«Αποκαλυπτική» Νοτοπούλου για Νέα Τούμπα, Αυγενάκη και ΕΕΑ

Δημήτρης Καλαϊτζής25 Φεβρουαρίου 2020

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, άνοιξε τα χαρτιά της στο metrosport.gr και μίλησε για την τροπολογία που πέρασε η ΝΔ στη Βουλή για την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης, αναφέρθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, την κατάσταση στον ΟΑΣΘ, στο κυκλοφοριακό της πόλης, αλλά και για τα όσα ακούγονται περί αλλαγής ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ τα έκανε μπάχαλο και στο ποδόσφαιρο»

Αρχικά, η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στις καταγγελίες του Ολυμπιακού για πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης, την εισήγηση της ΕΕΑ που πρότεινε υποβιβασμό στις δυο ομάδες, αλλά και την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση:

«Πρόκειται για μια οριακή απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού σε μια περίοδο μεγάλης έντασης και βίας στους αθλητικούς χώρους, η οποία δίχασε και τραυμάτισε ακόμη περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η τροπολογία που φέρανε είναι μια τροπολογία παρωδία.

Διορθώνουν ένα λάθος με ένα άλλο λάθος. Η τροπολογία αυτή καθιστά κατάφωρη παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου και αλλαγή των κανόνων του πρωταθλήματος εν μέσω διεξαγωγής του. Γι αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Η ΝΔ τα έχει κάνει μπάχαλο και στο χώρο του ποδοσφαίρου».

«Ο Αυγενάκης δεν λειτουργεί αυτόνομα»

Στη συνέχεια, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε για τη στάση που κράτησε ο Λευτέρης Αυγενάκης:

«Η παρεμβατική στάση του κ. Αυγενάκη ήταν καθοριστική σε αυτό το κλίμα διχασμού. Η αντικατάσταση μελών της Επιτροπής εν μέσω της διαδικασίας γεννά αμφιβολίες και υποψίες. Ας απαντήσει επιτέλους ο κ. Αυγενάκης. Ήταν δυνατόν να αλλάξει η δομή της ΕΕΑ όταν το πρωτάθλημα βρισκόταν σε εξέλιξη; Ναι ή όχι;

Τι έκανε ο κ. Αυγενάκης από τις 8 Ιουλίου μέχρι σήμερα για να εφαρμόσει το νόμο για την ΕΕΑ;

Ο «Νόμος Βασιλειάδη» (4603/19) ορίζει στις διατάξεις του περί της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και συγκεκριμένα στο Άρθρο 4 (παρ.2) ότι «τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Α., τακτικά και αναπληρωματικά, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 32 του Κανονισμού της Βουλής».

Ο κ. Αυγενάκης, προκειμένου να αποφύγει τη δημόσια συζήτηση για τις επιλογές του, επέλεξε να μην εφαρμόσει το ισχύον νομικό πλαίσιο που διασφάλιζε τη διαφάνεια και δεν έθεσε την αλλαγή της σύνθεσής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παραπλάνησε την Βουλή δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει την θητεία της και στην συνέχεια προχώρησε σε αντικατάσταση των μελών της.

Ποια ήταν η σκοπιμότητα της παράκαμψης του Νόμου; Ποια ήταν η σκοπιμότητα της αντικατάστασης των μελών της ΕΕΑ χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής;

Ας μην γελιόμαστε όμως. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού δεν ενεργεί αυτόνομα. Πίσω από τις αποφάσεις και τους χειρισμούς αυτούς, βρίσκεται το «Επιτελικό Κράτος» του κ. Μητσοτάκη.

Η διαπλοκή της ΝΔ με συμφέροντα Μιντιακά, με συμφέροντα ολιγαρχών και άλλα. Αυτή η διαπλοκή που έφερε την ΝΔ στην εξουσία».

Φυσικά, η κ. Νοτοπούλου δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην κατασκευή της Νέας Τούμπας: 

«Την προηγούμενη τετραετία εργαστήκαμε σκληρά στην κατεύθυνση αυτή. Είχαμε υποσχεθεί στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, στους φιλάθλους της ομάδας και κρατήσαμε την υπόσχεσή μας ότι το έργο αυτό θα προχωρήσει και έτσι έγινε σε ότι μας αφορά. Και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα αν αναλογιστεί κανείς ότι η σύνταξη ενός ειδικού χωρικού σχεδίου είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα.

Να σας θυμίσω, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, είχαν ολοκληρώσει τον απαραίτητο έλεγχο μέσα σε δυο μόλις μήνες.

