Και η Ρεάλ παίρνει δεύτερο ρόλο, δεν ήταν ντροπή να παίξει αμυντικά ο ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός19 Απριλίου 2024

Αδημονούσε για πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League ο κόσμος του ΠΑΟΚ και το έδειξε με την στάση του εδώ και δέκα μέρες, από το πρώτο παιχνίδι με την Μπριζ στο Βέλγιο μέχρι και χθες στην Τούμπα. Δυστυχώς, για τους φίλους του Δικεφάλου η φλαμανδική ομάδα αποδείχθηκε πολύ καλύτερη και προσωπικά πρέπει να ψάξω πολύ για να θυμηθώ αντίπαλο του ΠΑΟΚ που προκρίθηκε τόσο «σβηστά» σε ματς μέσα στην Τούμπα. 

Δεν υπήρχε κανείς εντός των «ασπρόμαυρων» αποδυτηρίων που να μην παραδέχθηκε την ανωτερότητα του Ονιεντίκα, του Βανάκεν (χαφάρες επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ) και της παρέας τους και θα ήταν τεράστιο λάθος να επιχειρούσε κανείς να μην δει κατάφατσα την πραγματικότητα. Η Μπριζ ήταν-τουλάχιστον-ένα επίπεδο πάνω τόσο σε ταχυδύναμη, όσο και σε τεχνική. 

 Το θέμα, όμως, είναι ότι αυτό δεν φάνηκε χθες πρώτη φορά. Τα μηνύματα είχαν έρθει από τον αγώνα του «Γιαν Μπρέιντελ», εκεί που η ομάδα του Νίκι Χάγιεν (μάλλον θα ήταν καλύτερο να μην είχε απολυθεί ο Ντέιλα και να μην είχε αναλάβει υπηρεσιακός, αφού αυτή η κίνηση αποδείχθηκε πολύ πετυχημένη), μπορεί να είχε κερδίσει με το ισχνό 1-0, όμως, η εικόνα του ματς παρέπεμπε σε σκορ… 3-0. 

Η σύγκριση που έγινε με τον αγώνα στο Ζάγκρεμπ «και εκεί χάσαμε 2-0, θα το γυρίσουμε στην Τούμπα» αποδείχθηκε παραπλανητική και μάλλον χάλασε το μυαλό του ΠΑΟΚ, αφού τα δύο παιχνίδια δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Στην Κροατία, απλά ο καλός εκτελεστής Πέτκοβιτς εκμεταλλεύτηκε δύο λάθος αντιδράσεις στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Ίσως αυτή η λάθος ανάγνωση του πρώτου αγώνα στο Βέλγιο να εξηγεί την πολύ ρισκαδόρικη και τελικά λανθασμένη επιλογή του ΠΑΟΚ να προσπαθήσει να παίξει στα ίσα την Μπριζ, ανεβάζοντας ψηλά τις γραμμές. Δεν ξέρω πόσο κρατήσατε στο μυαλό σας όλες τις στιγμές του χθεσινού αγώνα, προσωπικά, όμως, μου έκανε εντύπωση η εκκίνηση του ματς. 

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να κάνει μία επιθετική άμυνα μέχρι την περιοχή της Μπριζ στα πρώτα δύο λεπτά και οι φιλοξενούμενοι «απάντησαν» με πολύ θράσος και με μία εξαιρετική εκδήλωση αντεπίθεσης από την δεξιά πλευρά. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να επιλέξει ένα πιο συντηρητικό στυλ παιχνιδιού, αναγνωρίζοντας ότι ο αντίπαλός του μπορούσε να βγει πολύ άνετα στο επιθετικό τρανζίσιον και δεν θα ήταν καθόλου ντροπή. Το έκανε και μία εκ των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη πριν δύο μέρες, η Ρεάλ Μαδρίτης στον αγώνα της με την Μάντσεστερ Σίτι, αναγνωρίζοντας ότι ο κατά μία έννοια κλεφτοπόλεμος, ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απέναντι στο άκρως ποιοτικό ρόστερ που διαχειρίζεται ο Γκουαρδιόλα. Πόσο μάλλον, όταν ο Λουτσέσκου επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του ότι αρκετοί παίκτες του ταλαιπωρήθηκαν από ίωση. 

