Ιτούρμπε: Το τραγούδι στη βροχή, η κόντρα με Παραγουάη και οι 11 αλλαγές

Παναγιώτα Χαλκιά25 Ιουλίου 2021

Ο Άρης αποφάσισε να πυροδοτήσει τη βόμβα Χουάν Ιτούρμπε. Η ιστορία του είναι γεμάτη ανατροπές, όχι μόνο σε συλλογικό επίπεδο, έχει αλλάξει 11 ομάδες και είναι μόλις 28 , αλλά και σε εθνικό.

Είναι έμπειρος και έχει παραστάσεις από Ιταλία, Μεξικό και Πορτογαλία. Δεν είναι από τους τύπους που μασούν τα λόγια τους και δε δίστασε να πάει κόντρα στην Ομοσπονδία της Παραγουάης, κάτι που τον εμπόδισε να κάνει καριέρα με το εθνόσημο στο στήθος. O «νέος Μέσι» μπορεί να μην έγινε, αλλά την εξέδρα ξέρει πώς να τη σηκώσει στο πόδι. 

Τα χαρακτηριστικά του

Διακρίνεται για το ρυθμό, τη δύναμη και την ικανότητα του να ντριμπλάρει. Μπορεί να παίξει τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερή πτέρυγα είτε ως κρυφό φορ. Δε διστάζει να δοκιμάσει το πόδι του και να «πυροβολήσει» από κάθε απόσταση. Έχει την τάση να κυνηγά το εντυπωσιακό. Συχνά σπαταλά μια ευκαιρία, επειδή θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω και να κερδίσει το χειροκρότημα.

Μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα σε ένα γρήγορο στυλ παιχνιδιού, προσανατολισμένο στην κατοχή. Οι κλειστές άμυνες είναι βούτυρο στο ψωμί του. Λατρεύει να παίρνει την μπάλα και να «τρελαίνει» την αντίπαλη άμυνα με την ταχύτητα και τη στροφή του. Αρέσκεται να περνά από τη δεξιά στην αριστερή – αγαπημένη του – πλευρά και να μπερδεύει τον αντίπαλο ενώ προτιμά η μπάλα να είναι στο έδαφος καθώς δεν είναι ιδιαίτερα καλός στο εναέριο παιχνίδι.

Τα πρώτα βήματα

Γεννήθηκε στο Μπαράκα, μια συνοικία του Μπουένος Άιρες από γονείς μετανάστες. Ο πατέρας του εργαζόταν στον τομέα των κατασκευών ενώ η μητέρα του σε ένα φαρμακείο. Ο μικρός Χουάν έδειξε από νωρίς την αγάπη του για τη στρογγυλή θεά και δεν έχανε ευκαιρία να παίζει με τους φίλους του στους δρόμους ενώ συγχρόνως είχε εγγραφεί στις ακαδημίες της Sportivo Pereyra.

Όντας μόλις επτά ετών αναγκάστηκε να αποχωριστεί την παρέα του και τη γειτονιά, όπου μεγάλωσε, καθώς οι γονείς του αποφάσισαν να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους. Εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, την Ασουνσιόν.

Το ντεμπούτο στα 16 και η κόντρα με την Πορτένο

Η μετακόμιση τον έστειλε στις ακαδημίες της Σέρρο Πορτένο. Εκεί έπαιξε στην ομάδα νέων και αργότερα πέρασε την πόρτα της πρώτης ομάδας. Έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 16 ετών ενώ το ταλέντο και οι ικανότητες του τράβηξαν το βλέμμα του Χεράρδο Μαρτίνο, που τον κάλεσε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Παραγουάης και του έδωσε χρόνο συμμετοχής σε ένα φιλικό με τη Χιλή.

 Στα τέλη του 2009 αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή του πατέρα και του ατζέντη του και να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του με την ομάδα. Η απόφαση του αυτή τον έθεσε εκτός προπονήσεων, κάτι που δεν του άρεσε καθόλου και συμφώνησε με την Ατλέτικο Κιλμές. 

