Η τρομερή Σπόρτινγκ του Αμορίμ έτοιμη να στεφθεί πρωταθλήτρια

Πέτρος Χαριζακλής09 Απριλίου 2024

Το πρωτάθλημα της Πορτογαλίας συνήθως είναι υπόθεση για τρεις. Τη φετινή χρονιά το προβάδισμα το έχει η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και μετά τη νίκη της στο ντέρμπι του Σαββάτου (6/4) κόντρα στην Μπενφίκα μεγάλωσε τη διαφορά και φαντάζει το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Πως έφτασε εδώ όμως η Σπόρτινγκ; Τι γίνεται με το ρόστερ της και πως ο τεχνικός Αμορίμ έχει βελτιώσει την ομάδα του από τότε που την ανέλαβε ενώ και ο ίδιος βελτιώθηκε μέσα από τη διαδικασία του πρωταθλητισμού, σε σημείο που πλέον ενδιαφέρονται ομάδες της Premier League για το πρόσωπό του.

Τα «λιοντάρια» την πρώτη γεμάτη χρονιά του Ρούμπεν Αμορίμ είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα. Εκτοτε έπεσαν στην 2η και στην 4η θέση, με την περσινή χρονιά να φαίνεται πως είναι αυτή που θα προετοίμαζε για τη φετινή. Είναι χαρακτηριστικό πως τη σεζόν 2022-2023 η Σπόρτινγκ τερμάτισε 4η με 74 βαθμούς, χωρίς να έχει καταφέρει να ανέβει στην τριάδα καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Φέτος μετά από 27 αγώνες (σ.σ. έχει ματς λιγότερο) έχει ήδη 71 βαθμούς και δείχνει πως μπορεί να φτάσει το φράγμα των 85 βαθμών που έφτασε τις σεζόν 20-21 και 21-22. Χαρακτηριστικό είναι πως στις 22/28 αγωνιστικές βρισκόταν και συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας.


Ο Ρούμπεν Αμορίμ έχει φτιάξει μια ομάδα που θα προσπαθούσε να διακριθεί σε όλες τις διοργανώσεις και αυτό κατάφερε, έστω και αν δεν διακρίθηκε παντού. Η περσινή 4η θέση της έδωσε το δικαίωμα να μπει απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και να αφοσιωθεί στο πρωτάθλημα τον πρώτο μήνα. Αυτό απέδωσε καρπούς και πρόλαβε να μαζέψει 13 βαθμούς σε πέντε παιχνίδια. Στη συνέχεια μπήκε η Ευρώπη στο κόλπο, ο Αμορίμ άρχισε να κάνει ελαφρύ ροτέισον 2-3 παικτών και η Σπόρτινγκ συνέχισε με 5 σερί τρίποντα στο πρωτάθλημα. Η πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα ήρθε στις 12 Νοεμβρίου από την Μπενφίκα και εκεί έπεσε από την κορυφή της βαθμολογίας. Η συνέχεια ήταν εκκωφαντική, με τα 16 επόμενα παιχνίδια να έχουν 14 νίκες, 1 ήττα και 1 ισοπαλία για την ομάδα του Αμορίμ.

Τον Γενάρη τα «λιοντάρια» αποκλείστηκαν στον ημιτελικό του Λιγκ Καπ από την Μπράγκα ενώ τον Μάρτιο η Σπόρτινγκ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Αταλάντα και αποκλείστηκε από τους 16 του Γιουρόπα Λιγκ. Δεν ενόχλησε καθόλου τον 39χρονο τεχνικό που είχε θέσει ως πρώτο στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος, μετά από τρία χρόνια. Ως κερασάκι στην τούρτα μπορεί να θεωρηθεί η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, δίνοντας την ευκαιρία στη Σπόρτινγκ να κάνει το νταμπλ. Ωστόσο το πρωτάθλημα είναι πιο σημαντικό καθώς της δίνει την απευθείας είσοδο στο League Stage του Champions League.

