Ιωαννίδης: «Ξεκαθαρίστηκε, δεν θα είναι ποτέ δεσμευτικές οι εκθέσεις της ΕΕΑ»

Metrosport Team23 Φεβρουαρίου 2021

Ο γνωστός νομικός, Γρηγόρης Ιωαννίδης, μίλησε στο Metropolis 95,5 FM και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» για την ΕΕΑ, τη θέση της Ελένης Μαρούπα και την κατάληξη της υπόθεσης πολυιδιοκτησίας στην οποία δικαιώθηκε πανηγυρικά ο ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την απόφαση στην υπόθεση πολυιδιοκτησίας και τις αντιδράσεις της κας. Μαρούπα:

«Όσον αφορά στην υπόθεση αυτή έχουμε εξηγήσει αρκετές φορές. Δε νομίζω ότι μπορούμε να πούμε κάτι άλλο, πάρθηκε η απόφαση. Μένει να δούμε αν υπάρξει έφεση, ως τώρα δεν βλέπουμε αντίδραση ούτε από τον Ολυμπιακό, ούτε από την ΕΠΟ. Αυτό το θέμα θα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για άλυτα θέματα για να μην έχουμε παρόμοια υπόθεση στο μέλλον. Εκφράστηκαν πολλές απόψεις, αν δεν το λέει ο άλλος ζωντανά μπροστά σου είναι δύσκολο να καταλάβεις τι έχει ειπωθεί».

Για τη θέση της κ. Μαρούπα:

«Και λόγω πολιτισμού και αγωγής θέλω να προσφέρω τον σεβασμό μου σε κάθε μέλος του επαγγέλματός μου. Διαφωνώ όμως. Κατηγορηματικά. Το CAS είναι διαιτητικό δικαστήριο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση η συμφωνία μεταξύ των πλευρών είναι το δίκαιο κανόνων και τα συμμετέχοντα μέρη, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και ΕΠΟ. ΤΟ CAS ερμηνεύει τη συμφωνία. Και στο καταστατικό FIFA/UEFA, σε ανάλογα άρθρα της ΕΠΟ τονίζουν ότι κάθε Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, έχει την ελευθερία να θεσπίζει δικούς της κανόνες και απολαμβάνει τις χρήσεις της αυτονομίας. Δεν είναι σωστό κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στην αυτοδιοίκηση. Δεν είναι απαίτηση του CAS αυτό που έχει εκφράσει η συνάδελφος. Υποχρέωση είναι να εφαρμόσει τη συμφωνία. Δεν μπορεί να πει κάτι διαφορετικό το CAS. Είναι βασικός κανόνας στο δίκαιο ποδοσφαίρου να μην παρεμβαίνει το κράτος».

Για το ότι η FIFA συζητά με την κυβέρνηση περισσότερο:

«Ίσως θεωρούνται πιο ικανοί και φερέγγυοι. Είναι μια ειδική περίπτωση η Ελλάδα».

Για την επιτροπή που δημιουργήθηκε από το κράτος χωρίς όρια ευδιάκριτα:

«Ίσως είναι ένας λόγος που η FIFA απευθύνεται απευθείας στην κυβέρνηση. Ίσως λέει ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης αυτή η Επιτροπή ή πρέπει να έχει όρια. Οι εκθέσεις της επιτροπής αυτής έχουν χαρακτήρα οδηγού, όχι δεσμευτικό. Δεν είναι δεσμευτικές. Έχει ξεκαθαρίσει και δεν θα είναι ποτέ. Δεν ξέρω κατά πόσο θα υπάρχουν όρια. Δεν είναι πρόβλημα να υπάρχει η Επιτροπή, πλαισιώνεται από άτομα που δεν έχουν σχέση με την ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να εκφέρουμε απόψεις όπως αυτές που δημοσιεύτηκαν».

Για το αν ήταν όλα διαφορετικά αν η σύνθεση της ΕΕΑ ήταν διαφορετική, με τακτικούς δικαστές:

«Δεν ξέρω. Αν δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και την επιστήμη του ποδοσφαιρικού δικαίου, πάλι δεν θα μπορείς να βγάλεις άκρη και θα καταλήγεις στο ίδιο σημείο».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.