Ιταλία: Αιώνιοι frienemies

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος12 Ιουνίου 2020

Κρίνεται το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό του Coppa Italia στο Τορίνο. Γιουβέντους εναντίον Μίλαν. Οι αιώνιοι… frienemies.

Από τις ομάδες που έπαιξαν το ρόλο τους στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη γειτονική Ιταλία. Αμφότερες στο Βορρά, μαζί με την Ίντερ, συνέθεταν την τριπλέτα των μεγάλων. Είναι οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες στην Ιταλία. Με μεγάλο αλληλοσεβασμό, πάντα και χωρίς τεράστια έχθρα. Μότζι και Γκαλιάνι που «έτρεχαν» τον μεταγραφικό σχεδιασμό τους, ποτέ δεν έμπλεκε ο ένας στα πόδια του άλλου. Τα «αφεντικά» τους; Εμφανής αλληλοσεβασμός ανάμεσα σε Μπερλουσκόνι και Ανιέλι.

Στην υπόθεση Τέβεζ το 2012 ήρθαν απέναντι. Η Μίλαν σχεδόν τον είχε κλείσει από την Μάντσεστερ Σίτι, αλλά κατέληξε στο Τορίνο. Όπως η γενική εικόνα αποτυπώνεται απόλυτα στην ατάκα του εγγονού του Τζιάνι Ανιέλι, Λάπο Έλκαν, ο οποίος έχει πει εύστοχα: «Εμείς και η Μίλαν είμαστε οι μεγαλύτεροι frienemies».

Από το μακρινό 1985

Γιουβέντους και Μίλαν αντιμέτωπες σήμερα μετά το ισόπαλο 1-1 του Μιλάνου. Χωρίς παράταση. Απευθείας στα πέναλτι αν χρειαστεί. Η Μίλαν έχει να κερδίσει τη Γιουβέντους στο Τορίνο για το Coppa Italia από τις 19 Ιουνίου 1985 (με 1-0). Πριν από 35 χρόνια. Και πάλι για τα ημιτελικά. Σε οποιαδήποτε διοργάνωση, στο Μιλάνο ή στο Τορίνο, η Μίλαν κέρδισε τελευταία φορά τη «Γηραιά Κυρία» στις 22 Οκτωβρίου 2016. Η τελευταία της νίκη στο «σπίτι» των «μπιανκονέρι», σημειώθηκε στις 5 Μαρτίου 2011. Η αναφορά γίνεται στις νίκες της Μίλαν, γιατί η Γιουβέντους υπερτερεί στην παράδοση. Και στο Coppa Italia όπου σε 26 αγώνες έχει κερδίσει τους 11, οι 7 δεν ανέδειξαν νικητή και 8 φορές επικράτησε η Μίλαν (τέρματα 34-28 υπέρ των Τορινέζων).

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.