Οι σταθερές Γιόκερες-Πότε και η ευελιξία του 3-4-3

Ο Ρούμπεν Αμορίμ δεν αλλάζει με τίποτα το αγαπημένο 3-4-3, δεν βγάζει με τίποτα από την ενδεκάδα τον πρώτο του σκόρερ, Βίκτορ Γιόκερες, που μετράει 36 γκολ και 15 ασίστ σε 42 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Στο πρωτάθλημα ο Σουηδός στράικερ έχει πετύχει 22 γκολ και έχει μοιράσει 9 ασίστ σε 26 αναμετρήσεις. Ο 39χρονος τεχνικός έχει δομήσει το ρόστερ της ομάδας του έτσι για να μπορεί να κάνει ροτέισον αλλά παράλληλα να έχει παίκτες διαφορετικών χαρακτηριστικών για το 3-4-3. Πολυεργαλείο ο Πέδρο Γκονσάλβες που μπορεί να παίξει στον άξονα της μεσαίας γραμμής αλλά και τα άκρα της επίθεσης.

Πάμε να πάρουμε όμως μία μία τις θέσεις και το υλικό που έχει στα χέρια του ο Αμορίμ και φαίνεται πως θα ξανακάνει πρωταθλήτρια την Σπόρτινγκ. Κάτω από τα δοκάρια έχει τον έμπειρο Αντάν που είναι βασικός, όμως τελευταία λόγω τραυματισμού του παίζει ο νεαρός Ουρουγουανός, Φράνκο Ίσραελ, ο οποίος έχει δείξει καλά στοιχεία και πως μπορεί να γίνει στο εγγύς μέλλον το νούμερο 1.

Στην άμυνα υπάρχουν επτά ποδοσφαιριστές για τρεις θέσεις. Ινάσιο και Κοάτες είναι οι δύο σίγουροι, με τον Ρέις να είναι πρώτος σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα (25) από τους αμυντικούς, όμως ο Βραζιλιάνος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ αριστερού στόπερ και αριστερού μπακ-χαφ. Ο Ντιομάντε είναι ο 4ος της παρέας, ο οποίος έλειψε κατά τη διάρκεια του Κόπα Αφρικα και εκεί πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής και βελτιώθηκε ο Κουαρέσμα. Την εξάδα συμπληρώνει ο Στ.Τζιστ, ο οποίος στο μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς ήταν τραυματίας. Εβδομος που παίζει μόνο όταν χρειάζεται είναι ο 35χρονος Νέτο.

Στα μπακ-χαφ οι επιλογές είναι πέντε. Στα αριστερά είναι δύο, με τους Νούνο Σάντος και Ματέους Ρέις. Ο Πορτογάλος είναι πιο επιθετικογενής και αυτό φαίνεται στα 4 γκολ και τις 8 ασίστ του. Ο Βραζιλιάνος είναι πιο αμυντικογενής και μοιράζει τα παιχνίδια του μεταξύ αριστερού στόπερ και αριστερού μπακ-χαφ, αναλόγως που τον χρειάζεται ο Αμορίμ. Στα δεξιά οι επιλογές είναι τρεις. O Eσγκάιο είναι πιο αμυντικογενής και ο Κατάμο πιο επιθετικογενής. Οι δύο τους έχουν μοιραστεί τον χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα, με τον τρίτο της παρέας, Φρεσνέδα, να είναι καιρός τραυματίας.


