Ισμαΐλα Ουεντραόγκο: Το «διαμάντι» από την Αφρική και η σύγκριση με τον Καντέ

Metrosport Team12 Οκτωβρίου 2021

Επιμέλεια: Κωστής Παναγιώτου

Είναι «στοίχημα», αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε... λίρα εκατό. Στην εποχή της κρίσης και της πανδημίας περιπτώσεις όπως αυτή της μεταγραφής του Ουεντραόγκο στον ΠΑΟΚ είναι αναγκαίες. 

Χαρακτηρίζονται ως κινήσεις με μηδαμινό ρίσκο, καθώς ακόμη κι αν δεν αποφέρουν όσα ελπίζουν, το κόστος θεωρείται μηδαμινό και δεν μπορεί να συγκριθει με άλλων δαπανηρών μεταγραφών. Όπως αποκάλυψε και το Metrosport.gr η μεταγραφή του 21χρονου μέσου από την Μπουρκίνα Φάσο, Ισμαΐλα Ουεντραόγκο, ήταν επιλογή της οικογένειας Σαββίδη.

Ο Αφρικανός αμυντικός μέσος ήρθε στη χώρας μας ως ένα «ακατέργαστο διαμάντι», το οποίο αρχικά στα χέρια του Πάμπλο Γκαρσία και μετέπειτα σε εκείνα του Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ελπιδοφόρο πρότζεκτ και σε έναν παίκτη που μπορεί να ενσωματωθεί στην πρώτη ομάδα.

Η απόκτησή του προσφέρει στον ΠΑΟΚ την ευκαιρία να ανοίξει μια «πόρτα» και στο αφρικάνικο ποδόσφαιρο και δίαυλο για ανάλογες μεταγραφές όπως αυτή του Ουεντραόγκο.

Το έντονο ενδιαφέρον ευρωπαϊκών συλλόγων

Ο Ουεντραόγκο δεν βρέθηκε στο μεταγραφικό στόχαστρο, μόνο, του ΠΑΟΚ, αφού και άλλα ευρωπαϊκά κλαμπ εξέταζαν από κοντά την περίπτωσή του. Οι γαλλικές ομάδες πάντα ρίχνουν τα δίχτυα τους στην Αφρική και φέρνουν νεαρούς ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα μέσα της Γαλλίας, δύο σύλλογοι της χώρας είχαν κοιτάξει με ενδιαφέρον τον νεαρό Αφρικανό αλλά δεν προχώρησαν τελικά. Νοτιότερα και συγκεκριμένα στην Ισπανία, Βαλένθια και Χετάφε ασχολήθηκαν με τον 21χρονο παίκτη, επιλέγοντας πρώτα να δουν την πορεία του στην Ευρώπη ( ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ομάδα που αγωνίζεται στη γηραιά ήπειρο ) και τα επόμενα χρόνια να εξετάσουν ξανά την περίπτωσή του.

Τα ονόματα των συλλόγων δεν σταματούν εδώ. Υπήρξαν, όμως, και ομάδες που έτρεξαν μαζί με τους Θεσσαλονικείς στην κούρσα της απόκτησής του. Η Μαλάτιασπορ από την Τουρκία και η Άντερλεχτ από το Βέλγιο έφτασαν κοντά στην απόκτησή του. Άλλωστε οι Βέλγοι κατέχουν ένα τμήμα σκάουτινγκ που συνεχώς ασχολείται με ελπιδοφόρα πρότζεκτ με μικρό χρηματικό κόστος αγοράς, καρπώνοντας μελλοντικά μεγαλύτερα ποσά.

Στη λίστα των συλλόγων προστίθενται και η Γιούνγκ Μπόις (Ελβετία) και η Φράιμπουργκ (Γερμανία). Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κόψει πρώτος στο νήμα της απόκτησής του, πείθοντας τον Ουεντραόγκο να μετακομίσει στην Ελλάδας, υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων ετών.

Το παρατσούκλι του «νέου Καντέ»


Στην ομάδα την οποία αγωνιζόταν στην Αφρική, AS Douanes, τον αποκαλούσαν «νέο Καντέ» και το παρατσούκλι αυτό τον συνοδεύει μέχρι και τώρα. Ο νυν παίκτης του ΠΑΟΚ έχει ως ποδοσφαιρικό ίνδαλμα τον διεθνή παίκτη της Γαλλίας και της Τσέλσι, Ενγκολό Καντέ.

Τα σωματικά χαρακτηριστικά του αλλά και ο τρόπος που αγωνίζεται είναι ο λόγος που στη χώρα του τον αποκαλούν ο επόμενος Καντέ.

Ο Ουεντραόγκο έχει ύψος 1,67 (σχεδόν ισοϋψής με τον Καντέ) έχει καταγράψει έξι συμμετοχές με την εθνική της Μπουρκίνα Φάσο και αποτελεί βασικό στέλεχος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του για το Κόπα Άφρικα 2022. Τα δυνατά του στοιχεία είναι ενέργεια και τα τρεξίματα, δεν αρέσκεται να κουβαλάει την μπάλα για πολλά μέτρα αλλά αν χρειαστεί θα το κάνει. Προτιμάει να πασάρει με κοντινές πάσες σε συμπαίκτες του αλλά δεν θα διστάσει να επιχειρήσει και μια μακρινή πάσα. Τέλος, με την φανέλα της εθνικής του αναλαμβάνει και τις εκτελέσεις φάουλ, επιχειρώντας συνήθως με σέντρα να βρει κάποιων συμπαίκτη στην αντίπαλη περιοχή.

Ήρθε την κατάλληλη χρονική στιγμή

Ο ερχομός του βραχύσωμου μέσου ήρθε την κατάλληλη στιγμή τόσο για εκείνον, όσο και για τον σύλλογο. Γιατί; Τη φετινή χρονιά ο ΠΑΟΚ Β θα αγωνίζεται στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία και ο Ουεντραόγκο θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί από την πρώτη στιγμή στο ελληνικό πρωτάθλημα, να μάθει από πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες του, αλλά και να μάθει πως λειτουργεί ο σύλλογος άμεσα και όχι σε βάθος χρόνου.

Αν δεν υπήρχε η Β' ομάδα ο νεαρός μέσος θα αναγκαζόταν να παραχωρηθεί ως δανεικός είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, οπότε για έναν χρόνο σίγουρα δεν θα βρισκόταν στους «ασπρόμαυρους». Αν από την άλλη έμενε στην πρώτη ομάδα δύσκολα θα αγωνιζόταν, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και θα είχε αρκεστεί – ή καθόλου – σε λίγα λεπτά συμμετοχής.

Από τις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του «Δικεφάλου του Βορρά» ξεχωρίσαμε μια ατάκα του που ίσως αποδειχθεί και σημαντικό στοιχείο για την πορεία του στην ομάδα.

«Σκοπός μου είναι να κερδίζω, μόνο να κερδίζω. Μου αρέσει να κερδίζω και καθόλου να χάνω. Είμαι από αυτούς που θέλουν μόνο την νίκη».


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.