Ιστορίες αδειοδότησης: Συμφέροντα και «παράθυρα» για έναν κανονισμό λάστιχο

Χάρης Δημαράς05 Μαΐου 2020

Η πρόσφατη ψηφοφορία στην Super League για την αλλαγή που επιχειρήθηκε και που τελικά υλοποιήθηκε κατά το ήμισυ σε ό,τι αφορά στην επιβολή ποινής για τις ΠΑΕ που δεν λαμβάνουν άδεια, έδωσε το ερέθισμα σε πολλούς να ανασύρουν από τη μνήμη τους τα όσα κωμικοτραγικά έχουν συμβεί κατά καιρούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία αναφορικά με τις αλλαγές στον κανονισμό αδειοδοτήσεων. 

Οι φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου κάνουν… λάστιχο τον κανονισμό προσαρμόζοντας τον όπως επιθυμούν, ανάλογα με τα «θέλω» τους, ενώ άλλες φορές κάνουν τα στραβά μάτια, καταστρατηγώντας την αρχή της ισότητας έναντι του νόμου. Το «ελληνικό ενθύμιον δανειοδοτήσεων», εξετάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ετών, προσφέρει τροφή για περίσκεψη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και, μάλλον, προκαλεί θυμηδία… 

Φυσικά και στόχος του αφιερώματος δεν είναι να απαλλάξει τους θεσμικούς παράγοντες από τις ευθύνες τους, ούτε να προσφέρει άλλοθι για τα σημαντικά λάθη και τις παραλείψεις αυτών που με δική τους ευθύνη έφεραν τις ομάδες στο χείλος του γκρεμού. Ούτε φυσικά ξεχνάμε ότι οι ΠΑΕ, ως ανώνυμες εταιρίες, οφείλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους όπως απορρέει από τους κανονισμούς. Αντίθετα, μέσα από τα γραφόμενα αναδεικνύονται η έλλειψη κοινής στρατηγικής από τους φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι παλινωδίες και το σημαντικότερο όλων, ο ευκαιριακός προσανατολισμός και η προσφιλής τάση για εξυπηρέτηση φίλων και «συγγενών».

ΠΑΟΚ εκτός Ευρώπης και… υποβιβασμός Ηρακλή

Τα πρώτα χρόνια η επιβολή του μέτρου της αδειοδότησης εστιάζει κυρίως στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όμως τα κριτήρια αυτά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως οι γηπεδικές εγκαταστάσεις, τα πτυχία των προπονητών κ.λ.π], τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν και αναγνωριστικά. Η ΟΥΕΦΑ από το 2004 θέλησε να διαμορφώσει αντικειμενικά κριτήρια και έθεσε περαιτέρω προϋποθέσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικών συμμετοχής στις διοργανώσεις της, με τις εκάστοτε ομοσπονδίες να επιτηρούν. 

Ο ΠΑΟΚ το 2006 επί εποχής Γούμενου δεν παίρνει άδεια συμμετοχής για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τον Ατρόμητο να παίρνει τη θέση του, σε ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια της ιστορίας του Δικεφάλου (πώληση Σαλπιγγίδη στον Παναθηναϊκό κλπ.). Στην ελληνική Λίγκα ακόμη δεν τολμούν να εφαρμόσουν το μέτρο, γνωρίζοντας ότι το πρωτάθλημα ίσως να μη διεξαγόταν ποτέ καθώς πολλές ΠΑΕ θα... κόβονταν. Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να εναρμονιστούν οι περισσότερες ομάδες με τις επιταγές της ΟΥΕΦΑ. Από το 2010 και κατόπιν πιέσεων των μεγάλων, άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο και στην ελληνική Λίγκα, με πρώτο θύμα του να είναι ο Ηρακλής, διότι, για τα πρώτα δύο χρόνια, η ποινή για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ ήταν ο υποβιβασμός.