Η προ έγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου έγινε τον περασμένο Ιούλιο και αποτελεί σταθμό για την κατασκευή του νέου γηπέδου.

Πιστεύουμε σε αυτό το έργο και θέλουμε να το δούμε να ολοκληρώνεται. Πρόκειται για ένα έργο που θα αναζωογονήσει την ευρύτερη περιοχή της Τούμπας αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Εμείς, ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραδώσαμε στην ΝΔ το έργο σε αυτό το στάδιο, για τα επόμενα βήματα και για το αν έχει προχωρήσει το έργο τους τελευταίους 8 μήνες μάλλον θα πρέπει να ρωτήσετε εκείνους».

«Ο Ζέρβας έχει εμμονές με τον Μπουτάρη»

Θα ήθελα να μου αξιολογήσετε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα ως Δήμαρχο Θεσσαλονίκης:

«Εκτιμώ ότι ο Ζέρβας διέψευσε τις προσδοκίες όσων τις είχαν πολύ γρήγορα.

Ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε πολύ κακή αρχή αλλά και μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα εκτός από δεκάδες βασιλόπιτες. Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση από πριν. Είναι πιο βρώμικη ενώ 2500 ολοκαίνουριοι κάδοι βρίσκονται αναξιοποίητοι σε αποθήκη προφανώς για να δοθούν δωράκι στους ιδιώτες. 

Η διοίκηση του Δήμου δεν μπορεί να κατατρέχεται από εμμονές. Σταμάτησε την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, σταματά την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας για να την μετατρέψει σε τρύπα, αδιαφορεί για την πλατεία Διοικητηρίου. Πρωτοστατεί στο να σταματήσει το μετρό για να κερδίσει ο «εθνικός εργολάβος¨εις βάρος μια ολόκληρης πόλης. Και ξηλώνει τη Βυζαντινή πομπηία της Βενιζέλου αλλά ταυτόχρονα ετοιμάζει branding «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Ο κ. Ζέρβας δεν έχει όραμα για την πόλη μόνο εμμονές με τον Μπουτάρη. Κανένας σοβαρός σχεδιασμός για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πόλη : ασφάλεια, συγκοινωνία, καθαριότητα, στέγη. Εξωστρέφεια, κοινότητες…

Αρκείται στο να μετατρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνέντευξη τύπου της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η διοίκηση του κ. Ζέρβα είναι ένα παρακολούθημα της κυβέρνησης του Κ.Μητσοτάκη. Το ίδιο και με τον ΠΑΟΚ με ανακοινώσεις για να χαϊδέψει τα αυτιά ΠΑΟΚτσήδων όταν χειροκροτεί τον κ. Μητσοτάκη σε κάθε νομοθέτημα που φέρνει και στηρίζει συγκεκριμένη ολιγαρχία, όπως με το «ΕΠΕΝΔΥΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Εγώ έβγαινα φωτογραφίες συγχαίροντας τον Άδωνη;

Για να μη σχολιάσω τα προεκλογικά ψέμματα για μείωση των δημοτικών τελών στο 50% που τώρα ανακάλυψε!!! Ότι δεν είναι εφικτά. Με ψέμματα εύκολα κερδίζεις τις εκλογές, εξίσου εύκολα όμως πέφτουν οι μάσκες.

«Έγκλημα η διακοπή του έργου»

Ερωτηθείσα για το Μετρό Θεσσαλονίκης και τη στάση της κυβέρνησης, απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ την οποία επικροτεί και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό της Βενιζέλου αλλά και με την διακοπή των εργασιών στο υπόλοιπο έργο.

Το 2016, το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης είχε φτάσει σε ποσοστό ολοκλήρωσης 30%, ενώ το καλοκαίρι του 2019, όταν άλλαξε η διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ, είχε φτάσει σε ποσοστό ολοκλήρωσης 75. Και ενώ οι αλλαγές στο ΜΕΤΡΟ θεωρητικά αφορούν μόνο στο σταθμό Βενιζέλου, παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν σταματήσει οι εργασίες σε όλα τα εργοτάξια. Από τους 1200 και πλέον εργαζόμενους που απασχολούσε στο έργο η ανάδοχος εταιρεία ΑΚΤΩΡ, σήμερα απασχολεί λιγότερους από 100. 

