Ημερίδα ΠΣΑΤ για τα 100 χρόνια της ΕΠΣΜ και την καταπολέμηση της αθλητικής βίας

Metrosport Team27 Μαρτίου 2024



Η Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, ο Π.Σ.Α.Τ. και η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ συνδιοργάνωσαν την ημερίδα στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της ΕΣΗΕΜΘ με θέμα: «Η 100χρονη παρουσία της ΕΠΣ Μακεδονίας στα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου» στο πλαίσιο εκδηλώσεων, στη μνήμη του αείμνηστου δημοσιογράφου Σταύρου Ρεπανά όπου είναι αφιερωμένος ο 53ος Τελικός αγώνας Κυπέλλου Ερασιτεχνικών Ομάδων της ΕΠΣΜ μεταξύ του Ποσειδώνα Μηχανιώνας και της ΑΕ Ευόσμου και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΣ Μακεδονίας.

Την παρουσίαση έκανε ο δημοσιογράφος της Μέτροσπορτ ο Δημήτρης Κανελλάκης, ο οποίος τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση: «Η ΕΠΣ Μακεδονίας είναι το υγιές κύτταρο του ποδοσφαίρου. Το 1983 ξεκίνησα να μαθαίνω το αθλητικό ρεπορτάζ από τα παιχνίδια της ΕΠΣΜ». Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος αναφέρθηκε στον Σταύρο Ρεπανά, ότι άφησε το αποτύπωμα του γιατί αγκάλιασε όλον τον αθλητισμό. Ο Αγγελος Μοσχούλας όπως τόνισε μέχρι το 1981 ήταν τρεις οι μόνιμοι αθλητικοί συντάκτες στην εφημερίδα και μετά γίναμε επτά λόγω του ανταγωνισμού. Οι κινήσεις του Σταύρου Ρεπανά ήταν  να δώσει την εμπιστοσύνη του αλλά εμείς να το εκτιμήσουμε. Μας τίμησε ο Σταύρος Ρεπανάς, τον τιμήσαμε και συνεχίζουμε να τον τιμούμε». Αναφορά έγινε και για το πλεονέκτημα που είχε η εφημερίδα τότε καθώς έκλεινε στις 6 το πρωί και τα θέματα δημοσιευόταν την ίδια μέρα.

Λυσαρίδης: «Τρεις οι σταθμοί των 100 χρόνων»

Ο Γεώργιος Λυσαρίδης, πρώην Πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, πρώην Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης: μίλησε για την ίδρυση της ΕΠΣ Μακεδονίας και τη διαχρονική συμβολή της στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Χώρισε τα 100 χρόνια τρεις σταθμούς. Ο πρώτος από
την ίδρυση της ΕΠΣΜ μέχρι το 1959: Ο δεύτερος το 1959 που καθιερώθηκε το πανελλήνιο εθνικό Πρωτάθλημα και τρίτος σταθμός το 1979 που νομοθετήθηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το 1919 η Θεσσαλονίκη γνωρίζει το ποδόσφαιρο από ξένους στρατιώτες και από νέους Έλληνες που σπούδαζαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ή από ξένους που ήταν στη Θεσσαλονίκη. Το 1959 με τη διοργάνωση του πρώτου πανελλήνιου πρωταθλήματος τα ηνία παίρνει η ΕΠΟ. Φεύγουν οι μεγάλες και ισχυρές ομάδες. Ομως η ΕΠΣΜ με τους εκπροσώπους της στην ΕΠΟ παίζει σημαντικό ρόλο πράγματα. Τουρασής, Ανδρεάδης, Κοψιδάς προσέφεραν πάρα πολλά. Τον Ιανουάριο του 1979 νομοθετείται άναρχα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πλέον η ΕΠΣΜ με έμπνευση και όραμα προσανατολίζεται στην καλλιέργεια του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Εγκαθιδρύει τον θεσμό των παιδικών πρωταθλημάτων. Προέχει η προστασία της υγείας των ποδοσφαιριστών και πρωτόγνωρη πρωτοβουλία ήταν η παρουσία των γιατρών στα γήπεδα. Ξεκινάει το αθλητικό κέντρο στη Μίκρα πράγματα πρωτόγνωρα για την εποχή που έγιναν πρότυπο για τις άλλες Ενώσεις αλλά και για την ίδια την ΕΠΟ. Αν δεν υπήρχαν τα παιδικά Πρωταθλήματα και οι μικτές ομάδες θα αναδεικνύονταν ο Δέλλας, ο Βασίλης Λάκης, ο Κατεριανάκης και ο Χαριστέας; οι οποίοι ήταν τέσσερις ποδοσφαιριστές από αυτούς που πήραν μέρος το 2004 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ».

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Μάστορας αναφερόμενος στον Σταύρο Ρεπανά, επισήμανε: «Μας δίδαξε αρχές, ήθος και μας έκανε κανονικούς δημοσιογράφους. Θα πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε το εργαστήρι της ΕΠΣΜ που παράγει πολιτισμό, αθλητισμό και τους μελλοντικούς ποδοσφαιριστές».

 Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου είπε ότι ο Σταύρος Ρεπανάς ήταν ένας δάσκαλος που δεν πρόβαλε μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και η Κούλα Γιαννακίδου ότι το κεφάλι του ήταν μια κινούμενη βιβλιοθήκη».





Καμπανός: «Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και όχι υποκουλτούρα»

Ο Περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αριστείδης Καμπανός μίλησε για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας για άρρωστη κατάσταση όπου νεαρά παιδιά σε αλλοφροσύνη κατάσταση φωνάζουν διάφορα συνθήματα. Ακόμη είπε: «Εχουν γίνει σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της μολυσματικής ασθένειας που λέγεται οπαδική βία. Η Πολιτεία ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις. Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και όχι υποκουλτούρα. Φτάνει ως εδώ». Ακόμη αναφέρθηκε σε συντονισμένη προσπάθεια για επιστροφή των οικογενειών στα γήπεδα, όπου ο κάθε πολίτης θα νιώθει ασφαλής και για αυτό επιβάλλονται κυρώσεις».


Μεταξάς: «Οι τοπ παίκτες πέρασαν από τις μικτές»

Ο Θωμάς Μεταξάς, καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. του ΑΠΘ μίλησε στην ημερίδα για την ανάδειξη και εξέλιξη των νέων στο ελληνικό ποδόσφαιρο ενώ για τις μεικτές της ΕΠΣΜ όπου ήταν για 15 χρόνια τόνισε: «Δεν χάσαμε κανένα ποδοσφαιριστή. Κανένας που δεν πέρασε από τις μικτές, δεν αναδείχθηκε ως τοπ. Από κει και πέρα αυτό που λαμβάναμε υπόψη μας ήταν οι χαρακτήρες. Στεκόμασταν πάντα στον σεβασμό του αντιπάλου και να δημιουργήσουμε παίκτες μέσα από μια παιδαγωγική προσέγγιση. Εστιάζαμε στην μάθηση και στην προσπάθεια και μέσα από αυτή θα έρθει το αποτέλεσμα».


Δημητριάδης: «Αφησαν μεγάλο έργο οι προκάτοχοι μας»

Ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ, Σάββας Δημητριάδης σημείωσε στην τοποθέτησή του σχετικά με τα 100 χρόνια της ΕΠΣΜ: « Η Ενωση κλείνει 100 χρόνια ζωής και είναι μεγάλη τιμή που πήραμε στις πλάτες μας ένα μεγάλο έργο που άφησαν οι προκάτοχοι μας και προσπαθούμε με υπομονή και επιμονή να το συνεχίσουμε. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι το αληθινό ποδόσφαιρο. Είναι το μόνο υγιές κομμάτι του ποδοσφαίρου. Ο τελικός είναι αφιερωμένος στον αείμνηστο Σταύρο Ρεπανά. Σήμερα ξεκινάμε τις δράσεις μας για τα 100 χρόνια. Αρχικά με τον τελικό Κυπέλλου και στη συνέχεια τον Απρίλιο θα φιλοξενήσουμε το final 4 του Ποδοσφαίρου Σάλας και στις 11 Μαΐου θα γίνει η μεγάλη εκδήλωση στο Βελλίδιο με εκδήλωση και βίντεο με ανθρώπους που υπηρέτησαν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Επίσης, θα διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ ποδοσφαίρου με παιδιά 11-12 ετών στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν τον Ιούνιο με πανελλήνιο τουρνουά σε διάφορα γήπεδα του Νομού μας, όπου θα συμμετάσχουν γύρω στις 60 ομάδες. Μετά τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί ένα διεθνές τουρνουά με μεγάλες ομάδες του εξωτερικού, με τμήματα μικρών ηλικιών 11-12 ετών. Οι εκδηλώσεις μας είναι γύρω από το παιδί, άλλωστε 880 τμήματα υποδομών παίζουν ποδόσφαιρο σε διάφορα γήπεδα κάθε σαββατοκύριακο».

Βοϊτσίδης για τον Ρεπανά: «Αποτέλεσε πρότυπο»

Ο Γιάννης Βοϊτσίδης για τον Σταύρο Ρεπανά είπε: «Αποτέλεσε πρότυπο για δεκάδες δημοσιογράφους, ευγενέστατος αλλά και αυστηρός όποτε χρειαζόταν. Τίμησε τη δημοσιογραφία. Εδειχνε καθημερινά σεβασμό για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», ενώ για την μεταγραφή του Ρετζιά στον ΠΑΟΚ στις 6 το πρωί είπε: «Είχαμε το πλεονέκτημα ότι η εφημερίδα έκλεινε στις 6 το πρωί και δημοσιευόταν τα θέματα την ίδια μέρα».














Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.