«Ισοζύγιο» πανδημίας: Μειώνονται τα κρούσματα, αυξάνονται οι εμβολιασμοί

Metrosport Team29 Απριλίου 2021

Το ανάχωμα που υψώνεται στη χώρα μας με τους εμβολιασμένους έναντι του κορωνοϊού πολίτες περιορίζει πλέον ολοένα και περισσότερο το κύμα της επιδημίας, με το αποτύπωμα να γίνεται πιο έντονο ημέρα με την ημέρα. Και είναι αυτό το ανάχωμα που επιτρέπει ουσιαστικά τη μετάβαση σε ένα άλλο πεδίο, με περιορισμούς μεν αλλά και με βαθιές ανάσες ελευθερίας, αρχής γενομένης με τον εορτασμό του Πάσχα εντός ή εκτός των τειχών, αλλά αυστηρά σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, τη λειτουργία των εκκλησιών, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις έως 12 άτομα, τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις αλλά και το άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα.

Η πτωτική πορεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού συνεχίστηκε και χθες, Μεγάλη Τετάρτη, καθώς ανακοινώθηκαν 2.781 κρούσματα έναντι 3.015 που είχαν ανακοινωθεί την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας. Τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας παρουσιάζουν κατά 15% μείωση στις νέες διαγνώσεις ενώ ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 4,5%. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι κατά μέσο όρο 462 την ημέρα, παρουσιάζοντας ήπια μείωση, η κάλυψη, όμως, των ΜΕΘ covid σε όλη την επικράτεια φτάνει στο 90%. Χθες έγιναν 554 εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας και οι διασωληνωμένοι υποχώρησαν στους 805. Στα νοσοκομεία παραμένουν 5.271 ασθενείς με λοίμωξη covid, από τους οποίους οι 2.422 στην Αττική.


Η δύναμη των εμβολιασμών και οι νέοι κανόνες συμπεριφοράς

Με τους ρυθμούς που ακολουθεί η «Ελευθερία», τον Μάιο θα εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών, ενώ ο αριθμός των εμβολιασμών θα αγγίζει τους 100.000 την ημέρα στα περισσότερα από τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που θα είναι διαθέσιμα από τις 5 Μαΐου. Ενδεικτικό της ζήτησης που υπήρξε χθες είναι ότι το υπουργείο Υγείας αργά το βράδυ ανακοίνωσε πως θα ανοίξουν και νέες εμβολιαστικές γραμμές. Από τη Μεγάλη Τρίτη που άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας 30-39 χρόνων, περισσότεροι από 106.000 έχουν κλείσει τα ραντεβού τους για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca κι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 9.142 εμβολιασμοί.

Ως προς τα οικιακά τεστ αυτοδιάγνωσης (self tests), περίπου 3,5 εκατ. συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 1,4 εκατ. πολίτες, ενώ πάνω από 1,7 εκατ. αποτελέσματα έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί από τον επανέλεγχο είναι 4.392, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να αφορά σε άτομα που δεν είχαν καν υποψία ότι είναι θετικοί και ότι μπορούν να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες μετάδοσης.



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.