Ιδιωτικά κεφάλαια και ποδόσφαιρο: αποθεματικό πάνω από 3 τρις ευρώ

Metrosport Team12 Μαρτίου 2022

Tα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια είναι έτοιμα να επιστρέψουν στο κυνήγι διαπραγμάτευσης σε ιδιωτικές και δημόσιες αγορές.

Η «Παγκόσμια Έκθεση Ιδιωτικών Μετοχών 2022», μια ετήσια έκθεση που εκπονείται από την Bain & Company, υπογραμμίζει ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν διαθέσιμη ρευστότητα για 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια (3,1 τρισεκατομμύρια ευρώ περίπου).

Πρόκειται για ένα ποσό ρεκόρ, από 3,1 τρις το 2020 και 2,5 τρις το 2019, που υπαγορεύεται από το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών γι΄ αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των πόρων αποθηκεύεται στα μεγάλα κεφάλαια των μεγάλων διαχειριστών που έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μερίδιο της συλλογής τους τελευταίους μήνες.

Αυτή η συγκέντρωση κεφαλαίων οδηγεί σε αύξηση του μέσου μεγέθους των συναλλαγών που συνάπτονται από ιδιωτικά κεφάλαια και σε μείωση της χρήσης των επενδυτικών κοινοπραξιών.

Για πρώτη φορά, το 2021 το μέσο μέγεθος των συναλλαγών ξεπέρασε το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με αύξηση 57% σε σύγκριση με το 2020. Το παγκόσμιο ποσό των συμφωνιών επίσης αυξάνεται, φθάνοντας τα 1,1 τρις το 2021.

Πόροι - αυτοί που διατίθενται σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια - που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παρουσία των κεφαλαίων στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Με την έκτακτη ανάγκη του κορωνοϊού να βοηθά μόνο στην επιτάχυνση της τάσης, ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχει ήδη υποδεχτεί «παίκτες» από αυτόν τον κόσμο. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος, για παράδειγμα, τη μάξι-λειτουργία της ισπανικής Liga με την CVC για την εισφορά σχεδόν 2 δισ. ευρώ στους συλλόγους.

Η Serie A φαινόταν έτοιμη για την είσοδο της κοινοπραξίας CVC-Advent-Fsi, πριν αυτή καταρρεύσει μετά τις προσφορές από το DAZN και το Sky για τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ η γαλλική Ligue 1 και η γερμανική Bundesliga - τέσσερα από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα - είχαν συμμετάσχει σε συνεντεύξεις κι έρευνες που συνδέονται με κορυφαίους παράγοντες του κλάδου.

Όλα αυτά χωρίς να ξεχνάμε τους συλλόγους, με τοπικά παραδείγματα που κυμαίνονται από το ταμείο Elliott έως την Μίλαν - που συνεχίζει την πορεία της για αναδιοργάνωση της εταιρείας - μέχρι το fund Oaktree, το οποίο τον περασμένο Μάιο εγγυήθηκε στην Ίντερ ένα δάνειο 275 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Great Horizon, της θυγατρικής της Suning μέσω της οποίας ο κινεζικός όμιλος κατέχει την πλειοψηφία του συλλόγου με το 68,55% των μετοχών.

Ακόμη και η Αταλάντα, η οποία αν δεν έχει όντως αποδεχτεί ένα fund στη μετοχική της δομή, έχει υπογράψει συμφωνία με τον Στίβεν Παλιούκα, συνιδιοκτήτη των Μπόστον Σέλτικς στο NBA και πρόεδρο της Bain Capital, που ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη της Έκθεσης «Global Private Equity 2022».

πηγή: naftemporiki

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.