Ισχυρός σύμμαχος του κορωνοϊού η ηλιθιότητα

Στέλιος Γρηγοριάδης12 Μαρτίου 2020

Οσοι βρήκαν την ευκαιρία να ειρωνευτούν ή να καταραστούν τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά τη δήλωσή του ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, είναι ηλίθιοι. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού είναι μακράν το πιο μισητό πρόσωπο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το πιο αποκρουστικό, αν θέλετε, από πολλές απόψεις, αλλά άνθρωπος που χαίρεται με τη δοκιμασία της υγείας ενός άλλου ανθρώπου, ή κάνει πλάκα, πολύ απλά δεν είναι άνθρωπος.

Η κατάσταση με τον ιό, όπως διαπιστώνουν πλέον και οι πιο αισιόδοξοι ή αφελείς είναι πολύ σοβαρή, σε παγκόσμιο επίπεδο. Και είναι απολύτως δικαιολογημένοι οι φόβοι μιας πιθανής πανδημίας, ακριβώς επειδή υπάρχουν δυστυχώς ανάμεσά μας πολλοί ηλίθιοι. Προσωπικά πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχος για την ταχεία και ευρεία εξάπλωσή του ιού είναι η ανθρώπινη βλακεία. Η οποία, ξέρουμε όλοι, είναι ανίκητη.

Είναι βλακεία και ηλιθιότητα να διακηρύσσουν ιερείς και πάσης φύσεως εκπρόσωποι της Εκκλησίας ότι η πίστη προστατεύει και σώζει. Είναι βλακεία και ηλιθιότητα να διαβεβαιώνουν ότι δεν μεταδίδεται ο ιός με τη θεία κοινωνία και, γενικά, μέσα στις εκκλησίες. Εξίσου βλακεία και ηλιθιότητα είναι να υπάρχουν πιστοί που πιστεύουν αυτούς και όχι τους ειδικούς επιστήμονες, δηλαδή τους γιατρούς. Αν αρρωστήσουν οι ίδιοι θα κλειστούν σε έναν ιερό ναό και θα περιμένουν να τους κάνει καλά ο Θεός, ή θα τρέξουν στους γιατρούς; Αν αρρωστήσουν πιστοί θα τρέξουν στους ιερείς για να τους θεραπεύσουν ή θα πάνε στα νοσοκομεία;

Δεν είμαι άθεος, δεν είμαι άθρησκος. Πιστεύω στον Θεό και είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος. Οι παπάδες, όμως, δεν είναι Θεοί. Ούτε έχουν εξουσιοδότηση από τον Θεό να αγνοούν την ιατρική επιστήμη όταν πρόκειται για την ανθρώπινη υγεία.

Ηλιθιότητα και βλακεία είναι και το άλλο. Να νομίζει ο καθένας από εμάς ότι το ζήτημα δεν αφορά σ’ αυτόν. Οτι δεν πρόκειται να προσβληθεί ο ίδιος και, αν προσβληθεί, θα το ξεπεράσει εύκολα, επειδή δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, οπότε δεν έχει και λόγους για να τηρεί σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης. Στοιχειώδης λογική και υπευθυνότητα επιβάλλει σε όλους μας να προσπαθήσουμε να μη γίνουμε φορείς του ιού, διότι θα τον μεταδώσουμε και σε άλλους ανθρώπους που πιθανότατα θα οδηγηθούν ακόμη και στον θάνατο. Ποιος έχει το δικαίωμα να σκοτώσει συνάνθρωπό του, επειδή ο ίδιος είναι ηλίθιος; Κανείς.

Κάποια στιγμή το φαινόμενο κορωνοϊός θα υποχωρήσει. Κάποια στιγμή θα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με το αντίδοτο που θα βρεθεί. Κάποια στιγμή θα νικηθεί αυτός ο εφιάλτης. Μέχρι τότε, όμως, πρέπει να γίνουμε όλοι τόσο υπεύθυνοι και λογικοί όσο δεν ήμασταν ποτέ στη ζωή μας. Μέχρι τότε πρέπει να εμπεδώσουμε το αυτονόητο. Οτι πέρα από το “εγώ” υπάρχουν το “εμείς” και το “όλοι οι άλλοι”.

ΥΓ. Εχω πολλά ακόμη να “σούρω” στον Βαγγέλη Μαρινάκη και κάθε Μαρινάκη αυτής της χώρας. Του εύχομαι, όμως, να γίνει γρήγορα καλά, όπως και όλοι οι προσβληθέντες από τον κορωνοϊό.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.