Ιβάν δώσε τέλος στην απαξίωση, δεν την αξίζει αυτός ο ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός09 Ιουλίου 2020

Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ήταν μία από τα ίδια, τα ξεφωνητά όμως αμέσως μετά δείχνουν τον δρόμο που οφείλει να ακολουθήσει ο Σαββίδης. Ο Κώστας Πετρωτός επισημαίνει την ανάγκη για να κλείσει με τον σεβασμό που της αρμόζει ο κύκλος της πιο πετυχημένης ομάδας στην ιστορία του συλλόγου.


Συνιστά πραγματική ψυχική κούραση να βλέπεις τον ΠΑΟΚ σ' αυτή την διαδικασία των πλέι οφ. Μία ομάδα ταλαιπωρημένη από τα λάθη σχεδιασμού, διαχείρισης, εντός και εκτός γηπέδων, που δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή ανίκητη αρμάδα που γέμιζε με περηφάνια κάθε φίλο της.

Αν θελήσουμε να αναλύσουμε το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, προφανώς δεν θα πούμε κάτι περισσότερο από αυτά που υποστηρίζουμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ας τα επαναλάβουμε συνοπτικά, γιατί και η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης:

-Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι μία κακογυμνασμένη ομάδα που δεν έχει καταφέρει ΠΟΤΕ μέσα στην σεζόν να παίξει ένα ολόκληρο ενενηντάλεπτο καλό ποδόσφαιρο. Χθες, άφησε ανεκμετάλλευτο ένα ημίχρονο και άρχισε να προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο αμέσως μετά. Το πλάνο προπονήσεων απέτυχε και απόδειξη είναι ότι κανένας από τους παίκτες που έπαιζαν πέρυσι (όχι ο Γιαννούλης και ο Μίσιτς) δεν είχε καλύτερη εικόνα την σεζόν που διανύουμε.

-Ο Αμπέλ Φερέιρα δεν τα κατάφερε ούτε με την διαχείριση εντός αποδυτηρίων (ψάχνω να βρω έναν παίκτη-εξαίρεση ίσως ο Μίσιτς-που να έπαιξε φέτος και για τον προπονητή του), ούτε με το κοουτσάρισμα στους αγώνες. Οι αλλαγές του αποδείχθηκε ότι ήταν προαποφασισμένες και ειδικά χθες... έκανε μπίνγκο αποσύροντας τον Μπίσεσβαρ, τον μοναδικό παίκτη που έδινε το κάτι παραπάνω στην επίθεση, το οποίο ο Φερέιρα παραπονέθηκε ότι ο ΠΑΟΚ δεν το βρήκε στις μεταγραφές.

-Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ δεν φρόντισαν να σεβαστούν τα όσα πέτυχαν πέρυσι. Άλλοι γιατί είχαν το μυαλό τους στα νέα συμβόλαια ή στην μεταγραφή, άλλοι γιατί δεν άντεξαν την τεράστια δημοφιλία που απέκτησαν ως νταμπλούχοι και αήττητοι πρωταθλητές, άλλοι γιατί στάθηκαν άτυχοι με τραυματισμούς και άλλοι γιατί ίσως απλά οι προσδοκίες ήταν πολύ μεγάλες για εκείνους, δεν φάνηκαν αντάξιοι να συνεχίσουν αυτό που σε μεγάλο βαθμό το ίδιο ρόστερ είχε δημιουργήσει ως προίκα από πέρυσι.

Τα ξεφωνητά... πονάνε γι' αυτόν τον ΠΑΟΚ

Μιλώντας για τους παίκτες, θεωρώ υποχρέωσή μου να σταθώ στα ξεφωνητά που ακούστηκαν από τους 30, 40 οπαδούς που βρέθηκαν έξω από την Τούμπα. Είναι γνωστό πως αντιδρά ο κόσμος μετά από διαδοχικές αποτυχίες και εν βρασμώ ψυχής. Τα ξεφωνητά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, ειδικά σε μία ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ που οι οπαδοί του έχουν τεράστιο συναισθηματικό δέσιμο μαζί του.

