Ιμπραΐμοβιτς: Η διατροφή και η προπόνηση που τον κρατά σε φόρμα

Παναγιώτα Χαλκιά15 Φεβρουαρίου 2022

Διανύει το 40ο έτος της ηλικίας του και μοιάζει με μια ασταμάτητη μηχανή των γκολ. Ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς σαν το παλιό καλό κρασί, όσο μεγαλώνει τόσο βελτιώνεται.

Ο Σουηδός επιθετικός έχει βρει δίχτυα οχτώ φορές τη φετινή αγωνιστική περίοδο και έχει μοιράσει δύο ασίστ σε 19 συμμετοχές. Αγωνίζεται κατά μέσο όρο 56 λεπτά, μετρά επτά καθαρά 90λεπτα και δείχνει ότι δύσκολα άλλος παίκτης μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του.

Εξάλλου, όπως είπε και ο ίδιος δεν σκέφτεται να σταματήσει και έβαλε στόχο να παίξει και κόντρα στο γιο του Ντάνιελ Μαλντίνι γελώντας. «Έχω αγωνισθεί μαζί με τον πατέρα του, τον θρυλικό Πάολο Μαλντίνι, ενώ τώρα έχω την ευκαιρία να παίξω και κόντρα στο γιο του, Ντάνιελ. Γιατί να μην παίξω και εναντίον του γιου του Ντάνιελ;».


Γκολ σε 80 αντιπάλους

Η εκτελεστική του δεινότητα είναι αξιοζήλευτη. Από το 1999 έως και σήμερα βρίσκει δίχτυα κάθε χρόνο και έχει κατορθώσει να σκοράρει απέναντι σε 80 διαφορετικές ομάδες. Έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο. Το είχε κατορθώσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο στις 30 Δεκεμβρίου απέναντι στην Μπέρνλι.

Πώς γίνεται, όμως, ένας παίκτης στην ηλικία του να βρίσκεται σε τόση καλή φυσική κατάσταση και να κάνει τους νεότερους να τον ζηλεύουν; Η απάντηση βρίσκεται στην καθημερινότητα του. Η αυστηρή τήρηση του προγράμματος γυμναστικής σε συνδυασμό με τη διατροφή είναι αυτά που του επιτρέπουν να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση παρά την ηλικία του.

Ταε κβο ντο, όχι γυμναστήριο

Είναι λίγο παράδοξο αλλά ο Ζλάταν δεν ξοδεύει χρόνο στο γυμναστήριο και δεν ακολουθεί σκληρό πρόγραμμα προπόνησης. Προτιμά να διατηρεί τη φυσική του κατάσταση κάνοντας ταε κβο ντο.

Θεωρεί ότι οι πολεμικές τέχνες ωφελούν περισσότερο την ελαστικότητα των μυών και είναι πιο κατάλληλες για τη σωματική του διάπλαση. Για αυτό δεν φέρνει καμία αντίρρηση στις οδηγίες του Nilson Damacena και αντέχει τις επίπονες ασκήσεις δύναμης που του επιβάλλει.

Ο Σουηδός επιθετικός ακολουθεί και πρόγραμμα που ταιριάζει σε σπρίντερ ώστε να αυξήσει τους μύες του και να χάσει λίπος. Τρέξιμο, ανέβασμα σκαλοπατιών, σχοινάκι, ποδηλασία, κολύμπι, κωπηλασία, σπριντ, squats είναι μερικές από τις ασκήσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα του.

Η ρουτίνα προπόνησης του περιλαμβάνει:

