Ιωαννίδης: «Επιστήμονες μου έλεγαν ότι θα τους καταστρέψουν αν μιλήσουν…»

Metrosport Team09 Ιουνίου 2021

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες για τη στάση επιστημόνων απέναντι στην πολιτική διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, προχώρησε ο καθηγητής του Παθολογίας-Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αντιθέσεις» στο Κρήτη TV, αναφέρθηκε στην πίεση που δέχονται οι επιστήμονες λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο και η μόνη λύση είναι να διασφαλίσουμε ότι οι επιστήμονες μπορούν να νιώθουν σαν ελεύθεροι άνθρωποι να μιλήσουν με παρρησία, με θάρρος, με σύνεση και με την σωστή δόση αβεβαιότητας χωρίς να πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό κάποιου πολιτικού, κάποιου κόμματος, πολλών πολιτικών πολλών κομμάτων κάποιον επιχειρηματιών κάποιων άλλων συμφερόντων ή τον δικό τους τον λογαριασμό. Σκεφτείτε ότι η επιστήμη είναι μια χρηματοδοτούμενη διαδικασία… οι επιστήμονες πολλές φορές μπορεί να σκεφτούν τι θα γίνει με την δική μου χρηματοδότηση. Αν εγώ φερθώ ως επαναστάτης μέσα στο σύστημα την επόμενη φορά που θα ζητήσω χρηματοδότηση από έναν αξιοπρεπή οργανισμό θα πέσω σε κριτές οι οποίοι πιθανό να με μηδενίσουν».

«Μπορούσαν να πολτοποιηθούν μέσα σε μια μέρα»!

Μάλιστα σ’ άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Ιωαννίδης μετέφερε μηνύματα επιστημόνων που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας που του έλεγαν ότι φοβούνται να μιλήσουν:

«Από αμέτρητους επιστήμονες που ήταν στην κορυφή της ιεραρχίας δεν είχαν να περιμένουν κάτι άλλο είχαν φτάσει τόσο ψηλά -έπαιρνα μηνύματα: «Ξέρεις δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μπορώ να μιλήσω, φοβάμαι να μιλήσω δεν τολμάω να μιλήσω, αν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν θα με λιώσουν θα με ποδοπατήσουν θα γίνω κομμάτια» και σκεφτόμουν είναι δυνατόν αυτός ή αυτή να φοβούνται. Και όμως είχαν δίκιο θα μπορούσαν να πολτοποιηθούν μέσα σε μια ημέρα. Άρα λοιπόν για ανθρώπους που συμβιβάστηκαν λυπάμαι αλλά δεν τους κατηγορώ γιατί ήταν πολύ δύσκολο να μην συμβιβαστείς».


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.