Καγκάβα: Το μυαλό ξυράφι, η Ντόρτμουντ και τα «μπαμ» που τον σημάδεψαν

Παναγιώτα Χαλκιά23 Ιανουαρίου 2021

Ένας ικανότατος μέσος με επιθετικές αρετές και κοφτερό μυαλό. Διακρίνεται για την τεχνική, την κίνηση και τις επιτυχείς μεταβιβάσεις. Διέθετε υπερβολική αυτοπεποίθηση από μικρό παιδί, κάτι που τον βοήθησε να νιώσει σιγουριά για τον εαυτό του και να κάνει άλματα στην καριέρα του. Η πειθαρχία, η λέξη κλειδί στην πορεία του.

Ο Σίντζι Καγκάβα συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ και αναμένεται στη Θεσσαλονίκη για να ολοκληρωθούν και οι τελικές λεπτομέρειες του deal. Ο Ιάπωνας μέσος θα δώσει νέα πνοή στη μεσαία γραμμή του Δικεφάλου αλλά ίσως να χρειαστεί χρόνο. Έχει περίπου τέσσερις μήνες να πατήσει το χορτάρι καθώς το τελευταίο του παιχνίδι είναι τον περασμένο Αύγουστο (16/8) κόντρα στην Έλτσε.

Τα πρώτα βήματα και το συμβόλαιο


Γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1989 στο Κόμπε, την πρωτεύουσα του Χιόγκο στην νότια πλευρά του Χονσού. Έκανε τα πρώτα του βήματα σε ηλικία μόλις πέντε ετών. Έγινε μέλος της ομάδας Μαρινο για πέντε χρόνια, το 1999 μεταπήδησε στην τοπική ομάδα και από το 2001 έως το 2005 εντάχθηκε στις ακαδημίες του Miyagi Barcelona στη Σεντάι. Λάτρευε το ποδόσφαιρο και σταματούσε να παίζει μόνο όταν κοιμόταν. Έκανε καθημερινές και πολύωρες προπονήσεις ώστε να βελτιώσει τις ικανότητες του.

Οι άνθρωποι της Σερέζο Οσάκα παρατήρησαν το ταλέντο του και εισηγήθηκαν την απόκτηση του. Όντας 17 ετών υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και έγινε ο πρώτος Ιάπωνας παίκτης που το πράττει πριν ολοκληρώσει το γυμνάσιο. Το 2007 κερδίσει μια θέση στο αρχικό σχήμα αλλά η ομάδα υποβιβάστηκε. Παραμένει σε εκείνη και δύο χρόνια μετά αναδεικνύεται κορυφαίος σκόρερ στο πρωτάθλημα της β΄κατηγορίας.

Η εκτόξευση στη Γερμανία

Οι επιδόσεις και το ταλέντο του τραβούν τα βλέμματα των ανθρώπων της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ο γερμανικός σύλλογος καταβάλλει το ποσό των 350.000 ευρώ, το οποίο είχε τεθεί ως ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιο του εάν κάποια ευρωπαϊκή ομάδα ενδιαφερόταν για εκείνον, και αποκτά τα δικαιώματα του. Η πρώτη του χρονιά είχε δύο όψεις. Στο πρώτο μισό της σεζόν βοήθησε αρκετά την ομάδα πετυχαίνοντας, μάλιστα, οχτώ γκολ σε 18 παιχνίδια αλλά το δεύτερο μισό τον βρήκε στα πιτς λόγω ενός τραυματισμού στο παιχνίδι της εθνικής του ομάδας. Εκείνη την σεζόν αναδείχθηκε κορυφαίος νέος του πρωταθλήματος. Την επόμενη περίοδο, ο Καγκάβα παίρνει μέρος στην προετοιμασία της ομάδας και γρήγορα κερδίσει θέση στο αρχικό σχήμα και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες της ομάδας. Σημειώνει 13 γκολ και οχτώ ασίστ.