Δευτέρα - Στήθος και πλάτη

Πιέσεις πάγκου

Αριθμός σετ – 4

Αριθμός επαναλήψεων – 10

Διάρκεια ανάπαυσης – 60 δευτερόλεπτα

Σκυμμένος σε σειρά

Αριθμός σετ – 4

Αριθμός επαναλήψεων – 10

Διάστημα ανάπαυσης – 60 δευτερόλεπτα

Αλτήρας Flye

Αριθμός σετ – 3

Αριθμός επαναλήψεων – 10

Διάστημα ανάπαυσης – 60 δευτερόλεπτα

Πλευρική έλξη βαρών

Αριθμός σετ – 3

Αριθμός επαναλήψεων – 10

Διάστημα ανάπαυσης – 60 δευτερόλεπτα

Πίεση σε ένα βραχίονα

Αριθμός σετ – 3

Αριθμός επαναλήψεων – 10 κάθε πλευρά

Διάρκεια ξεκούρασης -1 λεπτό

Πηδηματάκια

Αριθμός σετ – 3

Αριθμός επαναλήψεων – 10

Διάρκεια ανάπαυσης – 60 δευτερόλεπτα

Τρίτη

Πόδια και κοιλιακοί

Αριθμός επαναλήψεων – 10

Διάρκεια ανάπαυσης – 1 λεπτό

squats

Αριθμός σετ – 4

Ρουμανική άρση θανάτου

Αριθμός σετ – 3

Επιμήκυνση ποδιού

Αριθμός σετ – 3

Κοιλιακοί

Αριθμός σετ – 3

Σανίδα

Αριθμός σετ -3

Τετάρτη

Δικέφαλοι και Τρικέφαλοι

Αριθμός επαναλήψεων -10

Διάστημα ανάπαυσης – 60 δευτερόλεπτα

Αριθμός σετ – 4

Πέμπτη

Ώμοι και μπράτσα

Αριθμός σετ – 4

Αριθμός επαναλήψεων – 10

Διάρκεια ανάπαυσης – 60 δευτερόλεπτα

Παρασκευή

Ασκήσεις για ολόκληρο το σώμα

Πτυσσόμενο Wide Lat

Καθίσματα

Πλευρική ανύψωση

Αλτήρας Flye

Στρατιωτικά push-ups

Focus στη λεπτομέρεια της ζυγαριάς

Είναι σχολαστικός όχι μόνο με το είδος του φαγητού που τρώει αλλά και με την ποσότητα που καταναλώνει. Κάθε γεύμα είναι ζυγισμένο με απόλυτη ακρίβεια πριν καταλήξει στο στόμα του. Του αρέσει να διατηρεί το βάρος του μεταξύ 92 και 94 κιλών.

Τα λευκά κρέατα, το breasola (είναι αποξηραμένο στον αέρα, αλατισμένο βόειο κρέας που έχει ωριμάσει δύο ή τρεις μήνες έως ότου γίνει σκληρό και γίνεται σκούρο κόκκινο, σχεδόν μοβ χρώμα) και τα φρέσκα λαχανικά είναι τρόφιμα που επιλέγει. Τα κατεψυγμένα, το παγωτό και τα ιταλικά ζυμαρικά αποτελούν ταμπού στη διατροφή του.

Μπορεί το πρόγραμμα του να απαιτεί πολλούς υδατάνθρακες αλλά προτιμά αυτούς να τους βρίσκει από τα δημητριακά και όχι στα ζυμαρικά, που είναι πιο δημοφιλής επιλογή για τους ποδοσφαιριστές. Καταναλώνει, επίσης, οχτώ αμύγδαλα την ημέρα γιατί είναι πλούσια σε μαγνήσιο και καλά λιπαρά.

Αυτό το πρόγραμμα ανάγεται στην πρώτη του θητεία στο ιταλικό πρωτάθλημα, όπου Ιταλοί διαιτολόγοι του το είχαν ετοιμάσει και έμαθε να το ακολουθεί πιστά. Ωστόσο, επειδή είναι αρκετά προσεγμένο και εστιάζει στη λεπτομέρεια, έχει γίνει ο λόγος αντιπαράθεσης με τους σεφ αρκετών ομάδων στις οποίες αγωνίστηκε.

Για παράδειγμα, στο Παρίσι είχαν αναγκάσει δυο μάγειρες σε απόλυση καθώς διαπληκτιζόταν καθημερινά μαζί τους γιατί δεν του ετοίμαζαν το σωστό φαγητό. Μάλιστα, τον έναν τον ανάγκαζε να πηγαίνει στη τοπική αγορά για να αγοράζει φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.