Ίντερ Μαϊάμι: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που πέτυχε το «κόλπο γκρόσο» με τον Μέσι;

Metrosport Team15 Απριλίου 2024

Μέσω αριστοτεχνικών κινήσεων και παρότι δεν είχε το μπάτζετ που είχαν οι Σαουδάραβες ανταγωνιστές της, η Inter Miami κατάφερε να αποκτήσει τον, κατά πολλούς, κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Ο Λιονέλ Μέσι υπέγραψε στην ομάδα της Florida με ένα ποσό που θα του αποφέρει 50 με 60 εκατομμύρια δολάρια ως σίγουρα λεφτά, με τον Jorge Mas να κρύβεται πίσω από το «κόλπο γκρόσο» που έπεισε τον Αργεντίνο να εγκαταλείψει την Ευρώπη.


Ακόμα και αν το ποσό αυτό δεν πλησίαζε ούτε λίγο τα 400 εκατομμύρια δολάρια ανά χρόνο που έδινε ομάδα από τη Σαουδική Αραβία, το ρίσκο για τη μέχρι πρότινος άσημη ομάδα, φαίνεται ότι βγήκε. Το brand της ομάδας εκτοξεύτηκε, τα εισιτήρια για τους εντός έδρας αγώνες έγιναν ανάρπαστα, όπως φυσικά και οι χορηγίες. Η μεταγραφή του Messi σε μόλις μισή σεζόν διπλασίασε τα έσοδα της ομάδας.

Σύμφωνα με το Forbes, η Inter Miami είναι πλέον η ομάδα με τη δεύτερη μεγαλύτερη αξία στο MLS (κοντά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια). Ο Jorge Mas, κάτοχος του 80% των μετοχών της ομάδας και άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το πλάνο απόκτησης του Messi, είναι πια πλουσιότερος κατά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κατασκευαστική, το baseball και ο Μέσι

Χωρίς αμφιβολία, ο γεννημένος στο Miami, γιος Κουβανών μεταναστών, είναι ο αρχιτέκτονας του πιο σημαντικού deal στην ιστορία του αμερικανικού ποδοσφαίρου.Ο ίδιος βέβαια ήταν περισσότερο οπαδός του baseball παρά του ποδοσφαίρου. Ήταν μάλιστα και πολύ καλός αλλά ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να συνεχίσει με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο University of Miami. Τελικά ανέλαβε την κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειάς του.

Και επειδή η καταστροφή του ενός μπορεί να γίνει ευκαιρία ζωής για τον άλλον, ο τυφώνας Andrew κατέστρεψε πολύ μεγάλο μέρος της Florida και εκείνος βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει κατά πολύ τον πλούτο του αναλαμβάνοντας να ξαναχτίσει βασικές υποδομές της πολιτείας. Λίγο καιρό μετά φτιάχτηκε ο κολοσσός MasTec.

Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια να ασχοληθεί με τον κόσμο του baseball, ο ίδιος πήρε το πρώτο μεγάλο επενδυτικό ρίσκο. Παρότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ομάδων του MLS καταγράφουν μεγάλες απώλειες στην περιουσία τους (μίας και το ποδόσφαιρο σε καμία περίπτωση δεν έχει μπει στην καθημερινότητα των Αμερικανών), ο ίδιος συναντήθηκε με τον Beckham ο οποίος κατάφερε να τον πείσει να επενδύσει στην ομάδα.

Τα πρώτα προβλήματα του Μέσι

Ο Μέσι ήταν ο μεγάλος του στόχος. Τελικά κατάφερε να τον φέρει στην ομάδα και τώρα δρέπει τους καρπούς της προσπάθειάς του. Βέβαια τα προβλήματα του να αντιμετωπίζεις το ποδόσφαιρο ως show έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Ο 36χρονος πια Μέσι έχει συχνούς τραυματισμούς, ενώ έλειπε από το sold-out tour που έκανε η ομάδα στο Hong-Kong. Η απουσία του Αργεντινού star έφερε μαζί της τόνους κριτικής και γκρίνιας προς τη διοίκηση της ομάδας.

Το πότε ο Messi θα κρεμάσει τα παπούτσια του είναι άγνωστο, με το συμβόλαιό του να ισχύει μέχρι το 2025, ενώ υπάρχει και επιλογή επέκτασης για έναν ακόμα χρόνο. Ο Mas δηλώνει πολύ αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να πείσει τον Messi να παίξει για την ομάδα ως και το 2026 και ας βρίσκεται τότε κοντά στα 40. Ακόμα όμως και αν συμβεί αυτό, η ιδιοκτησία της ομάδας θα πρέπει να βρει τρόπους, προκειμένου να διατηρήσει ζωντανή τη φλόγα της Inter Miami, ακόμα και όταν ο Messi δεν θα είναι πια εκεί.

Εκτός από μία σειρά χορηγίες που έχουν εξασφαλιστεί χάρη στον Αργεντινό σταρ, πολλά μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου έχουν πειστεί να υπογράψουν στην ομάδα. Πλέον στην ομάδα βρίσκονται και οι Louis Suarez, Sergi Busquets και Jordi Alba. Εκτός των χρημάτων βλέπετε, οι ποδοσφαιριστές βρίσκουν στο Miami μία ζωντανή πόλη με καλό καιρό, χαμηλή φορολογία η οποία μάλιστα, για τους Λατινοαμερικανούς, είναι κοντά στην πατρίδα.

O Mas, αισιόδοξος πάντα, πιστεύει ότι από το 2027 και μετά «12 με 20 από τους κορυφαίους 100 παίκτες της ομάδας θα παίζουν στο MLS». Εξάλλου, η πορεία της Inter Miami είναι συνδεδεμένη με το μέλλον όλου του πρωταθλήματος του MLS. Ούτως ή άλλως η λίγκα ελπίζει ότι θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα διεξαχθεί σε 16 πόλεις της Βόρειας Αμερικής.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.