 Φάνηκε, όμως, ότι ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους και δεν μέτρησαν σωστά την βελγική ομάδα, η οποία είναι ζήτημα αν έχασε τρεις- τέσσερις μονομαχίες σε όλο τον αγώνα. Η Μπριζ που πέρυσι είχε φτάσει μέχρι τους «16» του Champions League είχε εξαιρετική λειτουργία από τα άκρα, έναν πιτσιρικά φορ τον Γιούτγκλα που αποδείχθηκε μεγαλύτερος μπελάς από τον Τιάγκο που είχε παίξει στο πρώτο παιχνίδι, κυρίως όμως στην περίπτωσή της ίσχυσε στον απόλυτο βαθμό το «δείξε μου τους χαφ σου να σου πω τι ομάδα έχεις». 

Η τριάδα Ονιεντίκα-Βανάκεν (πραγματικό κομπιούτερ)-Βετλέσεν έκανε στην κυριολεξία ό,τι ήθελε στην μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ και μόνο ο Τάισον φάνηκε σε φάσεις που ο ίδιος κουβαλούσε μπάλα ανταγωνιστικός απέναντί τους. Κατά την ταπεινή άποψή μου, αυτή η ομάδα έχει και πολλές πιθανότητες να πάει στον τελικό, γιατί η Φιορεντίνα έχει μεν «καλά κορμιά», ενδεχομένως όμως η Μπριζ να υπερτερεί σε ταχύτητα ακόμη και της ιταλικής ομάδας.

 Στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος θα φανεί αν ο ΠΑΟΚ έχει αδειάσει

 Το θέμα μας, όμως, είναι ο ΠΑΟΚ και καλό θα είναι από την δύσκολη εμπειρία των δύο αγώνων με την Μπριζ να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Κάποια από αυτά, όμως, θα επιβεβαιωθούν ή όχι από τα υπόλοιπα ματς πρωταθλήματος. Όπως για παράδειγμα, το αν ήταν τόσο ανώτερη η Μπριζ ή ο ΠΑΟΚ έχει αρχίσει να ξεμένει από δυνάμεις. Ο Λουτσέσκου είναι σίγουρος ότι η ομάδα θα αντιδράσει, αφού οι αγώνες στις εγχώριες διοργανώσεις δεν έχουν το ίδιο υψηλό επίπεδο με αυτούς κόντρα στην Μπριζ, αλλά καλό είναι να αποδειχθεί στην πράξη. 

Γιατί η ομάδα μοιάζει και σε παιχνίδια των πλέι οφ να μην έχει την φρεσκάδα προηγούμενων εβδομάδων. Εξάλλου, είναι προφανές ότι ένα βασικό συμπέρασμα πρέπει να είναι μεταγραφικού χαρακτήρα ενόψει καλοκαιριού. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από παίκτες με ταχύτητα και με επαφές με την μπάλα επιπέδου Μπριζ. Είναι κρίσιμο αν θέλει να κάνει το επόμενο βήμα εξέλιξης. Επίσης, καλό είναι να πάρει και μερικά στοιχεία από το πώς δουλεύει η φλαμανδική ομάδα με τους παίκτες που βγάζει από τις Ακαδημίες της και να ενισχύσει την δική του παραγωγική διαδικασία. 

 Υ.Γ. Πλήρη αγωνιστικά συμπεράσματα για τον ΠΑΟΚ θα αναλύσουμε όταν ολοκληρωθεί η σεζόν, θα μου επιτρέψετε, όμως, να υπογραμμίσω μία κίνηση που δεν βγήκε στον Λουτσέσκου, χωρίς να μιλήσω για λάθος γιατί την εποχή που πήρε την απόφαση να βάλει τον Μάρκος Αντόνιο στην ευρωπαϊκή λίστα προφανώς περίμενε πολλά από εκείνον: εκ του αποτελέσματος, ο Σάστρε ήταν απαραίτητος, αν και δύσκολα θα άλλαζε κάτι στα ματς με την Μπριζ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.