Κάπως έτσι, προκλήθηκε έντονη διαμάχη ανάμεσα στους δύο συλλόγους. Η Σέρρο διεκδίκησε τα δικαιώματα του δικαστικά και εν τέλει κέρδισε τη μάχη. Έτσι δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί στη νέα του ομάδα και έκανε μόλις 10 προπονήσεις. Είχε δύο επιλογές είτε να επιστρέψει είτε να μείνει ανενεργός και να περιμένει την ενηλικίωση ώστε να μπορεί να υπογράψει σε άλλο σύλλογο. 

Στεναχωρήθηκε αρκετά με την υπόθεση, πικράθηκε από τη μη βοήθεια της Ομοσπονδίας και θέλησε να κόψει κάθε δεσμό. Χωρίς κανένα δισταγμό, δήλωσε ότι το κεφάλαιο Παραγουάη έχει κλείσει για εκείνον και ότι προτιμούσε να αγωνίζεται με τα χρώματα της Αργεντινής.

«Αποφάσισα να φορώ τη φανέλα της Αργεντινής. Η Παραγουάη αποτελεί ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει στη ζωή μου. Υπέφερα αρκετά. Όταν χρειαζόμουν τη βοήθεια της ομοσπονδίας αυτή δεν ήταν εκεί για μένα. Αντιθέτως, η Αργεντινή με πρόσεξε. Νιώθω ευγνώμων και δεν έχω σκοπό να γυρίσω πίσω». Αγωνίσθηκε μόνο με την Κ20 των Αργεντινών και οι προσδοκίες ότι ένας «νέος Μέσι» γεννήθηκε, έπεσαν στο κενό. 

Η Πόρτο δεν τον πίστεψε, η Ρόμα «τίναξε την μπάνκα»

Τον Ιανουάριο του 2011, η Πόρτο εντυπωσιάζεται από το ταλέντο του και βγάζει από τα ταμεία της κάτι παραπάνω από τέσσερα εκατομμύρια για να τον αποκτήσει. Δεν πήρε πολλές ευκαιρίες (κατέγραψε μόλις 252’) και δόθηκε δανεικός στη Ρίβερ Πλέιτ για έξι μήνες. Εκεί, κατέγραψε 17 παιχνίδια, τρία γκολ και δύο ασίστ με τη φανέλα της και φεύγοντας «τιτίβισε» ότι θα ήταν μεγάλη του χαρά να την ξαναφορέσει.

Επιστρέφει στην Πορτογαλία αλλά και πάλι βρίσκεται εκτός πλάνων. Αποφασίζει να κάνει το καλύτερο για εκείνον και φεύγει και πάλι δανεικός. Η Βερόνα ανοίγει τις πόρτες της και τον υποδέχεται. Ο προπονητής δείχνει ότι τον εμπιστεύεται και τα κατορθώματα του αναγκάζουν τη διοίκηση να δώσει 15 εκατομμύρια για να τον κάνει δικό της. Έπαιξε σε 33 παιχνίδια, σημείωσε οχτώ γκολ, μοίρασε πέντε ασίστ και αποτέλεσε μαζί με τον Λούκα Τόνι, ένα από τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα της σεζόν 2013-2014. 

Το ταλέντο του ξεχειλίζει στο χορτάρι και εντυπωσιάζει τους ανθρώπους της Ρόμα που δαπανούν 24.500.000 ευρώ για να τον εντάξουν στο ρόστερ της ομάδας. Ήρθε με το παρατσούκλι «φαινόμενο» αλλά κατάφερε να το αποδείξει μόλις μια χρονιά. Ένας τραυματισμός στο γόνατο, τον έθεσε εκτός πλάνων. Έμεινε σχεδόν δύο χρόνια στην ομάδα και η επαφή του με τα δίχτυα δεν ήταν ποτέ στενή. Μόλις πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ.