Ακούγοντας τις αποδοκιμασίες, από την μία αντιλαμβανόμουν τον θυμό αυτών των ανθρώπων, κάποιοι μαθητές, κάποιοι μεροκαματιάρηδες που είχαν απέναντί τους καλοπληρωμένους που δεν απέδιδαν σύμφωνα με αυτά που αμείβονται αδρά. Από την άλλη όμως, έβλεπα, τον Μαουρίσιο και τον Βαρέλα να βγαίνουν από τα αποδυτήρια, τον Βιεϊρίνια, τον Μπίσεσβαρ, τον Πασχαλάκη και άλλους και σκεφτόμουν: «δεν αξίζουν αυτοί οι παίκτες τόσο ξεφωνητό, γιατί έχουν χαρίσει μία μαγική τριετία στον κόσμο πριν το φετινό μαρτύριο».

Ίσως θα ήταν καλό, ορισμένοι από τους παλιούς να πάρουν την πρωτοβουλία να πούνε δύο λόγια στους συγκεντρωμένους οπαδούς, να μιλήσουν μαζί τους για την σεζόν που πάει στραβά, για να εκτονωθεί με δημιουργικό τρόπο η ένταση. Από την, άλλη όμως, ίσως αυτό να ήταν λάδι που θα έπεφτε στην φωτιά. Το σίγουρο είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ να ζει με αυτή την κατάσταση κάθε Κυριακή μέχρι να τελειώσει το μαρτύριο των πλέι οφ. Καλό είναι να γίνουν κινήσεις προκειμένου να μην προχωρήσει η αμφισβήτηση στα όρια της απαξίωσης. Θα είναι πολύ άσχημο ο κύκλος αυτής της ομάδας να κλείσει με τέτοιο τρόπο. Δεν αρμόζει ούτε συνολικά στην προσφορά που έχει στον σύλλογο η συγκεκριμένη ομάδα, ούτε στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Καλό είναι να δοθεί άμεσα το στίγμα της επόμενης μέρας

Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος; Μόνο ένα πράγμα. Να υπάρξει μία δημόσια τοποθέτηση, προφορική ή γραπτή, του Ιβάν Σαββίδη ή στελέχους της ΠΑΕ με εντολή Σαββίδη. Να κοινοποιηθούν στον κόσμο οι σκέψεις για το τι θα γίνει με το τέλος της σεζόν κι αν σ' αυτό το πλάνο περιλαμβάνεται ο Αμπέλ Φερέιρα η όχι. Έτσι ο ΠΑΟΚ θα μειώσει την φθορά που προκαλεί η κακή πορεία της ομάδας και θα βάλει και τον κόσμο σε μία διαδικασία να σκέφτεται την επόμενη μέρα και πώς ο Δικέφαλος μπορεί να επιστρέψει στην κορυφή.

Ας μην το καθυστερούν άλλο ο Σαββίδης και οι συνεργάτες του, ας μην επιτρέψουν να διαλυθεί όλο το οικοδόμημα που χτίστηκε από το καλοκαίρι του 2016 και μαζί να απαξιωθεί η προσφορά όσων συνεισέφεραν να γίνει ο ΠΑΟΚ πρώτη δύναμη στην Ελλάδα. Αυτή είναι η προίκα που θα βοηθήσει στο χτίσιμο της επόμενης μεγάλης ομάδας του ΠΑΟΚ.


Υ. Γ. Οι δηλώσεις του Αμπέλ Φερέιρα στο PAOK TV μετά την λήξη του αγώνα, επιβεβαιώνουν κάτι αρνητικό, κατά την άποψή μου, για την νοοτροπία του Πορτογάλου τεχνικού. Όταν σ' αυτή την χρονική στιγμή μιλάς για μεταγραφές ποιοτικών μεσοεπιθετικών που δεν έγιναν φέτος στον ΠΑΟΚ, μόνο ως δικαιολογία και ομολογία αποτυχίας μπορεί να εκληφθεί. Όπως και το γεγονός ότι 8 Ιουλίου αφήνεις ό,τι δούλευες όλη την σεζόν στην άκρη και παρατάσσεις την ομάδα με 3-5-2.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.