Και το προσδόκιμο ζωής στις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας του κορωνοϊού

Δημήτρης Κανελλάκης10 Απριλίου 2021

Οτι το κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού δεν θα είναι μόνο αυτό που θα πληρώσουμε με τις εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες ανθρώπινων ζωών σε όλο τον πλανήτη και την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, το έχουμε καταλάβει άπαντες, νομίζω.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι και σε άλλα επίπεδα. Και δεν θα είναι βραχυπρόθεσμες. Μεσοπρόθεσμες, ενδεχομένως και μακροπρόθεσμες θα είναι.

Οι φόβοι για πολλά από αυτά που τους τελευταίους μήνες συζητιούνται παγκοσμίως ότι μας... περιμένουν, επιβεβαιώνονται ήδη. Είναι ήδη πραγματικότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. και, εν πολλοίς, αυτό οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού.

Βάσει των στοιχείων της προαναφερθείσας έρευνας, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε μέσα σ' ένα χρόνο, από το 2019 έως το 2020, στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ισπανία (- 1,6 έτη σε σύγκριση με το 2019) και τη Βουλγαρία (-1,5 έτη). Ακολουθούν η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρουμανία, με τους πολίτες των τριών χωρών να ζουν λιγότερο κατά 1,4 χρόνια απ' ό,τι το 2019.

Στην Αγγλία το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 1,1 χρόνια, ενώ σε Ολλανδία, Γαλλία και Αυστραλία κατά 0,7 έτη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail»

Στα καθ' ημάς, για τη χώρα μας, δηλαδή, τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο δυσάρεστα, καθώς το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά έξι μήνες, ενώ για την Κύπρο και τη Λετονία τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια μεταβολή.

Από την έρευνα της Eurostat, όμως, προκύπτουν και πολύ ευχάριστα αποτελέσματα, καθώς για τις σκανδιναβικές χώρες, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 0,1 για τις δύο πρώτες και 0,3 έτη αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της Eurostat, το προσδόκιμο ζωής είναι ένας δείκτης περιόδου θνητότητας που δείχνει τη μέση διάρκεια ζωής σε έναν πληθυσμό που υπόκειται στα ποσοστά θνητότητας της επιλεγμένης χρονικής περιόδου.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές που εκτιμήθηκαν για το προσδόκιμο ζωής το έτος 2020, θα ισχύουν αν οι συνθήκες θνητότητας που καταγράφηκαν το 2020, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας, διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.