Οι δανεισμοί άρχισαν

Αφού δεν πείθει με τις εμφανίσεις του, ο δανεισμός αποτελεί μονόδρομο. Εξάλλου, το συμβόλαιο του ήταν αρκετά υψηλό για να σπάσει τόσο εύκολα. Ο πρώτος σταθμός είναι η Αγγλία και η Μπόρνμουθ, όπου δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί ποτέ και καταγράφει μόλις τέσσερις συμμετοχές. 

Επιστρέφει στη Ρόμα αλλά ο Σπαλέτι δεν δείχνει να τον εμπιστεύεται. Τον χρησιμοποιεί μόλις 38 λεπτά σε πέντε παιχνίδια του ιταλικού πρωταθλήματος! Φεύγει δανεικός στην Τορίνο, όπου μετρά 17 παιχνίδια και έπειτα κάνει βαλίτσες για Μεξικό.

Η Κλαμπ Τιχουάνα αφού τον δοκιμάσει, το 2018 αποφασίζει να τον αγοράσει. Ένας τραυματισμός, όμως, δεν του επιτρέπει να πάρει ευκαιρίες και φεύγει δανεικός αρχικά στην Πατσούκα και έπειτα στην Κλουμπ Ουνιβερσιδάδ Νασιονάλ, γνωστή και ως Πούμας. Στην τελευταία φαίνεται πως βρίσκει κάτι από τον παλιό καλό του εαυτό αφού συνολικά κατέγραψε 93 συμμετοχές, 12 γκολ και εννέα ασίστ.

Ο Ραμόν Ντίαζ τον φέρνει στην Παραγουάη

Μετά την κόντρα που ξέσπασε και τη δήλωση του ότι μόνο στην Αργεντινή θέλει να αγωνίζεται, ο Ιτούρμπε μένει ανενεργός. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν δεχόταν κλήση ούτε από την Παραγουάη ούτε από την Αργεντινή.

Όλα άλλαξαν όταν ο Ραμόν Ντίαζ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Παραγουάης. Οι δύο άνδρες είχαν μια εξαιρετική συνεργασία στη Ρίβερ Πλέιτ και ο Αργεντινός προπονητής ήξερε πολύ καλά τι μπορεί να του προσφέρει. Φρόντισε να πείσει τον ίδιο αλλά και τον περίγυρο της εθνικής ομάδας ότι αξίζει να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Έτσι, τον Μάρτιο του 2016 φορά ξανά τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος και μπαίνει στο παιχνίδι κόντρα στη Βραζιλία. Η συνέχεια δεν είναι ανάλογη αφού ο Ντίαζ αποχωρεί και ο Ιτούρμπε μετρά μόλις 12 παιχνίδια.

Ακόμη, πρέπει να γνωρίζετε ότι:

1) Υπήρξε παιδί μικρομεσαίας οικογένειας. Δεν μεγάλωσε μέσα στις πολυτέλειες αλλά ήξερε ότι οι γονείς του προσπαθούν για το καλύτερο. 

2) Όντας παιδί κλωτσούσε μια μπάλα, που τις περισσότερες φορές ήταν χιλιομπαλωμένη. Έπαιζε μέχρι να πέσει το σκοτάδι με τους φίλους του.

3) Τον Οκτώβριο του 2013 πήγαινε στη Ciudad del Est, την πόλη που γεννήθηκαν οι γονείς του. Το αυτοκίνητο του συγκρούστηκε με ένα φορτηγό και έγινε κομμάτια. Ο ίδιος δεν έπαθε ούτε γρατζουνιά. Έκτοτε, ευχαριστεί το Θεό για τη ζωή του.

4) Η οικογένεια του είναι το άλφα και το ωμέγα στη ζωή του.

5) Τα τατουάζ είναι ένας τρόπος έκφρασης για εκείνον. Στην καρδιά έχει το πρόσωπο του Χριστού με το ακάνθινο στεφάνι. Στην αριστερή του κνήμη έχει τους γονείς του ξαπλωμένους πάνω σε ένα κρεβάτι γεμάτο με τριαντάφυλλα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.