Η «υπερκούπωση» που αρμόζει στον Ζινεντίν Ζιντάν

Metrosport Team18 Ιουλίου 2020

Επιμέλεια: Γιώργος Τσαρουχάς

Η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με 2-1 της Βιγιαρεάλ και επέστρεψε με κάθε επισημότητα στην κορυφή του ισπανικού ποδοσφαίρου. Είναι η 34η φορά, στην ένδοξη ιστορία της Βασίλισσας, όπου η κούπα καταλήγει σε Μαδριλένικα χέρια και η δεύτερη με τον Γάλλο θρύλο στην άκρη του πάγκου της. Ο 48χρονος, πλέον, Ζινεντίν Γιαζίντ Ζιντάν φαίνεται πως δεν.. βαριέται να γιγαντώνει το μεγαλείο του και φροντίζει να γίνουμε μάρτυρες μίας νέας δικής του ποδοσφαιρικής εποποιίας, αυτή τη φορά εκτός των αγωνιστικών ορίων! Απολαυστικός, μοναδικός, ιδιοφυής ή με δύο λέξεις: Ζινεντίν Ζιντάν

Πάνε 4 χρόνια από την μέρα που ο προβληματισμένος Φλορεντίνο Πέρεθ έψαχνε απεγνωσμένα τον άνθρωπο που θα μετατρέψει ξανά την «βασίλισσα» σε ομάδα φόβητρο, σπάζοντας την τότε κυριαρχία του Μέσι και της Μπαρτσελόνα. Η Ρεάλ, ναι ακόμα και η Ρεάλ, περνούσε μια πρωτοφανής κρίση και αφού οι Αντσελότι και Ράφα Μπενίτεθ έφυγαν νύχτα από την Μαδρίτη, ένας άλλος ήρθε για να φέρει τον ήλιο μέσα στο καταχείμωνο. Ο λόγος για τον πιο πιστό «ιππότη» της Βασίλισσας και τον μετέπειτα ευεργέτη της, Ζιζού, που δεν ξεκίνησε με υποσχέσεις, ούτε καν με τις κατάλληλες προδιαγραφές αλλά έμελε να γίνει ο κορυφαίος προπονητής στην σύγχρονη ιστορία των “Λος Μπλάνκος”! Γενάρης του 2016, λοιπόν, και ο Ζιντάν ξαναπατάει το χορτάρι του Σαντιάγκο Μπερναμπέου περίπου 11 χρόνια μετά την απόσυρση του. 

Η.. μαγκιά του Γάλλου 

Στο πρώτο του ματς ως προπονητής της πρώτης ομάδας ρίχνει μια ξεγυρισμένη «5άρα» στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και δεν χρειάστηκε να περάσει ούτε μήνας για να μας αποδείξει ότι το χει! Το΄ χει και αυτό για την ακρίβεια. Του ήταν τόσο εύκολο όσο εκείνο το σουτ στον αείμνηστο τελικό κόντρα στην Λεβερκούζεν, όπως εκείνη η μοναδική παράσταση του στον τελικό του Μουντιάλ το 1998 ή η αξέχαστη ντρίπλα του πάνω στον Έντγκαρ Ντάβιτς. Μοναδικός στο είδος του εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, κατάφερε από τη πρώτη στιγμή να προσδώσει στην ομάδα του την ταυτότητα του νικητή, την πεποίθηση του ακατόρθωτου και την σημασία του πρωταθλητισμού. Όχι ότι όλα αυτά ήταν στοιχεία που έλειπαν από την ομάδα της Μαδρίτης, ίσα ίσα ήταν τόσα πολλά που αποτελούσαν μία δύσκολη δοκιμασία για τον οποιονδήποτε και εκεί ακριβώς είναι που αναδεικνύεται η δουλειά, η “μαγκιά” αν θέλετε του Γάλλου. Γιατί ο Ζιζού δεν είναι «οποιοσδήποτε», είναι, κατά πολλούς, το καλύτερο «5άρι» που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα, ένας μάγος μίας άλλης εποχής. Όσοι τον ζήσανε, ξέρουν και όσοι όχι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να τον μάθουν. 

