Ιούνιος: Ο μήνας που θα κρίνει τη χρονιά για ΠΑΟΚ και Αρη

Πέτρος Χαριζακλής01 Ιουνίου 2020

Μπήκε ο Ιούνιος που σημαίνει την έναρξη του καλοκαιριού. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τέτοιο μήνα δεν έχουμε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με το πρωτάθλημα συνήθως να ολοκληρώνεται τον Μάιο. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά λόγω του κορωνοϊού, με την επανέναρξη του πρωταθλήματος να έρχεται 3 μήνες μετά τα τελευταία παιχνίδια όταν είχε ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Ο Ιούνιος όμως είναι και ένας εξαιρετικά σημαντικός μήνας για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης. ΠΑΟΚ και Αρης προετοιμάζονται για τα πλέι οφ και το Κύπελλο, σε έναν μήνα που θα κρίνει τη χρονιά τους. Θα κρίνει αν θα είναι επιτυχημένη ή όχι. Ο κάθε ένας έχει τους δικούς του στόχους, όμως και οι δύο έχουν κάτι κοινό. Βρίσκονται σε δύο διοργανώσεις και θεωρητικά είναι ακόμη ανοιχτοί και οι δύο στόχοι τους.

Ας ξεκινήσουμε όμως βαθμολογικά. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 2η θέση της βαθμολογίας στο -14 από τον Ολυμπιακό και περιμένει την απόφαση του CAS για την άρση της τιμωρίας των -7 βαθμών για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη. Οι παίκτες του Φερέιρα δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν το απόλυτο (10x10) στα πλέι οφ και σε περίπτωση που το πετύχουν και τους επιστραφούν οι βαθμοί από το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης θα διεκδικήσουν στα ίσια το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό. Σε περίπτωση που δεν επιστραφούν οι βαθμοί, ο ΠΑΟΚ μένει εκτός αρχικού στόχου που ήταν το πρωτάθλημα όμως δεν πρέπει να τα παρατήσει.

Μένει ο στόχος της 2ης θέσης και αυτή τη στιγμή όπως έχουν τα δεδομένα νιώθει την «καυτή» ανάσα της ΑΕΚ που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την όλη αναστάτωση και να του «κλέψει» την θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Πολλά θα κριθούν, για να μην πω όλα, από την πρεμιέρα των πλέι οφ κόντρα στον Ολυμπιακό. Αν κερδίσει ο Δικέφαλος τότε μειώνει την διαφορά στους 11 βαθμούς και συνεχίζει με ανεβασμένη ψυχολογία. Αν δεν το καταφέρει, τότε ακόμη και να του επιστραφούν οι βαθμοί από το CAS θα πρέπει να ελπίζει σε τρεις γκέλες του Ολυμπιακού στους υπόλοιπους εννιά αγώνες.

Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η αναφορά στον στόχο του Κυπέλλου. Ο ΠΑΟΚ είναι Κυπελλούχος τα τελευταία τρία χρόνια και δεν έχει την πολυτέλεια να μην ασχολείται με τίτλους, όσο και αν μεγαλύτερος στόχος είναι το πρωτάθλημα. Εχει έναν μικρό προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό αφού στον πρώτο ημιτελικό κέρδισε στην Τούμπα τον Ολυμπιακό με 3-2. 

Η αλήθεια είναι ότι για την ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα, ο Ολυμπιακός είναι ο δύσκολος αντίπαλος. Αν βρει στον τελικό την ΑΕΚ, δεν θα είναι εύκολο προφανώς, όμως της έχει πάρει τον αέρα την τελευταία τριετία. Αν βρει τον συμπολίτη Αρη, σε μονό παιχνίδι όλα γίνονται, είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι που έχει να διεξαχθεί 17 ολόκληρα χρόνια όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο νικώντας με 1-0 στην Τούμπα με γκολ του Γεωργιάδη.

Ο Αρης έβαλε τικ στο κουτάκι με τον πρώτο στόχο της χρονιάς που ήταν η είσοδός του στα πλέι οφ που στην ουσία του εξασφάλισε την ευρωπαϊκή του συμμετοχή για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Τώρα μένει να παίξει όσο το δυνατόν καλύτερο ποδόσφαιρο μπορεί στους δέκα αγώνες των πλέι οφ και να τερματίσει στην υψηλότερη θέση που μπορεί (είναι 5ος με 34 βαθμούς). Εξάλλου είτε τερματίσει 4ος είτε 5ος, γιατί η 3η θέση είνα ανέφικτη με την διαφορά από την ΑΕΚ να βρίσκεται στους 17 βαθμούς, στον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ θα πάει. Οπότε ο Αρης θα έχει λίγο άγχος στα πλέι οφ και θα προσπαθήσει να παίξει για το γόητρο και για να πάρει ρυθμό ενόψει Κυπέλλου.

Βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική συγκυρία που οι «κιτρινόμαυροι» έχουν την τιμωρία από την ΦΙΦΑ με απαγόρευση μεταγραφών και περιμένουν την διαβούλευση με την Παγκόσμια Ομοσπονδία για να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει. Γι΄αυτό και είναι δύσκολος οποιοσδήποτε μεταγραφικός σχεδιασμός, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να στρέφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις ανανεώσεις του κορμού της ομάδας καθώς πολλά συμβόλαια λήγουν στο τέλος της σεζόν και ο Αρης αν δεν μπορέσει να κάνει μεταγραφές θα έχει πρόβλημα στελέχωσης του ρόστερ του.

Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν ως μεγάλο στόχο την κατάκτηση του Κυπέλλου και μπορούν να ονειρεύονται να το κατακτήσουν αφού έχουν φτάσει μέχρι τα ημιτελικά. Μένει ο δεύτερος ημιτελικός με την ΑΕΚ στο «Κλ.Βικελίδης», όπου θα πρέπει να ανατρέψει το 2-1 του πρώτου αγώνα και να βρεθεί σε τελικό Κυπέλλου δέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά και πέμπτη φορά την τελευταία εικοσαετία. 

Εκεί θα έχει να αντιμετωπίσει, σε περίπτωση που περάσει, έναν εκ των ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, με τον στόχο να είναι ο ίδιος. Να επιστρέψει στους τίτλους μετά από 50 ολόκληρα χρόνια. Φυσικά αν αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ θα είναι και ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, το 5ο ντέρμπι Θεσσαλονίκης στην ίδια χρονιά, ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι μετά από 17 χρόνια και τον τελικό της Τούμπας το 2003. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό το έργο του θα είναι εξίσου δύσκολο, ωστόσο το ένα παιχνίδι δίνει ελπίδες στους «κιτρινόμαυρους». Επίσης, η κατάκτηση του Κυπέλλου θα βοηθήσει τον Αρη να παίξει στον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και να αυξήσει τις ελπίδες του για είσοδο στους ομίλους.

Κοινός στόχος το Κύπελλο για τους δύο Θεσσαλονικείς, ενώ διαφορετικοί είναι οι στόχοι τους για τα πλέι οφ. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτός ο μήνας θα κρίνει τα πάντα για τους δύο μονομάχους.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.