο αερόβιο κατώφλι έχοντας μέτρια ένταση και μεγάλη διάρκεια.Και εάν μιλάμε πως την φυσική κατάσταση μπορούμε να την κερδίσουμε, η να την διατηρήσουμε, τρέχοντας μεμονωμένα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, το δύσκολο κομμάτι της τεχνικό τακτικής έρχεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολο λόγω της απαγόρευσης των ομαδικών προπονήσεων.

Έτσι ο κάθε παίκτης θα αναγκαστεί από μόνος του να κάνει ατομική προπόνηση αφού πρώτα έχει πάρει ειδικό πρόγραμμα από τον γυμναστή η τον προπονητή του.Η ατομική προπόνηση με μπάλα είναι απαραίτητη για τον παίκτη που θέλει να διατηρηθεί σε φόρμα και το ασκησιολόγιο που θα ακολουθήσει, θα πρέπει να έχει στοιχεία τεχνικής και ταχύτητας με μπάλα.

Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προσαρμογές των ομαδικών προπονήσεων.Τεκμηριωμένα όμως όλοι οι παίκτες σε ένα μήνα θα έχουν χάσει τουλάχιστον ένα 70%-80% κάθε προσαρμογής που είχαν μέχρι τώρα αποκτήσει.Οι ποδοσφαιριστές αυτή την χρονιά ανέβηκαν ένα μεγάλο Γολγοθά αντιμετωπίζοντας την μεγάλη αποχή ανάμεσα στο περασμένο πρωτάθλημα, την αργοπορημένη φετινή προετοιμασία, την ακύρωση της έναρξης των πρωταθλημάτων και την νέα διακοπή.

Ένα από τα αρνητικά στοιχεία σε όλα αυτά είναι πως πολλές ομάδες που συμμετείχαν στους αγώνες κυπέλου της ΕΠΣΜ από το Ζενίθ βρέθηκαν ξαφνικά στο Ναδίρ.Και αυτό γιατί αρκετές ομάδες μπήκαν στους αγώνες κυπέλλου, ανέβασαν το φορμάρισμα τους και ξαφνικά ρίχνουν τους ρυθμούς απότομα εξαιτίας της αναστολής των αθλητικών δραστηριοτήτων ( Lockdown ) με καταστροφικό αποτέλεσμα για τους παίκτες.

Σκεφτείτε πως ακόμα και το καλοκαίρι που σταματάνε τα πρωταθλήματα κανένα σωματείο δεν κόβει απότομα τις δραστηριότητες γιατί οι προπονητές φροντίζουν με λιγότερες εβδομαδιαίες προπονήσεις να περάσουν ομαλά στο μεταβατικό στάδιο.Και τώρα τι ? Θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα τον Γενάρη; Θα ξανά καλέσουμε τους παίκτες να ξεκινήσουν πάλι μία μίνι προετοιμασία τον Δεκέμβριο για να είναι έτοιμοι; 

Εάν πούμε πως η αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων θα κρατήσει ένα μήνα (Νοέμβριο 2020 ) είναι αδύνατο το πρωτάθλημα να ξεκινήσει πριν το 2ο 15νθημερο του Γενάρη 2021 και αυτό γιατί οι παίκτες και οι προπονητές θα πρέπει να μπουν στα γήπεδα στις αρχές του Δεκέμβρη (εάν όλα πάνε καλά). Ο Δεκέμβριος όμως και ο Ιανουάριος είναι μήνες που περιέχουν τουλάχιστον 5 μέρες αργίες χωρίς να συμπεριλάβουμε και κάποιες άσχημες καιρικές συνθήκες.

Σίγουρα η διοργανώτρια αρχή ΕΠΣΜ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν δύο πράγματα το πρώτο είναι η υγεία των αθλητών και το δεύτερο έχοντας την πίεση του χρόνου θα πρέπει να αλλάξει την δομή και την οργάνωση του πρωταθλήματος.Το σημαντικό είναι πως οι επιπτώσεις στην υγεία των παικτών από αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις θα γίνουν γνωστές μετά από καιρό, και όταν οι παίκτες θα αρχίσουν να μπαίνουν κανονικά σε αγωνιστικούς ρυθμούς νομίζω πως θα έχουμε περισσότερους μυϊκούς τραυματισμούς που θα σχετίζονται με την μεγάλη αποχή αλλά και με την αύξηση του σωματικού βάρους των παικτών».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.