Ηρακλής Μεταξάς: Ο «Γερμανός αρχιτέκτονας» του ΠΑΣ Γιάννινα

Κωστής Παναγιώτου09 Δεκεμβρίου 2021

Όταν η συνταγή πετυχαίνει δεν την αλλάζεις. Έτσι έπραξε και ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης. Το πετυχημένο πέρασμα του Αργύρη Γιαννίκη του έδωσε το απαραίτητο έναυσμα να συνεχίσει με το ίδιο πλάνο και η έλευση του Ηρακλή Μεταξά στα Ιωάννινα έφερε αέρα νέων επιτυχιών.

Οι Ηπειρώτες από τη στιγμή που επέστρεψαν στη Super League 1 εντυπωσιάζουν με την παρουσία τους και πάνω από όλα με την διορατικότητα του ισχυρού άντρα της ομάδα και των συνεργατών του να φέρνουν στην Ελλάδα ανθρώπους με προπονητικές αρετές από μια προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα του εξωτερικού και συγκεκριμένα από τη Γερμανία.

Ο Ηρακλής Μεταξάς εξ αρχής είχε να αναλάβει ένα δύσκολο έργο και μη μπορώντας να αποφύγει τις συγκρίσεις με τον προκάτοχό του έπρεπε να δείξει άμεσα αποτελέσματα, καταφέρνοντας σε μικρό χρονικό διάστημα το όνομά του να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών και από το περίφημο πανό: «Γιαννίκη μείνε ή πηδάω» στο «Γιαννίκη δεν πηδάω έχω Μεταξά».

Από μικρός ήταν ταγμένος στην προπονητική

Γεννημένος στην Κολωνία και σε μια χώρα με παράδοση στους προπονητές ο Η.Μεταξάς από μικρή ηλικία ο είχε καταλάβει την κλήση του: «Ξεκίνησα να παίζω μικρός ποδόσφαιρο, το οποίο όμως σταμάτησα στα 15 μου. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου κατάλαβα, ότι μου αρέσει η προπονητική και έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτή. Μου άρεσε περισσότερο να καθοδηγώ, να δίνω εντολές και όχι να κλωτσάω εγώ την μπάλα».

Ο 54χρονος προπονητής έκανε τα πρώτα του βήματα το 2001 ως "Διευθυντής του πιλοτικού προγράμματος DFB για την ανάπτυξη ταλέντων", μένοντας στη θέση αυτή μέχρι το 2009.

Από εκεί και έπειτα άρχισε να έχει πιο ενεργό ρόλο ως προπονητής, ξεκινώντας στις αναπτυξιακές ομάδες της Εθνικής Γερμανίας, αναλαμβάνοντας χρέη βοηθού δίπλα από τον Χορστ Χρούμπεσχ και τον Χέικο Χέρλιχ που ήταν ως πρώτοι προπονητές στην Κ-19.

Ο Έλληνας τεχνικός βρέθηκε στα «πάντσερ» για έναν χρόνο και είχε την τύχη να συνεργαστεί και να δει από κοντά την εξέλιξη παικτών όπως τα αδέρφια Μπέντερ, τον Τόνι Κρος, τον Ιλκάι Γκουντογκάν, τον Αντρέ Σούρλε και άλλους ποδοσφαιριστές με καριέρα στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Το 2009 η Μπόχουμ αποφασίζει να του δώσει ρόλο στην πρώτη ομάδα ως βοηθό προπονητή, με την ομάδα να αγωνίζεται στη Bundesliga. Δύο χρόνια αργότερα ο σύλλογος εντοπίζει την έφεση του Μεταξά στην ανάπτυξη νεαρών ποδοσφαιριστών και του δίνει τα ηνία της δεύτερης ομάδας ως πρώτο προπονητή αυτή τη φορά.

Ακολουθεί την ίδια διαδρομή και στην επόμενη ομάδα του, τη Φράιμπουργκ, από βοηθός προπονητή στην πρώτη ομάδα στη δεύτερη ως πρώτος.


Η συνεργασία με τον Σκίμπε στην Εθνική

Τον Οκτώβριο του 2015 ο Μίχαελ Σκίμπε αναλαμβάνει την Εθνικής Ελλάδας και αποφασίζει στο πλευρό του να έχει τον Ηρακλή Μεταξά, ως έναν άνθρωπο που γνώριζε τη φιλοσοφία και την κουλτούρα του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Η «γαλανόλευκη» καταφέρνει να φτάσει στα μπαράζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά απέναντί της βρίσκει την φιναλίστ του Μουντιάλ, Κροατία και αποκλείεται.

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά στην αρχή της θητείας μας, πώς όλα ήταν δύσκολα αφού η Εθνική είχε πολλά αποτυχημένα αποτελέσματα. Στα φιλικά όμως στην Αυστραλία το 2016 μπήκαν οι βάσεις, ώστε να ξανακάνουμε την Εθνική ανταγωνιστική. Φτάσαμε στα μπαράζ, όμως όλα χάθηκαν στο πρώτο ματς στο Ζάγκρεμπ, καθώς βρεθήκαμε όλοι μας σε κακή βραδιά. Παρότι οι Κροάτες απέδειξαν στο Μουντιάλ, πώς ήταν πολύ ισχυρή ομάδα», είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2020 στην ΕΡΑΣπορ.


