Πόσο έπαιξαν οι Έλληνες στην πρεμιέρα της Basket League;

Βασίλης Βλαχόπουλος12 Οκτωβρίου 2022

Η πρεμιέρα της Basket League προσφέρει χρήσιμα δεδομένα προς εξέταση για τη λήψη συμπερασμάτων σχετικά με τον ρόλο των Ελλήνων παικτών στις ομάδες μετά και την ψήφιση του κανονισμού για τους 6+1 ξένους αθλητές. Για παράδειγμα, εκ των «εισηγητών» αυτού του κανονισμού ήταν ο Ολυμπιακός ο οποίος στον αγώνα με τον Απόλλωνα Πατρών έδωσε το 49% του χρόνου σε γηγενείς παίκτες εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό του οποίου οι Ελληνες κατέγραψαν το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής με μόλις 29.5%. 

Συνολικά, οι ομάδες έδωσαν στους Ελληνες παίκτες το 33% του χρόνου, αυτοί ανέλαβαν το 32% των προσπαθειών και πρόσφεραν το 30% των πόντων. Προσφέροντας τα 105 από τα 200 συνολικά λεπτά σε Ελληνες παίκτες, ο Ιωνικός ήταν η ομάδα που εμπιστεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλη το ντόπιο στοιχείο και σε ποσοστό 52% μαζί με τους Απόλλωνα Πατρών (46%), Κολοσσό Ρόδου (44.5%). Τον Παναθηναϊκό στις τελευταίες θέσεις συντρόφευσαν οι Καρδίτσα (30%), ΠΑΟΚ (31%) και ΑΕΚ (31.5%).

Οι Ελληνες παίκτες του Αρη πήραν το 34.5% του χρόνου στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και το ποσοστό θα ήταν υψηλότερο αν δεν προέκυπτε η σημαντική απουσία του Βασίλη Καββαδά του οποίου ο χρόνος συμμετοχής κυμαίνεται από 20 έως 25 αγωνιστικά λεπτά. Βέβαια ο Αρης αγωνίζεται και με πέντε ξένους. Αντιθέτως, πήρε χρόνο ο νεαρός Φίλλιος ο οποίος – στο αρχικό πλάνο – δεν προβλεπόταν να έχει τέτοιο ρόλο αλλά με την ανταπόκρισή του στην αγωνιστική ευθύνη του έδειξε ότι τον αξίζει. Η ουσία είναι ότι ανεξαρτήτως των κανονισμών και των όποιων δυνατοτήτων μπορεί να προσφέρουν, ο ρόλος, ο χρόνος συμμετοχής και ο βαθμός επίδρασης των Ελλήνων παικτών στις ομάδες πρωτίστως εξαρτάται από τις σκέψεις του προπονητή. Η εμπιστοσύνη του τελευταίου είναι απαραίτητη, το ίδιο ισχύει όμως και για την ευθύνη του Ελληνα παίκτη ο οποίος θα πρέπει να βρει τρόπο επιστροφής στο προσκήνιο και να φροντίσει να κερδίσει τη θέση που έχασε…

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.