Ήταν καιρός ο ΠΑΟΚ να διώξει το φάντασμα του Τσάμπιονς Λιγκ!

Κώστας Πετρωτός30 Απριλίου 2021

Πρόκριση… αμπαλαέα. Θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος σε αθλητική εφημερίδα σήμερα. Για όσους γνωρίζουν από ΠΑΟΚ, η παραπάνω λέξη εκφράζει όλα τα τρελά και ιδιαίτερα που κουβαλά στο DNA του ο ιστορικός σύλλογος και αποδείχθηκαν περίτρανα και χθες. Πριν το παιχνίδι είχα συζήτηση με έναν φίλο, παθιασμένο οπαδό του Δικεφάλου που έχει ζήσει αμέτρητα θρίλερ, πίκρες και χαρές με τον ΠΑΟΚ και με προειδοποιούσε: «Μην περιμένεις ήρεμο βράδυ, όλο και κάτι θα σκαρφιστεί ο ΠΑΟΚ να δώσει σασπένς στην πρόκριση… Ελπίζω τουλάχιστον να έχει χάπι εντ».

Επεσε σε όλα μέσα. Και στο θρίλερ και στον χάπι εντ για τον ΠΑΟΚ. Μία νίκη-πρόκριση που θα μπορούσε να έρθει άνετα, τελικά προέκυψε μέσα από καρδιοχτύπια. Φάνηκε ότι δεν θα είναι νορμάλ τα πράγματα από την φάση του Ουάρντα στο πρώτο ημίχρονο. Ενα απλό τσιμπηματάκι της μπάλας χρειαζόταν και θα γινόταν το 1-0. Ο Αιγύπτιος προτίμησε να πλασάρει συρτά και δυνατά και έδωσε την ευκαιρία στον Τσιντώτα να κάνει μία ενστικτώδη μεγάλη επέμβαση.

Στο δεύτερο μέρος ήταν η σειρά του Βιεϊρίνια να στείλει... προειδοποιητικό μήνυμα ότι έρχεται αναταραχή με το χαμένο πέναλτι. Ακολούθησε το γκολ του Γαλανόπουλου και η αντίδραση με στόφα μεγάλης ομάδας από τον ΠΑΟΚ με τις γκολάρες του Κρμέντσικ και του Αντριγια.

Μπορεί ορισμένοι ακόμη να ψάχνουν τα τι και τα πώς της πρόκρισης, ό,ως, στο δικό μου μυαλό είναι πολύ απλή η εξήγηση: Ο ΠΑΟΚ διαθέτει και ποιοτικότερο και ποσοτικότερο έμψυχο δυναμικό. Για τον πρώτο χαρακτηρισμό, το τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Αντριγια. Τέτοιο παίκτη δεν έχει καμία από τις υπόλοιπες ομάδες, ούτε ο Ολυμπιακός. Κι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές θα στηριχθεί πολύ πάνω του ο Δικέφαλος για να κατακτήσει το τρόπαιο στις 22 Μαΐου.

Όσο για το βάθος στο ρόστερ, οι αποδείξεις έρχονται αν αναφέρουμε δύο ονόματα. Σφιντέρσκι και Κρμέντσικ. Δεν πάνε πολλές μέρες από τότε που αναλύαμε τα κατορθώματα του Πολωνού στο «Κλ. Βικελίδης» και πόσο έχει υπερισχύσει στις επιλογές του Γκαρσία έναντι του Τσέχου και ήρθε ο δεύτερος χθες το βράδυ να μας βγάλει τα μάτια. Μπήκε αλλαγή στο 77’ και πρόλαβε να χαρακτηριστεί από πολλούς MVP της αναμέτρησης. Η φάση της ισοφάρισης αρχίζει και ολοκληρώνεται από τα δικά του πόδια και μάλιστα με ένα άπιαστο σουτ που είναι και η καλύτερη σε όσους (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου) κριτικάραμε το πόσο καλός εκτελεστής είναι. 