Στον άξονα της μεσαίας γραμμής, υπάρχουν 4 παίκτες για δύο θέσεις. Αυτός που δεν βγαίνει από την ενδεκάδα είναι ο Χιούλμαντ που έχει παίξει στα 23/25 παιχνίδια πρωταθλήματος βασικός. Μορίτα και Μπραγκάνσα είναι οι άλλοι δύο που τον πλαισιώνουν, αναλόγως του αγώνα και των συνεχόμενων ή όχι υποχρεώσεων της ομάδας. Ο Ιάπωνας έλειπε στο Κύπελλο Ασίας, όμως κυρίως είναι βασικός, ενώ ο νεαρός Πορτογάλος έρχεται κυρίως από τον πάγκο. Ο 4ος της παρέας είναι ο Πέδρο Γκονσάλβες, γνωστός ως Πότε. Ο πιο επιδραστικός παίκτης της φετινής ομάδας του Αμορίμ, έχει 9 γκολ και 10 ασίστ σε 25 συμμετοχές, αγωνίζεται όταν χρειαστεί ως κεντρικός χαφ. Τις 3/5 φορές έπαιξε όταν έλειπε ο Μορίτα στο Κύπελλο Ασίας, ενώ τις άλλες έπαιζε στην επιθετική τριάδα.


Και πάμε στην επίθεση. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο συγκεκριμένα. Ο Γιόκερες είναι ο βασικός στράικερ, έχοντας παίξει 26 παιχνίδια. Στα 25 από αυτά ο Σουηδός φορ έπαιξε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Στο ένα ματς πρωταθλήματος που δεν έπαιξε τη θέση του πήρε ο Παουλίνιο. Ο έμπειρος επιθετικός συνήθως παίζει ως δεύτερος στράικερ κοντά στον Γιόκερες, όμως στη διάταξη φαίνεται πως παίζει στα εξτρέμ του 3-4-3. Τις περισσότερες φορές βέβαια έρχεται από τον πάγκο. Συνήθως βασικός είναι ο Πέδρο Γκονσάλβες, ενώ τα υπόλοιπα παιχνίδια και τον χρόνο συμμετοχής έχουν μοιραστεί οι Τρινκάο και Έντουαρντς. Οι δύο τελευταίοι έχουν κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητα και κινούνται περισσότερο ως εξτρέμ.

Το 3-4-3 είναι ένα σύστημα που επιτρέπει στον Αμορίμ να εκθέτει τις αντίπαλες άμυνες καθώς οι παίκτες του βγαίνουν 5-6 στην επίθεση ενώ έχουν και παίκτες που θα καλύψουν τα ανεβάσματα. Σε φάση άμυνας, πολλές φορές η τριάδα γίνεται τετράδα, με τον τρίτο στόπερ να έρχεται ανάμεσα στους δύο κεντρικούς χαφ για να βοηθήσει στο μαρκάρισμα. 

Σε φάση επίθεσης, ο δεύτερος κεντρικός χαφ, γίνεται τέταρτος παίκτης στην επίθεση και βοηθάει στο να έχει έναν επιπλέον παίκτη στην επίθεση η Σπόρτινγκ. Βέβαια για να συμβεί αυτό, ο τρίτος στόπερ γίνεται δεύτερος χαφ και ξαφνικά το σύστημα της ομάδας του Αμορίμ μετατρέπεται σε 4-2-2-2, με διαρκής κίνηση μεταξύ των τεσσάρων παικτών που βρίσκονται στην επιθετική γραμμή. Συνεχίζοντας σε φάση επίθεσης, τα μπακ-χαφ γίνονται εξτρέμ και η Σπόρτινγκ έχει έξι παίκτες διαθέσιμους κοντά στην περιοχή. Αυτό προϋποθέτει υπομονετικό passing game από τους στόπερ που ψάχνουν την καλύτερη δυνατή λύση και να βγάλουν τον συμπαίκτη τους στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Οι παίκτες του Αμορίμ παίζουν συχνά το 1-2 και το κύριο χαρακτηριστικής της τακτικής του Πορτογάλου τεχνικού είναι η ευελιξία.

Με έξι αγωνιστικές να απομένουν, η Σπόρτινγκ δείχνει έτοιμη για να επιστρέψει στην κορυφή του πορτογαλικού πρωταθλήματος μετά από τρία χρόνια. Για να δούμε, μπορεί να τα καταφέρει;

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.