Από το καλοκαίρι του 2019 που ουσιαστικά σταμάτησαν τα έργα μέχρι σήμερα έχουν περάσει οκτώ μήνες απραξίας. Σχετικά με το σταθμό της Βενιζέλου δεν υπάρχει μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης, ούτε και επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα εργασιών, ώστε να μπορεί να τεκμηριωθεί ο Απρίλιος του 2023 που δίδεται ως χρόνος ολοκλήρωσης του έργου.

Ξανά η Θεσσαλονίκη γίνεται το θύμο εγκληματικών πολιτικών της Δεξιάς. Των ίδιων πολιτικών που την καθήλωσαν για χρόνια στη μιζέρια, υπονομεύοντας διαρκώς τη δυναμική της που θα μπορούσε να την καταστήσει ηγετική Δύναμη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Ερωτηθείσα για την κατάσταση στον ΟΑΣΘ, είπε:

«Όποιος είχε ακούσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, θα περίμενε να δει να κυκλοφορούν νέα λεωφορεία στους δρόμους και να έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα. Κοροϊδία και πάλι κοροϊδία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην κατάφερε όλα όσα θα θέλαμε στο θέμα των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, όμως κράτησε ανοιχτές τις συγκοινωνίες. Επιπλέον διασφαλίσαμε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, έπαψε πλέον ο ΟΑΣΘ να σπαταλά τα χρήματα του ελληνικού λαού, θεράπευσε κοινωνικές αδικίες και διεύρυνε την κοινωνική πολιτική και να σας θυμίσω ενδεικτικά την δωρεάν μετακίνηση των ανέργων.

Για το κυκλοφοριακό και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετά πάρκινγκ στην πόλη:

«Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με το πόσα πάρκινγκ υπάρχουν στην πόλη. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την παρουσία του αυτοκινήτου στην πόλη. Το ζητούμενο δεν είναι το πώς θα φέρουμε ακόμη περισσότερα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης αλλά το πώς θα εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της πόλης με απομάκρυνση του ΙΧ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όλο και περισσότερες πόλεις στο εξωτερικό το εφαρμόζουν αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και εμείς συζητάμε το πώς θα φέρουμε περισσότερα αυτοκίνητα όπως για παράδειγμα με πιθανή κατασκευή πάρκιγνκ στην Πλατεία Ελευθερίας. Σίγουρα πάντως υπάρχει η λύση της Αγ. Φωτεινής συνδυαστικά με την ανάπλαση ΔΕΘ και το στρατόπεδο Μυστακιδη».

«Έχουν αποτύχει στο θέμα της ασφάλειας»

Για την εγκληματικότητα που είναι στα ύψη στην πόλη και έχουμε πάρα πολλά κρούσματα το τελευταία διάστημα:

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης και η ΝΔ πριν ακόμη γίνουν κυβέρνηση διαμήνυαν πως θα καθαρίσουν τα Εξάρχεια από την πρώτη εβδομάδα, θα πατάξουν την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα, θα μειώσουν τις επιτελικές θέσεις και θα αυξήσουν τον αριθμό των μάχιμων αστυνομικών. Αντ΄ αυτού βλέπουμε στην Θεσσαλονίκη μια έντονη αύξηση της παραβατικότητας και αυτό οφείλεται προφανώς στην υποστελέχωση της Αστυνομίας από τη μια και στην μη ορθολογική κατανομή των αστυνομικών δυνάμεων από την άλλη. Από τη μια μας λένε για Νόμο και Τάξη και από την άλλη διμοιρίες των ΜΑΤ φυλάνε στην Αριστοτέλους το Χριστουγεννιάτικο Χωριό.

Έχουν αποτύχει και στο θέμα της ασφάλειας και ας αποτελεί δόγμα τους το Νόμος Τάξη και Ασφάλεια. Εξαπάτησαν τους πολίτες με λαϊκισμό και ψέμματα. Όπως και με το προσφυγικό που έφτασαν να κάνουν επίταξη»!

Τέλος, αναφέρθηκε στο αν θα αλλάξει ονομασία ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα μεγάλο ποσοστό στις εκλογές και μια εντολή μετασχηματισμού σε ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο αριστερό κόμμα. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «σημασία δεν έχει μόνο η μαρκίζα αλλά και το περιεχόμενο. Πρώτα θα αναδείξουμε το περιεχόμενο. Το όνομα θα συμπυκνώνει την ιδεολογική αναφορά των ανθρώπων που έρχονται τώρα αλλά και την πορεία που έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια και της πορείας που θα ακολουθήσει από δω και στο εξής. Αριστερής, ριζοσπαστικής, προοδευτικής».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.