Η νέα version της Ρεάλ Μαδρίτης αρέσει και είναι έργο Ζιντάν


Τώρα που, βάσει της στατιστικής, σηκώνει ένα τρόπαιο ανά 19 παιχνίδια ως προπονητής της Ρεάλ και υπάρχουν κάποιοι που μέχρι και σήμερα αμφισβητούν ή δεν αποδέχονται το μεγαλείο του. Τα κατάφερε και χωρίς τον Κριστιάνο, το κατόρθωσε ακόμα και μετά την περσινή καταστροφική χρονιά της ομάδας του. Έφτιαξε, μέσα σε λίγους μήνες, ένα σύνολο που αντιδρά ως οικογένεια στον αγωνιστικό χώρο. Κανείς δεν βάζει το “εγώ” πάνω από το “εμείς” σε μία ομάδα που παραδοσιακά τρεφόταν από τον ποδοσφαιρικό της εγωισμό. Βρήκε τους σωστούς συμμάχους για να αναζοπυρώσει το μέταλλο της ομάδας, σε μία περίοδο που είχε μείνει με έναν (αλλά τι έναν) μοναδικό ηγέτη. Ο Σέρχιο Ράμος «μίλησε» στην πιο κρίσιμη φάση, πήρε την «Βασίλισσα» από το χέρι και της φόρεσε ξανά το στέμμα που τόσο πολύ της έλειπε. 10 γκολ και 1 ασίστ σε 34 φετινές του εμφανίσεις στην La Liga και αν κάποιος δεν ασχολείται με το σπορ, δύσκολα θα πιστέψει ότι πρόκειται για αμυντικό. Από την άλλη ο συμπατριώτης του Ζιζού, Καρίμ Μπεντζεμά, που εδώ και 8 χρόνια ζούσε στην σκιά του Ρονάλντο, μέχρι που ήρθε η ώρα να τον.. ξεπεράσει! 22 τέρματα και 8 ασίστ για τον άνθρωπο που δεν πρόδωσε ποτέ τους Μαδριλένους και γράφει μαζί τους τις πιο χρυσές σελίδες του ποδοσφαιρικού του ταξιδιού. Του(ς) βγάζεις το καπέλο…  

Ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό...

Με το φετινό πρωτάθλημα στην La Liga ο σπουδαίος Ζιντάν έφτασε τα 11 κερδισμένα τρόπαια με τη Ρεάλ σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών. Κατά μέσο όρο 1 τρόπαιο κάθε 19 ματς, 2 τη χρονιά, 4 κύπελλα κάθε 96 εβδομάδες και οι λάτρεις της στατιστικής σκίζουν τα πτυχία τους. Με τους Madridistas έχει κερδίσει – κυριολεκτικά – τα πάντα! 3 Champions League και μάλιστα στη σειρά (κάτι που δεν έχει πετύχει κανένας άλλος προπονητής στην ιστορία του θεσμού), 2 πρωταθλήματα Ισπανίας, 2 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων και 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης. Κουραστήκαμε και μόνο που τα γράψαμε. Χάρη σε αυτό το εκπληκτικό ντεμαράζ του έχει πετύχει αυτό που μέχρι πριν λίγα χρόνια έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 

Ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό, που στα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας δεν πρόλαβε να δει τόσα τρόπαια μαζεμένα. Θυμίζουμε ότι σε συλλογικό επίπεδο ο θρυλικός Ζιζού του ευρωπαΐκου ποδοσφαίρου πρόλαβε να γιορτάσει 9 κύπελλα με Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους, αντίστοιχα, δύο λιγότερα δηλαδή από αυτά που ήδη έχει πανηγυρίσει ως προπονητής! Μυθικό επίτευγμα που αρμόζει 100% στην τεράστια προσωπικότητα του. 

Κυνηγάει τον Munoz


Επιπλέον, τα ρεκόρ για τον Ζιντάν δεν σταματάνε εκεί. Πλέον, μπορεί με κάθε σιγουριά να αυτοαποκαλείται ως ο κορυφαίος προπονητής της σύγχρονης ιστορίας των «Λος Μπλάνκος», αφού για να βρούμε κάποιον που ξεπερνά τα τωρινά του επιτεύγματα χρειάστηκε να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω, όταν και ο legend Miguel Munoz έφευγε με 14 τρόπαια στη συλλογή του μετά από 15 χρόνια και 595 ματς θητείας στον πάγκο της μεγάλης Βασίλισσας. Στο σήμερα, ο Ζινεντίν Ζιντάν μετράει ήδη 11 έπειτα από 209 ματς και 4 χρόνια στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου και εύλογα αναρωτιόμαστε τι (παραπάνω) θα μπορέσει να κάνει. 

Πάντως, αν συνεχίσει έτσι, θα του πάρει μόλις 2 χρόνια για να ξεπεράσει και τον Munoz και να στρογγυλοκαθίσει στο «θρόνο» των κορυφαίων. Ο άνθρωπος που ο,τι ακουμπάει το μετατρέπει σε χρυσό. Ένας ζωντανός θρύλος και συλλέκτης τροπαίων που δεν σταματάει να ζητωκραυγάζει «Hala Madrid!», αυτός είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν!      

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.