Ο ΠΑΟΚ του Γούμενου το καλοκαίρι του 2006 έχασε την ευρωπαϊκή του συμμετοχή

Το χρονικό του υποβιβασμού

Τον Μάιο 2011 οι κυανόλευκοι υποβιβάζονται από την Super League στην Football League και τη θέση τους παίρνει ο Αστέρας Τρίπολης επειδή στον φάκελο αδειοδότησης, σύμφωνα με όσα μάλιστα είχε γνωστοποιήσει στις 12 Μαΐου 2011 ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, η ΠΑΕ Ηρακλής είχε καταθέσει πλαστή ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει μεταγραφές κατά τη μεταγραφική περίοδο Ιανουαρίου. Η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λιγκ αποφάσισε υποβιβασμό του Ηρακλή ερμηνεύοντας την πλαστογραφία ως δυσφήμηση του αθλήματος, δια της κατάληψης της τελευταίας θέσης στον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος και με την εν λόγω απόφαση οι Αρκάδες κατέλαβαν τη 13η θέση και παρέμειναν στην Α΄ Εθνική. Ο Ηρακλής προσέφυγε στο CAS, ο φάκελος επανεξετάστηκε από τη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ, η υπόθεση επέστρεψε στην Επιτροπή Εφέσεων η οποία απέρριψε στις 5 Σεπτεμβρίου 2011 το αίτημα του Ηρακλή για δεύτερη φορά οδηγώντας την ομάδα οριστικά και τελεσίδικα στη Β’ Εθνική.

Η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια επέφερε τον υποβιβασμό στη Γ Εθνική, ενώ η χαριστική βολή ήρθε από την ΕΕΑ που έριξε ακόμη χαμηλότερα το σύλλογο. Φίλαθλοι και παράγοντες επέμεναν να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι των ΠΑΕ ώστε να διαπιστωθεί αν οι υπόλοιπες ΠΑΕ ήταν νόμιμες κάτι που φυσικά δεν έγινε. Ούτε ως παρηγοριά στον άρρωστο δεν ήρθε η απόφαση του 2019 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σύμφωνα με την οποία έπαψε η ποινική δίωξη 46 κατηγορουμένων (μεταξύ αυτών και του Αντώνη Ρέμου) για την υπόθεση πλαστογραφίας ενημεροτήτων.

Οι οπαδοί του Ηρακλή στους δρόμους, μετά την απόφαση υποβιβασμού

Η αλλαγή του 2012 και η ΑΕΚ

Ο κανονισμός αδειοδότησης αλλάζει εν ριπή οφθαλμού. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Super League, στις 22.03.2012 αποφασίζονται τα εξής: Η Super League μετατρέπει την ποινή υποβιβασμού στη Football League σε απαγόρευση μεταγραφών. Οι ομάδες θα μπορούν να αγωνίζονται κανονικά στο πρωτάθλημα αλλά με περιορισμούς. Η ΑΕΚ γλιτώνει τον υποβιβασμό το 2012, δεν παίζει όμως στην Ευρώπη [τη θέση της καταλαμβάνει ο Αστέρας Τρίπολης], ο οικονομικός στραγγαλισμός της έχει και αγωνιστικές επιπτώσεις και την επομένη χρονιά υποβιβάζεται ξεκινώντας από το ναδίρ. Ουσιαστικά μέχρι τη σεζόν 2014-2015 όποια ομάδα δεν έπαιρνε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, δεν υποβιβαζόταν, όπως έγινε με τον Ηρακλή, αλλά είχε ως ποινή περιορισμούς στις μεταγραφές της και αποκλεισμό από τυχόν ευρωπαϊκή συμμετοχή [θύματα έχουν υπάρξει ο ΠΑΣ Γιάννινα το 2012 και το 2015 και ο Πανιώνιος το 2016]. Όσο για τους περιορισμούς; Είχαν να κάνουν με την πραγματοποίηση τριών μεταγραφών και δύο ανανεώσεων άνω των 24 ετών, ενώ από το 2015 εφεξής ίσχυσε το δικαίωμα της απόκτησης μόνο ενός ποδοσφαιριστή χωρίς όριο ηλικίας και δύο ανανεώσεις ή επεκτάσεις συμβολαίων.