Το ταξίδι στο Νησί

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εντυπωσιάζεται με τον Ιάπωνα μέσο και καταβάλλει το ποσό των 16 εκατομμυρίων για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Κάνει το ντεμπούτο του στο παιχνίδι με την Έβερτον και ένα μήνα μετά θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στο Champions League κόντρα στη Γαλατασαράι. Δίνει την πάσα στον Κάρικ και οι «κόκκινοι διάβολοι» κερδίζουν. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σημειώνει το πρώτο του χατ τρικ και γίνεται ο πρώτος παίκτης από την Ασία που το πετυχαίνει στην Premier League. Ο Καγκάβα κερδίζει το πρωτάθλημα κάτω από τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αλλά με Μόγιες και Φαν Χάαλ χάνει τη θέση του. Καταγράφει, συνολικά 57 συμμετοχές, έξι γκολ και 10 ασίστ με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ.

Η επιστροφή και το αγκάθι των τραυματισμών

Τον Αύγουστο του 2014 επιστρέφει στη Γερμανία για να φορέσει ξανά τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Ανακτά τη δύναμη του, παίρνει θέση ξανά στο αρχικό σxήμα, βοηθά την ομάδα στην πορεία της και το συμβόλαιο του επεκτείνεται μέχρι το 2020. Ένας τραυματισμός στον αστράγαλο το 2016 θα τον κρατήσει μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους για 21 ημέρες και θα ανοίξει ένα φαύλο κύκλο. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Οκτώβριου του 2018 (549 ημέρες) βρέθηκε στο ιατρικό δελτίο 10 φορές είτε με πρόβλημα στον αστράγαλο είτε στο γόνατο ενώ τον Αύγουστο του 2017 ένα πρόβλημα στον ώμο θα τον κρατήσει μακριά για δύο μήνες. Χάνει τη θέση του και οι ιθύνοντες αποφασίζουν ότι η καλύτερη λύση για εκείνον είναι να δοθεί δανεικός.

Στάση σε Τουρκία και Ισπανία

Φεύγει δανεικός για την Τουρκία. Με τη φανέλα της Μπεσίκτας καταγράφει 14 συμμετοχές, τέσσερα γκολ και δύο ασίστ. Επιστρέφει στη Γερμανία και ετοιμάζει βαλίτσες για Ισπανία. Την προηγούμενη σεζόν βρισκόταν στο ρόστερ της Ρεάλ Σαραγόσα. Κέρδισε μια θέση στη βασική ενδεκάδα και σημείωσε τέσσερα γκολ, δύο ασίστ σε 36 παιχνίδια.

Διεθνής Καριέρα

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της Ιαπωνίας. Έχει υπηρετήσει όλες τις μικρές εθνικές ενώ το 2008 ήταν μέλος της ομάδας που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2012 η Ομοσπονδία τον ανέδειξε τον καλύτερο παίκτη της χρονιάς. Συνολικά μετρά 97 συμμετοχές, 31 γκολ και 20 ασίστ.

Στυλ παιχνιδιού

Είναι ένας τεχνικά και δημιουργικά προικισμένος παίκτης. Ένας ευέλικτος μέσος που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι. Μπορεί να αγωνιστεί τόσο αριστερά ή δεξιά όσο και ως οχτάρι ή δεκάρι. Ο τρόπος παιχνιδιού του αποπνέει ψυχραιμία και πειθαρχία. Τείνει να περιφέρεται γύρω από τους αντίπαλους αμυντικούς αναζητώντας τον κατάλληλο διάδρομο για να βγάλει μια πάσα ή να υποδεχθεί την μπάλα. Κινείται είτε έχει είτε δεν έχει το τόπι στα πόδια του. Βοηθά τους συμπαίκτες του να απελευθερωθούν, αλλάζει συνεχώς θέση και αναζητά το κενό. Ξεχωρίζει για την ευελιξία, την πειθαρχία, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα του να παίρνει σωστή θέση και να διαλέξει τον κατάλληλο τρόπο να περάσει την μπάλα. 