Στα δικά μου μάτια, το βάθος του ρόστερ του ΠΑΟΚ είναι ίσως ο βασικότερος λόγος που και στα πλέι οφ και στο Κύπελλο δείχνει να πετυχαίνει τον στόχο του. Σκεφτείτε μόνο ότι αυτή η ομάδα έχει την πολυτέλεια να παίζει κρίσιμα ματς αυτή την περίοδο, χωρίς να έχει ενεργό τον πρώτο σκόρερ της με 16 τέρματα στο σύνολο, Χρήστο Τζόλη (και δεν είναι καμίας μορφής κριτικής στον Γκαρσία αυτό, καθώς ήταν εμφανές ότι ο 19χρονος επιθετικός χρειαζόταν ένα διάστημα αποφόρτισης). Διαθέτει επίσης, βάθος στις θέσεις των στόπερ και άρα μπορεί να καλύπτει το κενό που αφήνει ο Κρέσπο, έχει χαφ και μεσοεπιθετικούς για να κρύβουν την απουσία του Ελ Καντουρί και γενικότερα δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με τους αντιπάλους του για την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.

Αν, μάλιστα, κανείς κάνει μία δεύτερη ανάγνωση της πορείας του φέτος, καταλήγει ότι έχει αδικήσει πολύ τον εαυτό του. Αν ο ΠΑΟΚ δεν περνούσε από διάφορες παλινωδίες θα μπορούσε να έχει και διαφορά ασφαλείας για την δεύτερη θέση.

Προεκτείνοντας ακόμη περισσότερο το πιο πάνω σκεπτικό, έχω την αίσθηση ότι γύρω από την ομάδα του ΠΑΟΚ υπήρχε ένας πεσιμισμός την τελευταία διετία. Προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι επί δύο καλοκαίρια άγγιξε, αλλά δεν πέτυχε τον στόχο της παρουσίας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Το καλοκαίρι του 2019 μπορεί να υπήρχε και η σοβαρή δικαιολογία της απίστευτης διαιτησίας του Αγγλου Πόουσον στην ρεβάνς με τον Αγιαξ, όμως αυτό που συνέβη το περσινό, χρειάστηκαν πολλούς μήνες για να το αφήσει πίσω του ο ΠΑΟΚ. Ο αποκλεισμός από την Κράσνονταρ κόστισε οικονομικά , κυρίως όμως σε αυτοπεποίθηση. Αυτήν που ανακτά πλέον ο Δικέφαλος. 

Αυτό, κατά την ταπεινή άποψή μου, είναι και το μεγαλύτερο όφελος της πρόκρισης επί της ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ έχει πείσει ότι κλείνει το κεφάλαιο Ευρώπη που τον πλήγωσε τόσο σοβαρά τα δύο τελευταία χρόνια και κοιτάζει μπροστά. Ανασυντάσσεται προκειμένου να κάνει αντεπίθεση για την κατάκτηση, για δεύτερη φορά, της κορυφής. Αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι εν τέλει δεν είναι τόσο κακό το ρόστερ του όσο άφηνε να εννοηθεί η απογοήτευση από τους δύο σερί αποκλεισμούς από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει φροντίσει, ακόμη κι αν έγιναν σοβαρές πωλήσεις το καλοκαίρι λόγω FFP, να κρατά τον ΠΑΟΚ σε υψηλότερο επίπεδο από βασικούς ανταγωνιστές του.

Και κάτω από αυτό το πρίσμα είναι πολύ σημαντικό που στον τελικό θα βρει τον Ολυμπιακό. Γιατί από την συγκεκριμένη μετωπική, πέρα από την πρόκληση της κατάκτησης της κούπας, θα βγάλει τα πλέον χρήσιμα συμπεράσματα για το που βρίσκεται στο φινάλε της φετινής σεζόν και θα έχει ξεκάθαρη εικόνα μπροστά του για το τι πρέπει να διορθώσει για να κοντραριστεί με τους «ερυθρόλευκους» στα ίσα για τον τίτλο.

Υ. Γ. Πραγματικά ήταν πολύ ενδιαφέρουσες οι δηλώσεις του Πάμπλο Γκαρσία στο ΠΑΟΚ TV. Ειδικά στο κλείσιμό τους που είπε: «Oντας από μέσα, βλέπω πραγματικά ποιοι είναι ΠΑΟΚ, ποιοι νομίζουν και λένε ότι είναι αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι».

Καλή Ανάσταση σε όλους!

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.