ΗΠΑ: Στη Νέα Υόρκη ένας από τους λεπτότερους ουρανοξύστες του κόσμου

Metrosport Team27 Απριλίου 2022

Με αναλογία ύψους προς πλάτος 24:1, ο πύργος Steinway Tower, ένα κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων 84 ορόφων στο Μανχάταν, είναι επίσημα ο λεπτότερος ουρανοξύστης στον κόσμο.

Ο πύργος Steinway Tower είναι ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Δεν είναι μόνο το τρίτο ψηλότερο κτίριο στο δυτικό ημισφαίριο - μετά το One World Trade Center (1.776 πόδια) και τον Central Park Tower (1.550 πόδια) - αλλά είναι στην πραγματικότητα ο πιο λεπτός ουρανοξύστης στον κόσμο. Παρά το ιλιγγιώδες ύψος των 1.428 ποδιών, ο Πύργος Steinway έχει πλάτος μόλις 60 πόδια. Είναι τόσο λεπτός που η εφημερίδα The Guardian τον ονόμασε «το shaker του καφέ». Αν θέλαμε να συγκρίνουμε, θα λέγαμε ότι ο Πύργος Steinway έχει τόσο πλάτος όσο είναι το μήκος μιας αίθουσας μπόουλινγκ, αναφέρει το δημοσίευμα του odditycentral.com.

https://www.facebook.com/echinanews/photos/a.193391177487759/2161547610672096/?type=3

Παρόλο που ο πύργος Steinway είναι κατασκευασμένος από το ισχυρότερο σκυρόδεμα του κόσμου, δεν παραμένει ανεπηρέαστο από το φαινόμενο που επηρεάζει σχεδόν όλους τους ουρανοξύστες - την ταλάντωση. Όπως δήλωσαν οι δομοστατικοί μηχανικοί Rowan Williams Davis και Irwin στους NY Times το 2015, ένας πύργος ύψους 1.000 ποδιών θα ταλαντεύεται μερικές ίντσες σε μια τυπική ημέρα με αέρα μέχρι δύο πόδια (60 εκατοστά) σε μια ημέρα με άνεμο 100 μιλίων την ώρα. Το κόλπο είναι να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι κάτοικοι να μην αισθάνονται ποτέ την κίνηση.



Οι πύργοι - μολύβια και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν

Γνωστοί και ως πύργοι - μολυβια, αυτοί οι εξαιρετικά λεπτοί ουρανοξύστες έγιναν δημοφιλείς για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ της δεκαετίας του 1970, αλλά τώρα γίνονται κυρίαρχοι και στις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι προσφέρουν στους κατοίκους πανέμορφη θέα στο αστικό περιβάλλον, αυτοί οι ουρανοξύστες μπορεί επίσης να είναι προβληματικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πύργος 432 Park Avenue Tower, ο οποίος έχει βρεθεί στην επικαιρότητα για ένα σωρό ιδιορρυθμίες που ανέφεραν πολλοί από τους κατοίκους.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, το διοικητικό συμβούλιο του πύργου συνιδιοκτησίας μήνυσε τους κατασκευαστές για την αποτυχία «να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν σωστά το κτίριο για το αξιοσημείωτο ύψος του», γεγονός που οδήγησε στο να προκαλεί «φρικτό και ενοχλητικό θόρυβο και δονήσεις» στα σπίτια. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έχει αναφερθεί για τον πύργο Steinway Tower.

Μπορεί ο Steinway Tower να κατέχει τον τίτλο του πιο λεπτού ουρανοξύστη στον κόσμο, αλλά οι τιμές των κατοικιών στο πρόσφατα εγκαινιασμένο οικοδόμημα κάθε άλλο παρά «ισχνές» είναι. Τα στούντιο διαμερίσματα ξεκινούν από 7,75 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το τριπλό ρετιρέ στην κορυφή κοστίζει 66 εκατομμύρια δολάρια.

Μπορεί ο πύργος Steinway να είναι απίστευτα λεπτός για πύργο με κατοικίες, αλλά σίγουρα δεν είναι ο λεπτότερος πύργος στον κόσμο. Αυτός ο τίτλος ανήκει σήμερα στον παράκτιο πύργο παρατήρησης i360 στο Μπράιτον του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει διάμετρο μόλις 3,9 μέτρα, με αναλογία ύψους προς πλάτος πάνω από 40:1.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.