Ακρίβεια στην ενέργεια: Ελλάδα κάντο όπως η... Ισπανία και η Πορτογαλία

Metrosport Team29 Απριλίου 2022

Με το που έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ισπανία έβλεπε το πετρέλαιο να ανεβαίνει στα 2.04 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση εκεί, αλλά και στην Πορτογαλία, χτύπησε πιο γρήγορα από κάθε άλλο σημείο στην Ευρώπη.

Ο λόγος που συνέβη αυτό δεν ήταν αποκλειστικά ο πόλεμος. Ισπανία και Πορτογαλία θα βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση με ή χωρίς πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρώτος ενάμιση μήνας του 2022 ήταν δύσκολος σε χρηματιστηριακό επίπεδο για τις μεγάλες πετρελαϊκές.

Και καθώς οι δύο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου έχουν μια άτυπη ενεργειακή απομόνωση από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έβλεπαν την άνοδο περισσότερο από πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Ο πόλεμος στην περίπτωσή τους φαίνεται να λειτούργησε κάπως ανάποδα. Όχι από τύχη ή από συγκυρίες, αλλά χάρη σε ένα μέτρο και σε κάτι άλλο που αφορά το ενεργειακό στάτους των δύο χωρών.

Ισπανία και Πορτογαλία, δύο από τις χώρες των PIGS που λέγαμε στις αρχές των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, τα πήγαν άψογα στον εμβολιασμό και στη δεύτερη καραντίνα της πανδημίας. Τώρα μοιάζουν να τα πάνε καλά και ενεργειακά.

Η ανατροπή της ανοδικής πορείας των τιμών

Η Ιβηρική Χερσόνησος αποκαλείται «Energy Island», δηλαδή ενεργειακό νησί της Ευρώπης. Κι επειδή έχει αυτή την απόσταση από την Ε.Ε., μπορεί να κοντρολάρει την αύξηση στα καύσιμα. Για να το καταφέρει, η κυβέρνηση Σάντσες ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου πως θα κόβει 20 cents για κάθε λίτρο πετρελαίου που βάζει ένας Ισπανός στο όχημά του.

Αυτό το μέτρο απαίτησε περίπου 1.4 δισ. ευρώ από την ισπανική οικονομία και το 1/4 από τις εταιρείες πετρελαίου που δεσμεύτηκαν να συνεισφέρουν κι αυτές με τα 5 από τα 20 cents.

Το πιο σημαντικό όμως που έχει φέρει την πτώση κάτω από τα 2 ευρώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία (1.82 και 1.98) και την εν γένει καθοδική πορεία, αφορά στο υγροποιημένο αέριο.

Αυτή τη στιγμή η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν καλύτερες τιμές. Είναι όμως χώρες που ούτως ή άλλως είχαν εξασφαλίσει καλύτερες τιμές από τους παρόχους πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη, δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Και τώρα ενισχύονται από τους 3 εκ των 4.

Πηγή: menshouse.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.