ΗΠΑ: Μερίδα των αξιωματικών συνωμοτούν για στασιασμό ενάντια στον Πρόεδρο Τράμπ;

Αλέξανδρος Τσίγγος30 Δεκεμβρίου 2020

Ο κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει στην πραγματικότητα απεριόριστες εξουσίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ορίζει τον σύνταγμα των ΗΠΑ.

Σε άρθρο του αναφέρει το Newsweek, ότι μερίδα στρατιωτικών ηγετών του Πενταγώνου και της Ουάσινγκτον είναι σε εγρήγορση και επιφυλακτικοί για το τι μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ τις υπόλοιπες μέρες του στο αξίωμα.

Παρόλο που δεν φαίνεται πιθανό, οι αξιωματικοί έχουν συζητήσει τι θα κάνουν αν ο πρόεδρος κηρύξει στρατιωτικό νόμο, λόγω αναταραχών είτε στις 6 Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Κογκρέσο και η Γερουσία για την έγκριση της εκλογής ως προέδρου του Joe Biden.

Oι στρατιωτικές διοικήσεις που είναι υπεύθυνες για την Ουάσιγκτον DC εμπλέκονται σε μυστικό σχεδιασμό σε περίπτωση που οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να διατηρήσουν ή να αποκαταστήσουν την τάξη κατά την περίοδο των ορκωμοσίας Biden και αυτής της περιόδου μετάβασης προς την νέα κυβέρνηση.

Η θέση τους; Να αντιπαρατεθούν σε μια τέτοια επιλογή.

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό που μίλησε στο Newsweek με την προϋπόθεση της ανωνυμίας του, ο σχεδιασμός παραμένει κρυφός από τον κύκλο των πιστών του Λευκού Οίκου και του Τραμπ στο Πεντάγωνο για φόβο ότι θα κλείσει.

Το Πεντάγωνο απάντησε επισήμως στα ερωτήματα του Newsweek με διάφορα αποσπάσματα από ηγέτες της άμυνας ότι ο στρατός δεν μπορεί να διαδραματίσει κανένα ρόλο στα αποτελέσματα των εκλογών. Αρνήθηκε όμως να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν την αντιμετώπιση μετα-εκλογικών κρίσεων ή την πιθανότητα ενός στρατιωτικού νόμου σε περίπτωση ταραχών, παραπέμποντας στον Λευκός Οίκος. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.

Exclusive: Donald Trump's Martial-Law Talk Has Military on Red Alert (newsweek.com)



How the president could invoke martial law (militarytimes.com)

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.