Πάλι υποβιβασμός…

Κι επειδή στη Λίγκα ίσως... βαριούνται τη σταθερότητα, αλλά υπάρχει και ο… μπαμπούλας της ΟΥΕΦΑ, το σκηνικό αλλάζει και πάλι στις 20 Νοεμβρίου 2015, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της Super League αποφάσισε ότι για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017 όποια ΠΑΕ δεν αδειοδοτούνταν θα υποβιβαζόταν στη δεύτερη κατηγορία εφόσον υπήρχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο η τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, ποδοσφαιριστές, προπονητές ή έτερες ΠΑΕ. Η απόφαση αυτή θα εφαρμοζόταν για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, διότι δεν γινόταν να αλλάξει ο ΚΑΠ μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Έτσι, βρήκε εφαρμογή την περίοδο 2016 - 2017 με θύμα και πάλι τον Ηρακλή, ο οποίος, αν και τερμάτισε στην 12η θέση της βαθμολογίας, τελικά υποβιβάστηκε... λόγω μη αδειοδότησης! Το σκανδαλώδες σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η αλλαγή στον κανονισμό δεν είχε ενσωματωθεί ούτε στην προκήρυξη του πρωταθλήματος ούτε στον ΚΑΠ αλλά ήταν απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Λίγκας του 2015 που υιοθέτησε και αποδέχθηκε η ΕΠΟ χωρίς όμως να την έχει ενσωματώσει στους κανονισμούς. Η ψηφοφορία στη Λίγκα, στις 24 Μαΐου 2017, για την επικύρωση της βαθμολογίας έδειξε για ακόμη μια φορά ότι άρχουν… τα καλά και τα συμφέροντα.

Ο Παπαθανασάκης στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου στη Super League

Σε εκείνη την ψηφοφορία 9 ΠΑΕ είχαν ψηφίσει να αφαιρεθούν 3 βαθμοί από τον Ηρακλή λόγω ληξιπρόθεσμης οφειλής στον Νίκο Πουρτουλίδη (που όμως είχε πληρωθεί) και μόλις 2 κατά (ο Ηρακλής φυσικά και ο Ατρόμητος). Τρεις ομάδες ήταν απούσες (ΑΕΚ, Βέροια και Πλατανιάς) και υπήρχαν και τρία λευκά (Ξάνθη, Παναιτωλικός και ΕΠΟ). Υπέρ της αφαίρεσης βαθμών είχαν ψηφίσει οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΛ, Αστέρας Τρίπολης, Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννινα, Κέρκυρα και φυσικά Λεβαδειακός. Με βάση την αφαίρεση ο Ηρακλής πέφτει στους 26 βαθμούς και χάνει την ισοβαθμία και την κατηγορία από τον Λεβαδειακό του Κομπότη. Ο Ηρακλής πάντως παρά την απόφαση αυτή δεν υποβιβάζεται διότι δικαιώνεται στο Διαιτητικό Δικαστήριο στις 7 Ιουνίου 2017 και παίρνει πίσω τους βαθμούς. Στις 23 Ιουνίου σε νέα συνεδρίαση της διοργανώτριας αρχής αποφασίζεται ο υποβιβασμός εξαιτίας μη αδειοδότησης της ΠΑΕ. Κατά της απόφασης ψήφισε μόνο ο Παναθηναϊκός υποβάλλοντας ένσταση, η οποία όμως απορρίφθηκε. Το Διαιτητικό αυτή τη φορά δεν δικαίωσε τον Ηρακλή, ο οποίος στις 10 Ιουλίου υποβιβάστηκε οριστικά και αμετάκλητα.

