Η Βρετανία αντιμέτωπη με επισιτιστική κρίση!

Αλέξανδρος Τσίγγος01 Ιανουαρίου 2021

Η Lufthansa πραγματοποιεί αερομεταφορά λαχανικών και φρούτων στην Βρετανία λόγω κλειστών συνόρων εξ αιτίας του νέου στελέχους του Covid και φόβων για έλλειψη τροφίμων.

Η Φρανκφούρτη έχει καταστεί εδώ και χρόνια σε σημαντικό κόμβο διανομής τροφίμων με πελάτες παραγωγούς από την Νότια Ευρώπη και τις Κάτω Χώρες.

Η Γερμανία έχει καταστεί το κέντρο διανομής προϊόντων και όποιος ελέγχει τους συγκοινωνιακούς εμπορικούς κόμβους, ελέγχει και την αγορά της Ευρώπης.

Δε θα μπορούσε η τεράστια αγροτική παραγωγή της Ελλάδας να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση των lockdowns;

Όχι, όσο οι Ελληνικές κυβερνήσεις είναι υποτελείς και όσο οι Ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, είναι εξαρτημένες από τις Γερμανικές χρηματοδοτήσεις.

Για να κατανοούμε του τι θα πει να είσαι υποτελής και γιατί δε μπορεί η οικονομία μας να πάρει εμπρός. Ποιος την κρατά με την πλάτη στο έδαφος και ποιος έχει την μπακέτα στο χέρι για να ορίζει τι θα γίνει και πως θα γίνει!

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία θα πετάξει 80 μετρικούς τόνους τροφίμων στο αεροδρόμιο Ντόνκαστερ-Σέφιλντ στη βόρεια Αγγλία χρησιμοποιώντας ένα φορτηγό Boeing Co. 777F, από την Φρανκφούρτη.

Όσο είναι κλειστά τα λιμάνια στην Μάγχη λόγω του νέου στελέχους του Κορωναϊού, η Βρετανία έχει τεθεί σε ομηρία όσον αφορά τις ανάγκες της σε εφοδιασμό τροφίμων.

Ο επικεφαλής της Βρετανικής Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, Ίαν Ράιτ, δήλωσε στο Bloomberg TV νωρίτερα ότι εάν δεν επιλυθεί η κρίση στα λιμάνια, θα υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων που προέρχονται από το εξωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως εσπεριδοειδή, κηπευτικά και λαχανικά.

Η Sainsbury προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι το χάος στο Ντόβερ μπορεί να οδηγήσει σε κενά στα ράφια του για αντικείμενα όπως μαρούλι, άλλα φύλλα σαλάτας, κουνουπίδια και μπρόκολο, καθώς και φρούτα. Ο Tesco , ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής της Βρετανίας, προέτρεψε τους πελάτες να μην πανικοβληθούν, λέγοντας ότι είχε καλά επίπεδα αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που προέρχονται από τη Γαλλία.

Η βρετανική κοινοπραξία λιανικής εκτιμά ότι περίπου το 40% των εισαγωγών σούπερ μάρκετ τροφίμων προέρχεται από το Ντόβερ, με υψηλότερο ποσοστό για φρέσκα προϊόντα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.