Ιωαννίδης: «Το ότι δεν ενημερώθηκε η ΕΠΟ δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα»

Metrosport Team18 Απριλίου 2024

Στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο διακεκριμένος νομικός και διδάκτορας αθλητικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Sheffield Hallam, Γρηγόρης Ιωαννίδης, μιλώντας για την υπόθεση ντόπινγκ που έχει ταράξει από χθες τις τάξεις της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου αλλά και της ΕΠΟ. Γνωρίζοντας καλά το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και τη διαδικασία των σχετικών ιατρικών ελέγχων, ο καθηγητής εξήγησε τα εως τώρα γνωστά δεδομένα της είδησης. 

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι ντόπινγκ στους αθλητές, ξεκαθαρίζοντας ότι: «Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ποδοσφαιριστής, διότι η εξέταση ενός δείγματος είναι άκρως μυστική. Δεν μπορεί να διαρρεύσει και το γνωρίζουν μόνο αυτοί που εξετάζουν το δείγμα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ποδοσφαιριστής και αν όντως υπάρχει θετικό δείγμα. Αν δεν έχει ενημερωθεί η ΕΠΟ, δεν σημαίνει επίσης πως δεν υπάρχει θετικό δείγμα. Απλά η διαδικασία είναι πολύπλοκη και εξαρτάται πόσο χρόνο θα διαρκέσει αυτή η εξέταση.

Το δεύτερο δείγμα θα εξεταστεί μόνο και εφόσον το ζητήσει ο αθλητής και εφόσον το πρώτο δείγμα είναι θετικό. Αν δεν το ζητήσει θεωρείται ότι υπάρχει ενοχή και το αποδέχεται».

Παράλληλα, για την διαρροή ονομάτων που προέκυψαν, δήλωσε πως: «Όταν υπάρχει σπίλωσης ενός ονόματος που δεν βρίσκεται μέσα στους ελέγχους ή δεν έχει βγει θετικό, πρέπει σίγουρα να υπάρχει ένα ξεκαθάρισμα. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται ανακοινώσεις γιατί ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. 

Εφόσον ο ποιοτικός έλεγχος δείξει ότι υπάρχει θετικό δείγμα, ακόμη και αν είναι ελάχιστη η ποσότητα, το εργαστήριο οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Ομοσπονδία αλλά και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Όταν ενημερώνεται, του δίνεται η δυνατότητα να εξεταστεί το δεύτερο δείγμα με κόστος που επιβαρύνεται ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. 

Αν εξεταστεί και το δεύτερο, ξεκινούν οι διαδικασίες. Η ποινή είναι τα 4 χρόνια, αν όμως αποδειχθεί ο αθλητής δεν είχε πρόθεση, πέφτει 2 χρόνια. Αν πάλι έχει κάνει χρήση κάποιου μολυσμένου τροφίμου, πρέπει ο αθλητής να αποδείξει ότι έκανε τα κατάλληλα βήματα και δεν γνώριζε. Αυτή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία».

View on Vocaroo >>

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.