Δύο Έλληνες σε πάγκο γερμανική ομάδας

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη γενέτειρα ήταν ο επόμενος σταθμός του. Η Μπάγερ Λεβερκούζεν δίνει στον ομογενή τεχνικό τα κλειδιά της Κ-19.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην φαντάζει κάτι μεγάλο αλλά στη Γερμανία και στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες οι αναπτυξιακές ομάδες είναι το Α και το Ω ενός κλαμπ, καθώς από εκεί προέρχονται αρκετοί ποδοσφαιριστές που θα ενσωματωθούν αργότερα στην πρώτη ομάδα.

Ο Ηρακλής Μεταξάς είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την εξέλιξη ενός πρωταθλητή Ευρώπης μετέπειτα με τη φανέλα της Τσέλσι, ο λόγος για τον Κάι Χάβερτς, οποίος τη σεζόν 2016/17 βρισκόταν στις μικρές ομάδες της Λεβερκούζεν και την ίδια χρονιά πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα.

Η συνέχεια της προπονητικής του καριέρας τον βρήκε στη Ντάρμστατ το Φεβρουάριο του 2019, με τον Δημήτρη Γραμμόζη να βρίσκεται στην άκρη του πάγκου. Η δουλειά τους δεν ήταν καθόλου εύκολη, αλλά οι δύο Έλληνες τεχνικοί κατάφερναν να κρατήσουν την ομάδα στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Οι δύο τους δεν συνεργάζονταν για πρώτη φορά, καθώς ο Μεταξάς είχε εισηγηθεί την απόκτησή του, όταν βρισκόταν στη δεύτερη ομάδα της Μπόχουμ.

«Τον Δημήτρη τον γνώρισα ως ποδοσφαιριστή στη Μπόχουμ το 2012, αφού είχα εισηγηθεί στον προπονητή μας γι αυτόν. Σπουδαίος παίκτης με πλούσια χαρακτηριστικά, ήταν παίκτης-προπονητής. Του δίναμε τις οδηγίες και εκείνος τις μετέφερε στους παίκτες άριστα. Ήταν ο προπονητής στο χορτάρι. Αγωνίστηκε όμως για έναν χρόνο, καθώς λόγω προβλήματος στο γόνατο αποσύρθηκε αργότερα από την ενεργό δράση. Όταν ανέλαβε ο Δημήτρης τη Ντάρμσταντ με κάλεσε και δέχθηκα αμέσως, αποχωρώντας από τις ακαδημίες της Λεβερκούζεν, γιατί πίστευα πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Πήγαμε στη Ντάρμσταντ και τη σώσαμε», είχε πει χαρακτηριστικά στην ΕΡΑΣπορ.



Ο πρώτος Έλληνας τεχνικός σε ομάδα της Bundesliga

Ο τελευταίος του σταθμός. πριν αποχωρήσει από τη Γερμανία για την Ελλάδα και για λογαριασμό του ΠΑΣ. ήταν η Άουγκσμπουργκ, σε ρόλο βοηθού προπονητή. Μάλιστα, ο 54χρονος τεχνικός είχε την ευκαιρία να καθίσει και στον πάγκο της ομάδας ως πρώτος, σε αγώνα της Bundesliga και να γίνει ο πρώτος Έλληνας που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Ο πρώτος προπονητής του συλλόγου, Χέικο Χέρλιχ, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στις ακαδημίες της Εθνικής Γερμανίας, αντιμετώπιζε ένα αναπνευστικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα στις 4 Οκτωβρίου 2020 στην αναμέτρηση με τη Βόλφσμπουργκ ο Ηρακλής Μεταξάς να γράψει τη δική του ιστορία.


Η άμυνα από «ατσάλι» κάνει τη διαφορά

Ο ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται στη 3η θέση της βαθμολογικού πίνακα και τρομάζει τους αντιπάλους του εντός και εκτός Ζωσιμάδων. Οι Ηπειρώτες έχουν αναμετρηθεί και με τις πέντε κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας και τα έχουν πάει εξαιρετικά.

ΠΑΟΚ (εκτός), Παναθηναϊκός (εντός) και Άρης (εκτός) γνώρισαν την ήττα, χωρίς μάλιστα να καταφέρουν να παραβιάσουν την εστία του Λοντίγκιν. Συνολικός απολογισμός 7 γκολ υπέρ, 0 κατά.


ΑΕΚ (εντός) και Ολυμπιακός (εντός) κατάφερνα να δραπετεύσουν με τους τρεις βαθμούς από το στάδιο των Ιωαννίνων μετά κόπων και βασάνων, καθώς και οι δύο σκόραραν στο τελευταίο 10λεπτο του αγώνα. Συνολικός απολογισμός 2 τέρματα υπέρ, 4 κατά.

Στις υπόλοιπες επτά αναμετρήσεις ο «Αίαντας της Ηπείρου» έχει πετύχει 7 γκολ και έχει δεχτεί μόλις 4. Αυτό τον καθιστά την καλύτερη ομάδα της Super League 1 στις αμυντικές της επιδόσεις (έχει δεχτεί 8 γκολ), με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στη 2η θέση δεχόμενος ένα γκολ παραπάνω (9). Ενώ επιθετικά βρίσκεται στη θέση με 16 τέρματα συνολικά. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι και η τρίτη ομάδα με τις περισσότερες χαμένες ευκαιρίες (8), πιο ψηλά βρίσκεται ο ΠΑΟΚ (9) και ο Άρης (10).

Ο Ηρακλής Μεταξάς και ο ΠΑΣ Γιάννινα έχουν ταράξει τα νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου και η πορεία τους αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.