Ήταν μια επανάσταση που δεν την τίμησαν

Δημήτρης Μπούζας03 Απριλίου 2021

Ανεξάρτητα με την μεγάλη προσφορά του στον ΠΑΟΚ, κορυφαίο επίτευγμα του Ιβάν Σαββίδηθεωρείται και είναι το γκρέμισμα της ερυθρόλευκηςχούντας που καταδυνάστευε μέσω της ΕΠΟτο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς όμως κάποιοι αποδείχθηκαν άβουλοι και μοιραίοι, με συνέπεια να χαθεί η ευκαιρία της εξυγίανσης.

Αν έλεγε κανείς πως υπήρχε περίπτωση η τσιμενταρισμένη για δεκαετίες ολόκληρες ερυθρόλευκη χούντα που καταδυνάστευε τον χώρο να κάνει πίσω και να εγκαταλείψει – με τον οποιοδήποτε τρόπο – το ορμητήριο της (ΕΠΟ) θα τον χαρακτήριζαν θεότρελο.

Τα βαθύριζα θεμέλια που πάνω τους έστησε ο «θείος» τη θρυλική παράγκα και οι ακόμη πιο βαθιές ρίζες της σκανδαλώδους εύνοιας όλων των Κυβερνήσεων στην ομάδα του λιμανιού, κάτι τέτοιο το χαρακτήριζαν ακατόρθωτο. Αυτό όμως το δυσπρόσιτο και ανέφικτο που ποτέ και από κανέναν δεν αμφισβητήθηκε, ήρθε κάποια στιγμή να δοκιμάσει τις αντοχές του. Και αυτή η στιγμή όπως αποδείχθηκε δεν ήταν άλλη από εκείνη που ένας πεισματάρης και σκληροτράχηλος Πόντιος αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτήν την μυθοπλασία του ανυποχώρητου και ανίκητου δυνάστη.

Να μην σας κουράζουμε όμως με λεπτομέρειες σε αναφορές στα όσα σημαντικά και ιστορικά μεσολάβησαν από την στιγμή της απόφασης που πήρε ο ηγέτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης να «τελειώσει» με αυτήν την ιστορία και να δώσει τέλος στην άθλια και παρασκηνιακή κατοχή που είχε μολύνει και αποσαθρώσει τον χώρο. Ο Ιβάν πήρε αποκλειστικά επάνω του όλη την επιχείρηση. Οργάνωσε με αποφασιστικότητα και δυναμισμό το σχέδιο της «εκπαραθύρωσης» της χούντας από την ΕΠΟ, ανοίγοντας συγχρόνως το δρόμο γα την εξυγίανση του αθλήματος. Ξόδεψε χρόνο πολύτιμο.

Θυσίασε πολλά και αφοσιώθηκε μονοθεματικά σε αυτήν την ιστορία. Καλοπροαίρετος και άτεγκτος από τη φύση του και από χαρακτήρα, έχρισε ηγέτη της νέας κατάστασης, έναν παράγοντα αντιπάλου ομάδας, στο γήπεδο της οποίας αρκετές φορές είχαν αναρτηθεί υβριστικά συνθήματα σε βάρος του. Σαφέστατα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας, αποσύρθηκε σύντομα ελπίζοντας και περιμένοντας να δει να εξελίσσεται ομαλά η εξυγίανση. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο όσο και αν το περίμενε δεν φάνηκε ποτέ στον ορίζοντα. Αντίθετα ο ίδιος και ο σύλλογος του βίωσαν απίστευτες και επώδυνες αποφάσεις από θεσμοθετημένα όργανα και επιτροπές της ΕΠΟ.

Μέχρι ληστεία τίτλου επί των ημερών των... εξυγιαντών υποχρεώθηκε να ζήσει ο μεγαλόθυμος Πόντιος. Πολύ γρήγορα ο Ιβάν απογοητευμένος απέστρεψε το πρόσωπο του και τα ενδιαφέροντα του από τα δρώμενα εντός κι εκτός της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, διαπιστώνοντας αδυναμίες και σε μερικές των περιπτώσεων και συμπορεύσεις. Ο μεγάλος αγώνας ο δικός του που άνοιξε νέους ορίζοντες και απάλλαξε το ελληνικό ποδόσφαιρο από αιχμαλωσίες και ομηρίες ετών, θεωρείται και καταγράφεται ιστορικά σαν μια μεγάλη επανάσταση στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μία επανάσταση την οποία μερικοί δεν την τίμησαν όπως έπρεπε και άλλοι δεν την σεβάστηκαν όσο απαιτούσε η σημαντικότητα της. Το σχόλιο γράφεται με αφορμή τις τελευταίες εκλογές στην ΕΠΟ (με ότι σημαίνει αυτό), για τον Θοδωρή Ζαγοράκη και για όσους εκπροσωπούν την παράταξη των κατ ευφημισμό εξυγιαντών.

ΥΓ1: Δοκιμασία πρώτη στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας: Θα διατηρήσουν την θέση τους τα λαμόγια της ΚΕΔ με επικεφαλής τον τοποτηρητή του Ολυμπιακού, τιτανομέγιστο Τριτσώνη;

ΥΓ2: Νικολακόπουλος Αθανάσιος: Ήταν παρατηρητής στο παιχνίδι Ολυμπιακού – Άρη στο Φάληρο. Δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα από όσα συνέβησαν. Ξεφυλλίζοντας τη «μαργαρίτα» βλέπουμε ότι για τρίτη φορά ορίζεται και πάλι παρατηρητής σε αγώνα του Ολυμπιακού. Σας λέει τίποτα αυτό;

ΥΓ3: Οι ορισμοί Παπαπέτρου ο ένας διαδέχεται τον άλλο. Ξεχάστηκαν τα εγκλήματα και οι τιμωρίες και καταβάλλεται μια φιλότιμη προσπάθεια για να αναπληρωθούν τα χαμένα μεροκάματα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.