Tips για Καγκάβα

1) Όταν ήταν έξι ετών, το 1995, ένας μεγάλος σεισμός 6,9 ρίχτερ κούνησε το Κόμπε. Ευτυχώς, δεν είχε σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο και την οικογένεια του αλλά θυμάται ακόμη εκείνες τις στιγμές. Υπήρξαν 6.434 θύματα. «Κοιμόμουν και ο πατέρας μου μπήκε στο δωμάτιό μου για να σταματήσει την πτώση ενός ραφιού. Το σπίτι μου δεν υπέστη μεγάλη ζημιά, αλλά χρειάστηκε χρόνος έως ότου επέστρεψε η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο».

2) Όντας παίκτης της Ντόρτμουντ έζησε τον εφιάλτη της 11ης Απριλίου του 2017. Οι παίκτες είχαν επιβιβαστεί στο λεωφορείο και κατευθυνόταν στο γήπεδο, όπου θα διεξαγόταν η αναμέτρηση με τη Μονακό για το Champions League. Ξαφνικά ένας δυνατός θόρυβος ακούστηκε, τα τζάμια έσπασαν και ο Μπάρτρα τραυματίστηκε ελαφρά. Ένα περιστατικό που θυμάται ακόμη και του προκαλεί φόβο: «Φοβάμαι ακόμα να μπω σε ένα λεωφορείο. Μερικές φορές έχω εφιάλτες και ξαναζώ όλη την στιγμή της επίθεσης».

3) Ίνδαλμα του είναι ο Αντρές Ινιέστα και έχει εκφράσει την επιθυμία του να αγωνιστεί μαζί του. Μάλιστα, όταν βρέθηκε αντίπαλος του φρόντισε να ανταλλάξει φανέλα μαζί του.

4) Θαυμάζει τον Πάμπλο Αϊμάρ.

5) Είναι «σπιτόγατος». Του αρέσει να περνά ώρες μέσα στο σπίτι, να παίζει βιντεοπαιχνίδια και να βλέπει ταινίες. Όταν επιλέγει να βγει, πηγαίνει για φαγητό με τους φίλους ή τους συμπαίκτες του.

6) Ο Τόμας Τούχελ τον επηρέασε στη διατροφή, στον ύπνο και στη συμπεριφορά του εκτός γηπέδων. Όντας προπονητής της Ντόρτμουντ είχε ξεκαθαρίσει στους παίκτες του ότι δεν θέλει νυχτοπερπατήματα και επικίνδυνες καταστάσεις. Είχε ορίσει ένα τρόπο ζωής για τους παίκτες του και ο Καγκάβα τον ακολούθησε πιστά. 

7) Το 2017 εντάχθηκε στη φιλανθρωπική οργάνωση του Χουάν Μάτα ενώ είναι μέλος και της Unicef. Με κάθε ευκαιρία φροντίζει να συνεισφέρει με όποιον τρόπο μπορεί. 

8) Είναι παντρεμένος με τη Μάργκαρετ Νατσούκι. Ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα σε Ιαπωνία και Καναδά και τηλεοπτική περσόνα. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά όταν η κοπέλα ζήτησε μια συνέντευξη μαζί του. 

9) Φήμες τον ήθελαν να διατηρεί σχέση με τη διάσημη πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών, Αμέρι Ιτσινόζε ή αλλιώς «Ayaka Misora», «Erika Kurisu». Δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

10) Το αγαπημένο του κινούμενο σχέδιο και video game είναι ο Σίντζι Ικάρι.

11) Όταν επισκέπτεται την πατρίδα του επισκέπτεται συχνά τις τοπικές ακαδημίες ώστε να μιλήσει με τα παιδιά και να δει την εξέλιξη των νέων ταλέντων.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.