Κ. Μακεδονία: Πότε θα αρχίσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Metrosport Team06 Ιουνίου 2020

Στις 2 Αυγούστου του 2018, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι με την εκατόμβη θυμάτων, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής οργανώθηκε, σε απ' ευθείας μάλιστα τηλεοπτική μετάδοση, επιχείρηση κατεδάφισης ενός τμήματος μιας περίφραξης προκειμένου να ανοίξει δίοδος προς τη θάλασσα, σε τμήμα της παραλίας μεταξύ Χανιώτης και Πευκοχωρίου, στο δήμο Κασσάνδρας.

Επρόκειτο για ένα κυβερνητικό σόου προκειμένου να διασκεδαστεί κάπως η αλγεινή εντύπωση που είχε σχηματιστεί στην κοινή γνώμη από τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι. Ήταν μια έμμεση υπογράμμιση ότι για εκείνη την τραγωδία, υπεύθυνη ήταν η αυθαίρετη δόμηση, γι' αυτό και, λίγες ημέρες μετά, η τότε κυβέρνηση, δια του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε σε κατεδαφίσεις – εξπρές, τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είχε γίνει λόγος, μάλιστα, για περίπου 2.500 κατεδαφίσεις. Έκτοτε, πλην του μαντρότοιχου στην Κασσάνδρα, ουδείς γνωρίζει αν και πόσες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έγιναν. Σίγουρα πάντως θα είναι ευάριθμες, αν όχι παντελώς αμελητέες.

Πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επανέφερε το θέμα των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων, μέσω επιστολής την οποία απέστειλε προς τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις οι οποίες έχουν και τη σχετική αρμοδιότητα. Στην, σε αυστηρό τόνο επιστολή του ο υπουργός ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών. Πρόκειται για αυθαίρετα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές αιγιαλού, παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Δεν είμαστε εδώ για να αναπαράγουμε παθογένειες του παρελθόντος. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν για να προστατέψουμε το περιβάλλον μας με πράξεις, όχι με λόγια” ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Χατζηδάκης. Παράλληλα, ο υπουργός ζητούσε να λάβει ενημέρωση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τις άμεσες ενέργειές τους μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.