Θυμηθείτε τι έγινε

Ευεργεσία την επόμενη σεζόν

Ο Παναθηναϊκός ίσως ήξερε τι ψήφιζε για την αδειοδότηση, γιατί ένιωθε ότι… ερχόταν η σειρά του, καθώς τα οικονομικά προβλήματα ήταν πολλά. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι μερικούς μήνες μετά, ήτοι από τις 25 Νοεμβρίου 2017, αρχίζει η ποσοτική χαλάρωση στις προϋποθέσεις αδειοδότησης. Συγκεκριμένα, αποφασίζεται η αναστολή του άρθρου 52 του κανονισμού αδειοδότησης αναφορικά με τη βιωσιμότητα και την καθαρή θέση των ΠΑΕ, ενώ η συζήτηση για την εκ νέου αλλαγή του κανονισμού είναι πλέον στο τραπέζι. Ο Ηρακλής τον Μάρτιο στέλνει εξώδικο σε ΕΠΟ, Super League, αλλά και τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη ζητώντας να μην αλλάξει η ποινή του υποβιβασμού για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ δεδομένου ότι λίγους μήνες πριν είχε πληρώσει το μάρμαρο μόνο αυτός. 

Η εξώδικη διαμαρτυρία δε φάνηκε πάντως να σταματάει τη διαδικασία, μιας και ο ενδιαφερόμενος ήταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να εξασφαλίσει αδειοδότηση. Έτσι, στο Διοικητικό Συμβούλιο της 3ης Μαΐου 2018 οι ομάδες ψήφισαν υπέρ της αλλαγής της ποινής με θετική ψήφο έντεκα ΠΑΕ (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Λεβαδειακός, Λάρισα, Απόλλων Σμύρνης, Λαμία), ενώ οι τέσσερις ομάδες που ψήφισαν αρνητικά στην αλλαγή της ποινής ήταν ο ΠΑΟΚ, ο Αστέρας Τρίπολης, ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Πλατανιάς. Απούσα ήταν η ΕΠΟ. 

Στις 23 του ίδιου μήνα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, παρουσία της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, «πέρασε» η εισήγηση της Σούπερ Λιγκ για την κατάργηση της ποινής υποβιβασμού στις μη αδειοδοτημένες ομάδες, με την πρόταση να προωθείται στη Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία ενέκρινε (15-2 ψήφοι) την αλλαγή ποινής για τις ΠΑΕ. Παναθηναϊκός και Πανιώνιος επί της ουσίας ευεργετούνται. Οι δύο που ψήφισαν κατά της αλλαγής ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δράμας, Γιώργος Χατζησαρόγλου. O Παναθηναϊκός ξεκινά τη νέα σεζόν με -6 βαθμούς και σημαντικούς περιορισμούς στις μεταγραφικές τους κινήσει. Η ίδια ποινή ισχύει [και] την επόμενη σεζόν [ βλέπε απόφαση Δ.Σ της 20 Νοεμβρίου 2018] και εφαρμόζεται στον Πανιώνιο. Βέβαια, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να γλιτώσει τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, μένοντας εκτός Ευρώπης για τρία χρόνια, στις 24 Απριλίου του 2018.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ δεν έκανε δεκτή την απαλοιφή της αφαίρεσης βαθμών για τη μη αδειοδότηση

Κάπως έτσι φτάσαμε στο… -3

Οι ομάδες στο τελευταίο δ.σ. της Λίγκας με τηλεδιάσκεψη αιτούνται με δικαιολογία τον κορωνοϊό την άρση της ποινής αφαίρεσης έξι βαθμών για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ και στην ψηφοφορία της Λίγκας το μέτρο «πέρασε» με ψήφους 8-6 (υπέρ οι ΑΕΚ, ΑΕΛ, Άρης, Αστέρας Τρίπολης, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Λαμία και Ολυμπιακός και για αφαίρεση τριών βαθμών ψήφισαν οι ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Βόλος, Ατρόμητος και ΟΦΗ. Η ΕΠΟ δεν έκανε το χατίρι της Super League καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε με ψήφους 12-5 να μετατρέψει το -6 σε -3. Εν ολίγοις ακόμη μια αλλαγή... μέχρι την επόμενη, που υπαγορεύουν τα καλά και τα συμφέροντα και κάπως έτσι «ζούμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.