Ηπατίτιδα σε παιδιά: Κρούει τον κώδωνα ο ΕΟΔΥ

Metrosport Team22 Απριλίου 2022

Aνακοίνωση στην οποία ενημερώνει τι δείγματα πρέπει να συλλέγονται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας με αυξημένες τρανσαμινάσες (AST ή ALT) σε παιδί ηλικίας των 16 ετών και κάτω, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.

Ταυτόχρονα πηγές του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής στη χώρα μας επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ κρούσμα της ηπατίτιδας σε παιδιά, που εμφανίζεται σε έξαρση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

«Όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Τα δείγματα που θα πρέπει να φυλάσσονται από παιδιά:

-Ορός και δείγμα με EDTA

-Ρινικό και φαρυγγικό επίχρισμα

-Δείγμα κοπράνων

-Δείγμα ούρων

«Σημειώνεται ότι είναι σημαντικό να συλλέγονται όσο το δυνατό πιο πρώιμα δείγματα. Επίσης, τα θετικά δείγματα θα πρέπει να αποθηκεύονται για τυποποίηση. Η περαιτέρω διαχείριση των δειγμάτων θα γίνεται μετά από συνεννόηση με το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), στα τηλέφωνα: 210 8921008 και 210 8921078» αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Tα συμπτώματα

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ηπατος, τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν:

-Ικτερο

-Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων

-Κνησμό

-Αρθραλγία/μυαλγία

-Πυρετό

-Ναυτία

-Εμετό ή κοιλιακό άλγος

-Λήθαργο ή απώλεια όρεξης

-Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: «Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι είναι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας και στη χώρα μας».

Ο κ. Ζαούτης ήταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα. Κάλεσε δε να είναι σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Μέχρι στιμής, τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Πηγή: real.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.